«Δεύτερο Πρόγραμμα», ναι. Αλλά ποιο απ’ όλα;



Σε επαναληπτικό δελτίο τύπου για το πρώτο Δεύτερο Πρόγραμμα του Δημήτρη Παπαδημητρίου με τη Φωτεινή Δάρρα αναφέρονται ακόμα τα εξής:

"Ένα λεκτικό παιχνίδι ανάμεσα στο "δεύτερο" μέρος των συναυλιακών προγραμμάτων (δηλαδή το πιο επικοινωνιακό-ψυχαγωγικό) και στο ιστορικό ραδιόφωνο της Ερα2, το ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που βίαια σταμάτησε η λειτουργία του με το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά συνεχίζει να εκπέμπει σε όλη την Ελλάδα. Παρόντες στο πρόγραμμα, σημαντικοί, ιστορικοί παραγωγοί του Δεύτερου Προγράμματος. Αυτοί που αντιμετώπισαν την ακμή αλλά και τη βίαιη διακοπή λειτουργίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας - που όμως συνεχίζει να εκπέμπει - ξαναενώνουν τις φωνές τους με αυτές των δύο καλλιτεχνών στην μουσική υπενθύμιση, πολιτιστική διαμαρτυρία και σκηνική Ανάσταση του ιστορικού ραδιοφώνου." 

Δεν είναι η πρώτη φορά που την ίδια σεζόν παρουσιάζονται δύο προγράμματα με τον ίδιο τίτλο, σε διαφορετικό χώρο, με άλλους συντελεστές το καθένα. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται δύο προγράμματα την ίδια σεζόν που να έχουν την ίδια βάση. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ένας τρέχει να προλάβει τον άλλο στο ποιος θα βγάλει πρώτος την ανακοίνωση του προγράμματος. Είναι όμως πρώτη φορά που το Δεύτερο Πρόγραμμα δεν εκπέμπει από τις συχνότητές του και πρώτη φορά που γίνονται «εκδηλώσεις συμπαράστασης» κατά κάποιο τρόπο για αυτό. Εκτός Ραδιομεγάρου!

Και ενώ η ΕΡΤ – κι όταν λέμε ΕΡΤ εννοούμε την ΕΡΤ που όλοι αγαπήσαμε- παραμένει ανοιχτή και βγάζει πρόγραμμα. Και ενώ οι εργαζόμενοι δίνουν ακόμα τον αγώνα τους και κρατάνε ανοιχτά τα μικρόφωνα και τις κάμερες (ακόμα και όσοι έχουν μείνει από το Δεύτερο Πρόγραμμα) οι καλλιτέχνες σπεύδουν να παρουσιάσουν τα δικά τους «Δεύτερα Προγράμματα» ίσως και ως αντίδραση στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Ραδιομέγαρο.

Η ανακοίνωση του πρώτου «Δεύτερου Προγράμματος» είναι από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και (προφανώς) τη Φωτεινή Δάρρα που θα παρουσιάσουν στον Ρυθμό το δικό τους «Δεύτερο Πρόγραμμα». Να θυμίσουμε ότι ο Παπαδημητρίου ήταν ο τελευταίος γενικός διευθυντής της ΕΡΑ και πιο πριν διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος, οπότε είχε και μια άμεση σχέση με τα πράγματα. Στην ανακοίνωση του προγράμματος αναφέρεται: 

«Ένα λεκτικό παιχνίδι ανάμεσα στο "δεύτερο" μέρος των συναυλιακών προγραμμάτων (δηλαδή το πιο επικοινωνιακό-ψυχαγωγικό) και στο ιστορικό ραδιόφωνο της Ερα2, το ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που βίαια σταμάτησε η λειτουργία του με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και η ξεχωριστή ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, αποτείουν φόρο τιμής στον θεσμό που στήριξε το ελληνικό τραγούδι εκφράζοντας την αγωνία να ξαναυπάρξει στις ζωές όλων μας.» 

Η ανακοίνωση του δεύτερου «Δεύτερου Προγράμματος» έχει να κάνει με την μουσική παράσταση των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου με τους Μανώλη Μητσιά, Αφροδίτη Μάνου και Γιάννη Μηλιώκα. Το ίδιο σχήμα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του γνωστού διδύμου Ρέππα-Παπαθανασίου έπαιξε και πέρυσι στις Γραμμές. Χωρίς όμως να έχει τον τίτλο «Δεύτερο Πρόγραμμα». Στην ανακοίνωση του προγράμματος αυτού αναφέρεται: «Σήμερα που η συχνότητα του Δεύτερου παραμένει βουβή μια γνωστή παρέα από τραγουδιστές αποφάσισε να το "ξαναστήσει" στα ερτζιανά της ψυχής και της φαντασίας μας.» Άρα, αναρωτιέμαι, οι καλλιτέχνες δεν θα παίξουν τα δικά τους τραγούδια που μπορεί να μην ακουγόταν στο σταθμό που μας λείπει; Και τι σημαίνει θα το ξαναστήσει; 

Το πρώτο «Δεύτερο Πρόγραμμα» θα παίζει τις Παρασκευές 15,22,29 Νοεμβρίου στο Ρυθμό στην Ηλιούπολη Το δεύτερο «Δεύτερο Πρόγραμμα» θα παίζει από το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Ωστόσο το πραγματικό «Δεύτερο Πρόγραμμα» μυρίζει ακόμα καμένο δάσος με μερικούς από τους ανθρώπους που έμειναν πίσω να αγωνίζονται για να κρατούν ζωντανή τη μνήμη του. Χωρίς εισιτήριο. Aπό το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

[musicpaper.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.