Θα μοιράσουν χωρίς χρέωση το Αρχείο της ΕΡΤ!



Προαναγγελία για ελεύθερη διάθεση του Αρχείου της ΕΡΤ από τη ΝΕΡΙΤ! Ο Θόδωρος Καρούνος, μέλος του ΔΣ, προανήγγειλε στο twitter πως η ΝΕΡΙΤ θα διαθέσει ελεύθερα στο κοινό μέρος του Αρχείου, από το οποίο η ΕΡΤ εισέπραττε έσοδα, έχοντας καταρτίσει συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Στο στόχαστρο είναι το «φιλέτο» των αθλητικών γεγονότων προηγούμενων δεκαετιών, το οποίο ανήκει αποκλειστικά στην ΕΡΤ και στο παρελθόν, επί εποχής Χρήστου Παναγόπουλου, με ελάχιστο κόστος πουλήθηκε δεξιά και αριστερά.

Θα θυμούνται ίσως ορισμένοι πως τις πρώτες μέρες του λουκέτου της ΕΡΤ υπήρχαν δυσφημιστικά δημοσιεύματα από ανώνυμα μπλογκ περί πλιάτσικου στο Αρχείο. Τώρα υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις για τη διάθεσή του υπό όρους, πριν καν συγκροτηθεί η εταιρεία, αλλά το θέμα υποβαθμίζεται! «Είναι στις προθέσεις μας όλο το περιεχόμενο που είναι ελεύθερο δικαιωμάτων να διατεθεί με Creative Commons», έγραψε στο twitter ο Θόδωρος Καρούνος, χωρίς να προσδιορίζει αν πρόκειται για απόφαση της διοίκησης ή για προσωπική θέση. Η ΕΡΤ ως εταιρεία, δεν έδινε δωρεάν το Αρχείο της, παρά μόνο σε μεικτές εκπομπές τη διετία 2010-2012, τώρα όμως στις προθέσεις του Θ. Καρούνου είναι το άνοιγμα του Αρχείου και η διάθεση του υλικού για το οποίο δεν υπάρχουν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα τρίτων.

Το πλέον ενδιαφέρον είναι πως ο Θόδωρος Καρούνος έκανε την εξαγγελία χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και χωρίς ο ίδιος να έχει αρμοδιότητα σε τέτοια περίπλοκα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΕΡΙΤ, ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Πολυζωγόπουλος έχει τη «μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία του τομέα των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας», ενώ ο Θόδωρος Καρούνος έχει την αρμοδιότητα του τομέα Νέων Μέσων και Εταιρικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας. Δεν έχει, δηλαδή, καμία άμεση σχέση με το Αρχείο της ΕΡΤ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Προκοπάκης δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη. Κάθε εξήγηση δεκτή…

[typologies]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.