Ραδιοφωνική ανασκόπηση του 2013

από το e-tetradio:

Ιανουάριος

Αποχώρηση του Βασίλη Κουφόπουλου από τον Σκάι 100.3, έπειτα από πολλά χρόνια συνεχούς παρουσίας στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Φαλήρου.

Σε κρίση τα ραδιόφωνα του ομίλου Γιαννίκου, με τον Pepper 96.6 να κλείνει για μερικές ημέρες τα μικρόφωνά του, λόγω απεργιών.

Εντείνεται η κόντρα μεταξύ του Alpha 98.9 και της ΕΤΕΡ, με την δεύτερη να καταγγέλλει το ραδιοσταθμό για την τακτική των απολύσεων, που εφαρμόζει απέναντι στα μέλη της ένωσης.

Ξεκινάει το πρόγραμμά του ο Freedom 88.9 μετά από 2 περίπου χρόνια και υπό νέα ιδιοκτησία, αυτήν της Frontstage - με πρόσωπα κυρίως από ραδιοσταθμούς που υπολειτουργούν.

Ψηφίζεται στην βουλή διάταξη για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, η οποία αναφέρει ότι όσοι εργαζόμενοι ενός ραδιοσταθμού είναι απλήρωτοι περισσότερο από 4 μήνες, με την απαραίτητη απαρτία που διαφέρει σε ενημερωτικούς και μη ενημερωτικούς σταθμούς, μπορούν να διεκδικήσουν την άδειά του και να τον λειτουργήσουν - η διάταξη ψηφίστηκε με αφορμή τα τεκταινόμενα στον Flash 96.

Βγαίνει στον αέρα ο Next FM 96.1 στην Θεσσαλονίκη, από την πλειοψηφία των εργαζομένων του πτωχευμένου Star FM 97.1, υπό την ιδιοκτησιακή "ομπρέλα" του ομίλου του Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι του Flash 96 καταθέτουν την πρώτη αίτηση αυτοδιαχείρισης στο ΕΣΡ, εκμεταλλευόμενοι των ευνοϊκών διατάξεων του νέου σχετικού νόμου, για να διαχειριστούν οι ίδιοι τον ιστορικό ραδιοσταθμό.

Σε πλειστηριασμό για πρώτη φορά (ο οποίος κηρύσσεται τελικά άγονος), από την Εθνική Τράπεζα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του πρώην ομίλου Λυμπέρη, Best 92.6 και VFM 88.3, οι οποίοι βρίσκονται σε σιγή από το φθινόπωρο της περασμένης χρονιάς, οπότε και σταμάτησαν την λειτουργία τους οι Εκδόσεις.

Κινητοποιήσεις και στο ΣΚΑΪ 100.3, με την ΕΣΗΕΑ να στρέφεται εναντίον του λόγω των νέων μειώσεων στους μισθούς που επέβαλλε η ιδιοκτησία του και των επερχόμενων απολύσεων.

Φεβρουάριος

Απεργιών συνέχεια στον όμιλο του Φαλήρου, με τον Γιάννη Αλαφούζο όμως να παραμένει ανένδοτος στις αποφάσεις του περί απολύσεων και μισθολογικών μειώσεων. Παράλληλα, ξεκινούν κινητοποιήσεις και στην ΕΡΤ και κατ' επέκταση σε όλα τα δημόσια ΜΜΕ - αλλά και στο Sentra 103.3 από την ΕΤΕΡ.

Οι εργαζόμενοι του Ξένιου 94.3 είναι οι δεύτεροι που καταθέτουν αίτηση αυτοδιαχείρισης στο ΕΣΡ με συντριπτική πλειοψηφία (47 από τους 48).

Ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου, μετά από χρόνια στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, μετακινείται στην Μιχαλακοπούλου και τους 99.5 του Βήμα FM.

Αλλαγές στο μετοχικό σχήμα των ραδιοφώνων του ομίλου Γιαννίκου, τα οποία περνούν και τυπικά στα χέρια της οικογένειας του πρώην εκδότη.

Από τον πυρετό των κινητοποιήσεων δεν εξαιρούνται και τα ραδιόφωνα του BBC, λόγω απολύσεων στον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Δύσκολες ώρες για τους εργαζόμενους στα ραδιόφωνα των πρώην μεγάλων εκδοτικών οίκων, ΙΜΑΚΟ και Εκδόσεων Λυμπέρη. Στο κτίριο της Μαρίνου Αντύπα, εκεί όπου έχει ξεμείνει ο Nitro 102.5, κόβεται το ρεύμα, και έτσι ο σταθμός μένει on air με απόφαση των εργαζομένων του, οι οποίοι τον λειτουργούν με γεννήτρια. Στο Κορωπί, στην έδρα των Best 92.6 και VFM 88.3, πληθαίνουν οι πληροφορίες για έξωση των ραδιοφώνων από το κτίριο.

Μάρτιος

Τέλος εποχής για τα ραδιόφωνα του πρώην ομίλου Λυμπέρη. Ο Best 92.6 και ο VFM 88.3 σταματούν να εκπέμπουν πρόγραμμα (μένουν απλώς με ανοιχτούς πομπούς), μετά την έξωση που τους επεβλήθη, κατόπιν καταγραφής των μηχανημάτων τους τις προηγούμενες ημέρες, από την ιδιοκτήτρια τράπεζα του κτιρίου όπου στεγάζονταν οι επιχειρήσεις του Αντώνη Λυμπέρη. Εκατοντάδες τα μηνύματα υποστήριξης, ειδικά προς τον Best, από τους ακροατές του αλλά και τους φαν της dance μουσικής σε social media και sites. Λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο του σταθμού, οι εργαζόμενοι του Best καταθέτουν αίτηση αυτοδιαχείρισης στο ΕΣΡ, για να αναλάβουν την συχνότητα - είναι ο πρώτος μουσικός σταθμός που μπαίνει σε αυτή την διαδικασία.

Συρρίκνωση του Πρώτου Προγράμματος, από την κυβέρνηση, η οποία παύει από τα καθήκοντά τους όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους.

Νέο web radio από την Αφροδίτη Σημίτη και την Άννα Αναστασίου, το Join Radio, το οποίο θα φιλοξενήσει αρκετούς από τους παραγωγούς του Best 92.6.

Κλείνει και πωλείται ο 89.4 Thessaloniki Radio DeeJay, των Αττικών Εκδόσεων και του Star Channel, για να μετατραπεί σε αθλητικό ραδιόφωνο, ονόματι Arena 89.4.

Απολύσεις στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89.5, νέο πρόγραμμα για τον Alpha 98.9, τον Derti 98.6 και τον 89 Rainbow της Θεσσαλονίκης, ενώ εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα πρόσωπα το πρόγραμμα του 105.5 Στο Κόκκινο, υπό την διεύθυνση του Κώστα Αρβανίτη.

Απρίλιος

Βγαίνει στον αέρα ο Χρώμα 105.8 της Θεσσαλονίκης με ελληνική έντεχνη μουσική, στην θέση του ιστορικού Μουσικού Γαλαξία.

Άγονος και ο δεύτερος πλειστηριασμός των Best 92.6 και VFM 88.3 από την Εθνική τράπεζα - οι δύο σταθμοί έπαψαν να εκπέμπουν πρόγραμμα από τον Μάρτιο.

Στον αντίποδα, επίσημη πρεμιέρα κάνει ο αθλητικός Arena 89.4 της Θεσσαλονίκης, με διευθυντή και συνιδιοκτήτη τον Νίκο Πετρουλάκη.

Εσωτερική... κόντρα ανάμεσα στους συντελεστές της Ελληνοφρένειας και τον Γιώργο Τράγκα, στον Real FM 97.8, με αφορμή την τηλεοπτική εκπομπή του δεύτερου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μία εκπομπή στην οποία καλεσμένοι ήταν -μόνο- βουλευτές της ΧΑ. Τους πρόλαβε πριν μπουν φυλακή.

Σε κατάσχεση των μηχανημάτων του 98 FM που εξέπεμπε από την ΑΣΟΕΕ και από ομάδα αντιεξουσιαστών προέβη η αστυνομία, σε αιφνιδιαστική έφοδό της. Λίγες ημέρες αργότερα ο σταθμός επαναλειτουργεί κανονικά.

Ξεκινάει το Join Radio των Αφροδίτη Σημίτη και Άννα Αναστασίου με πλήρες πρόγραμμα.

Σταματάει τις εκπομπές του στο Βήμα 99.5 ο Σταμάτης Κραουνάκης, μετά από μια ικανοποιητική, από άποψη δημοτικότητας, πορεία στο ραδιοσταθμό του
ΔΟΛ.

Στα χέρια των εργαζομένων τους καταλήγει ο εξοπλισμός των Flash 96 και Nitro 102.5 (των μοναδικών εν λειτουργία αυτοδιαχειριζόμενων ραδιοσταθμών) μετά από σχετικούς πλειστηριασμούς. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι του μουσικού ραδιοσταθμού της πρώην ΙΜΑΚΟ, καταθέτουν στο ΕΣΡ αίτηση ανάληψης της άδειάς του, και έτσι ο Nitro 102.5 γίνεται ο τέταρτος συνολικά ραδιοσταθμός που βαίνει προς αυτοδιαχείριση.

Ξεκινά τη λειτουργία του το ToRadiofono.gr, με καλή ελληνική μουσική, και συντελεστές ως επί το πλείστον παραγωγούς από τον παλιό Μελωδία 99.2.

Μάιος

Τα 20 χρόνια λειτουργίας του συμπληρώνει ο Kiss FM, ο οποίος εξέπεμψε για πρώτη φορά την Πρωτομαγιά του 1993 από τους 90.9 FM.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, παρά τις τριβές που δημιουργούνται με τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και μερίδα εργαζομένων του ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Ο Flash 96 γίνεται κι επίσημα ο πρώτος αυτοδιαχειριζόμενος ραδιοσταθμός, καθώς το ΕΣΡ εγκρίνει την πρόταση των εργαζομένων και προτείνει στο αρμόδιο υπουργείο την μεταφορά της άδειας από την εταιρία Flash A.E. σε νέο φορέα που θα συστήσουν οι εργαζόμενοι.

Πρώτη δικαστική δικαίωση για τεχνικό του Alpha 98.9, που απολύθηκε από τον σταθμό λόγω μη "συμμόρφωσης" προς τις ατομικές συμβάσεις εργασίας που επέβαλλε η διοίκηση του σταθμού της Κάντζας.

Την αποχώρησή τους από τον Δρόμο 89.8 στο τέλος της σεζόν, ανακοίνωσαν ο Βαγγέλης Περρής και η Έλενα Παπαβασιλείου, οι συντελεστές του πρωινού προγράμματος του σταθμού. Εκείνη την εποχή αποχώρησε και ο διευθυντής του Σταύρος Μπουλιτσάκης.

Διορία ενός μηνός από το ΕΣΡ στην Εθνική τράπεζα, προκειμένου να βρει αγοραστές για τα ραδιόφωνα του πρώην ομίλου Λυμπέρη, υπό την "απειλή" της αφαίρεσης της άδειάς τους.

Ιούνιος

Ενώ είχε προηγηθεί έντονη φημολογία και οι εργαζόμενοι ήταν ήδη σε εγρήγορση, ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης κ. Σίμος Κεδίκογλου, ανακοινώνει στις 6 το απόγευμα της 11ης Ιουνίου την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε. και του συνόλου των θυγατρικών της βυθίζοντας στο μαύρο όλους τους πομπούς του άλλοτε κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ανά την επικράτεια.
Με αυτό τον τρόπο, μπήκε τυπικά τέλος στην λειτουργία του Πρώτου, του Δεύτερου και του Τρίτου Προγράμματος, της ΕΡΑ Σπορ, του Kosmos 93.6, του Φιλία 106.7, της Φωνής της Ελλάδος, του 102 FM, του 9.58, του Γ' Προγράμματος Βραχέων και των 19 περιφερειακών ραδιοσταθμών της ΕΡΑ, σε όλη την Ελλάδα. Από τις 4 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, το σύνολο των προγραμμάτων της ΕΡΑ ενώθηκε σε ένα ραδιόφωνο, το οποίο συνέχισε τη λειτουργία του με ευθύνη των εργαζομένων του, μέσω του ert.gr και του ertopen.com.
Δεκάδες ραδιόφωνα της Αθήνας και πάρα πολλά web radios, ανάμεσά τους ο Flash 96, o Nitro 102.5, o 105.5 Στο Κόκκινο και ο Επικοινωνία 94, αναμεταδίδουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΑ - ο Flash 96 γίνεται και το επίσημο ραδιόφωνο του αγώνα, εκπέμποντας live τις πρώτες ημέρες, από το προαύλιο του Ραδιομεγάρου.

Στον Αθήνα 9.84 με απογευματινή εκπομπή ο Κώστας Γιαννακίδης, προερχόμενος από τον Best 92.6.

Σάλος στις τάξεις των ακροατών του Republic 100.3, όταν ο ρ/σ της συμπρωτεύουσας ξεκίνησε να παίζει διαφημιστικά σποτάκια της "Ελληνικός Χρυσός". Γεγονός που οδηγεί σε παραίτηση από τον σταθμό, λίγες μέρες αργότερα, τον Στέφανο Τσιτσόπουλο.

Ενδιαφέρον για τις συχνότητες του Best και του VFM, από τον όμιλο ΑΝΤ1, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ιθυνόντων της Εθνικής τράπεζας - το προβάλλουν ως επιχείρημα για να παραταθεί η "ζωή" των δύο σταθμών.

Αποχωρεί από τον Sfera 102.2, μετά από χρόνια συνεργασίας, ο playlist manager Νίκος Σουλιώτης για προσωπικούς λόγους.

Web radio της χρονιάς, ανακηρύσσεται το Trollradio.gr, βραβείο που το απονεμήθηκε από τα e-awards 2013 και το maga.gr.

Ιούλιος

Στα χέρια των εργαζομένων του περνάει ο Ξένιος 94.3 μετά από 3 χρόνια επίσχεσης εργασίας και 2 χρόνια από τότε που ο σταθμός σταμάτησε να εκπέμπει.

Φεύγει από την ζωή η επί χρόνια παραγωγός του Δευτέρου Προγράμματος, Έφη Μεταλληνού, λίγες μόνο μέρες μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο κέντρο εκπομπής της ΕΡΤ στα Γεράνεια, στα σύνορα Αττικής-Κορινθίας, προκειμένου να σταματήσει η εκπομπή του
ραδιοτηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ των εργαζομένων.

Κατάσχεση του συνόλου των μηχανημάτων του North 98 της Θεσσαλονίκης, υπέρ εργαζομένων του, οι οποίοι παρέμεναν απλήρωτοι επί μήνες.

Την οριστική του αποχώρηση από την κρατική ραδιοφωνία, έπειτα από 39 συνεχή έτη παρουσίας του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ (με περάσματα από το Τρίτο Πρόγραμμα και το Kosmos 93.6), ανακοινώνει ο Γιάννης Πετρίδης.

Εκπέμπουν και πάλι παίζοντας μόνο μουσική ο Best 92.6 και ο VFM 88.3, μετά από 5 μήνες σιωπής. Βγαίνουν από τις εγκαταστάσεις τους στον Υμηττό χωρίς όμως εκπομπές.

Ο Nitro 102.5 γίνεται ο πρώτος αυτοδιαχειριζόμενος μουσικός σταθμός, μετά την θετική εισήγησή του στο πλάνο διοίκησης που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του ξένου ραδιοσταθμού της πρώην ΙΜΑΚΟ.

Μειώσεις μισθών στον Alpha 98.9, οι οποίες δημιουργούν αναταραχή στις τάξεις των εργαζομένων του.

Αυλαία για μια από τις δημοφιλέστερες εκπομπές του ελληνικού ραδιοφώνου, το Fight Club, μετά από 12 χρόνια ραδιοφωνικής παρουσίας, στην ΕΡΑ Σπορ και τον NovaΣΠΟΡ FM.

Κινητικότητα στον Σκάι 100.3, όπου ο Σταμάτης Μαλέλης αναλαμβάνει διευθυντής του σταθμού και επαναφέρει την μουσική στην συχνότητα. Κινητικότητα και στον 105.5 Στο Κόκκινο με τους Κώστα Βαξεβάνη και Σταμάτη Κραουνάκη, να εντάσσονται στο δυναμικό του.

Συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές του Κορυδαλλού ο ιδιοκτήτης του Music 89.2, του MTV και του Nickelodeon, Βίκτωρας Ρέστης, για χρέη προς το δημόσιο.

Απολύονται από Μελωδία 99.2 και Red 96.3 οι Άντρη Βασιλειάδου και Γιώργος Ζερβός αντίστοιχα, ενώ οι δύο μουσικοί σταθμοί του Φαλήρου, μένουν μόνο με έναν ηχολήπτη έκαστος. Επίσης, εκτός Εν Λευκώ 87.7 οι Λάμπρος Φισφής και Γιώργος Βαγιάτας που έκαναν το πρωινό του από το ξεκίνημα της σεζόν.

Σφαγή στον ΣΚΑΪ 100.3: απολύονται 13 συνολικά άτομα από όλους τους τομείς, μαζί με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, Λεωνίδα Σακλαμπάνη, ενώ καταργείται όλο το αθλητικό τμήμα.

Αύγουστος

Ο μήνας της πιο μυστηριώδους αγοραπωλησίας στην ιστορία των ελληνικών ΜΜΕ, αυτής μεταξύ του ΚΚΕ και της off shore A-Horizon Media LTD, για την ραδιοτηλεόραση του 902. Μετά από αυτή την εξέλιξη, μπήκε τέλος στην μακρόχρονη ιστορία του 902 Αριστερά στα FM, καθώς το κόμμα του Περισσού αποφάσισε να κρατήσει τα δικαιώματα του δ.τ. "902", και να παραδώσει την ραδιοφωνική και τηλεοπτική συχνότητα "καθαρή" και από εργαζόμενους. Από τότε, ο 902 Αριστερά στα FM σταματάει τις ζωντανές εκπομπές του και παίζει μόνο επαναλήψεις μουσικών εκπομπών, μαζί με ωριαία δελτία ειδήσεων.

Τον Βασίλη Κουφόπουλο και τον Κωνσταντίνο Λαβίθη, εντάσσει στο πρόγραμμά του ο Real FM 97.8 - αμφότεροι προέρχονται από τον Σκάι 100.3.

Στον Alpha 98.9 μετακινούνται από τον Βήμα 99.5 ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου και ο Γιώργος Ψάλτης.

Μετά από έναν μήνα απουσίας από τα μικρόφωνα, ο Στέφανος Τσιτσόπουλος μετακινείται από τον Republic 100.3 στον Imagine 89.7.

Σεπτέμβριος

Νέων προγραμμάτων, συνέχεια. Με τους: Red 96.3, Μελωδία 99.2 (με προσθήκη Κωνσταντίνας Βαρσάμη τα πρωινά), NovaΣΠΟΡ FM 94.6 (χωρίς Χρήστο Χαραλαμπόπουλο, λόγω υγείας), Βακχικόν radio, Sfera 102.2 (με είσοδο Γιώτας Τσιμπρικίδου και αποχώρηση Μαριάντας Πιερίδη), Alpha 98.9 (με είσοδο Γιώργου Ψάλτη, από τον ΣΚΑΪ 100.3), 105.5 Στο Κόκκινο, Galaxy 92, Λάμψη 92.3, Flash 96, Ρυθμό 94.9 (με αποχώρηση Νίκου Μάρκογλου), Love 97.5 (με είσοδο Δημήτρη Ψεμματίκα και Κατερίνας Αθανασίου) και Δρόμο 89.8, να δίνουν το παρών στην μάχη της σεζόν 2013-2014.

Σταματάει να εκπέμπει στις 23:57 της 10ης Σεπτεμβρίου ο 902 Αριστερά στα FM, δίνοντας την θέση του στους 90.1, σε ένα... μουσικό ραδιόφωνο, χωρίς παραγωγούς, εκπομπές και διαφημίσεις, παρά τους όρους της άδειάς του.

Ο Αλέξανδρος Βραχωρίτης αντικαθιστά τον Στάθη Παπούλια στο πρόγραμμα του Rock FM 96.9 - ο τελευταίος αποχώρησε από τον ροκ σταθμό της Κάτω Κηφισιάς, για λόγους υγείας.

Ανακοινώνεται η λίστα με τους "διμηνίτες" εργαζόμενους στα μεταβατικά κρατικά ραδιόφωνα. Ξεπούλημα των βραχέων από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία σχεδίαζε να ξηλωθούν οι πομποί της Φωνής της Ελλάδος ως παλιοσίδερα, κάτι που αναβλήθηκε μετά από αντιδράσεις φορέων και ακροατών.

Σταματάει να εκπέμπει ως NRJ/Energy ο 88.6, μετά την λήξη της σύμβασης μεταξύ του ομίλου Γιαννίκου και του Γαλλικού NRJ - ο σταθμός συνεχίζει να παίζει το ίδιο πρόγραμμα, χωρίς όμως διακριτικό τίτλο.

Σε VFM 91.1 μετονομάζεται ο mainstream Venus FM της Θεσσαλονίκης, με ανανεωμένο πρόγραμμα.

Βγαίνει στον αέρα το Πρώτο Πρόγραμμα της "Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας", από τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΤ1 στην Κατεχάκη και τις "νεκρές" ραδιοσυχνότητες της πρώην ΕΡΤ ανά την Ελλάδα, ως ο προσωρινός αντικαταστάτης των προγραμμάτων της ΕΡΑ.

Εκπέμπει και πάλι στα FM της Θεσσαλονίκης ο Alpha Radio, από τους 96.5.

Οκτώβριος

Δικαστική διαμάχη μεταξύ του Love Radio 97.5 και του Love FM Κύπρου, για τα δικαιώματα χρήσης του διακριτικού τίτλου "Love Radio".

Ανακοινώνεται το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και διαδόχου της ΕΡΤ Α.Ε., 4 μήνες μετά την επίσημη σύσταση της εταιρίας.

Στον αέρα βγαίνει και πάλι η ΕΡΤ, με προσπάθειες των εργαζομένων της, μέσω της ψηφιακής τηλεόρασης, για πρώτη φορά από το λουκέτο της 11/6.

Ανακαλείται η άδεια του Best 92.6, κατόπιν απόφασης του ΕΣΡ λόγω αίτησης πτώχευσης της Three Dee A.E., η οποία ακυρώνεται με νέα, η οποία δίνει το περιθώριο στους εργαζομένους του, να διεκδικήσουν την άδειά του. Την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι δύο αποφάσεις, ο πομπός του σταθμού στον Υμηττό, σίγησε οριστικά.

Στα σκαριά, web radios από το Avopolis.gr και το Rocking.gr, τα οποία επρόκειτο να εκπέμψουν σε κοινή πλατφόρμα.

Βγαίνει στον αέρα η ΕΔΡ Θεσσαλονίκης, από τα παλιά στούντιο του 9.58 της ΕΡΤ3 και στους 102.0 FM, του πρώην Α' Προγράμματος του ρ/σ Μακεδονίας.

Στον Pepper 96.6 μετακινείται η Γιώτα Κοτσέτα, από τον κλειστό Kosmos 93.6.

Έντονη φημολογία για απολύσεις στον Βήμα 99.5, φέρνει αναστάτωση στο ραδιόφωνο της Μιχαλακοπούλου, και αναγκάζει τον διευθυντή του, Βασίλη Χιώτη, να δηλώσει παραίτηση.

Τρία web radios από τον Ρυθμό 94.9, τα οποία μπαίνουν σε λειτουργία παράλληλα με το νέο site του σταθμού.

Έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος και παραγωγός του NovaΣΠΟΡ FM 94.6, Μιχάλης Ηλιού, νικημένος από τον καρκίνο.

Στην εταιρία Διαπασών Α.Ε., του επιχειρηματικού διδύμου των Νίκου Μπιλίρη-Αντώνη Ανδρικάκη, μεταβιβάζονται και τα τρία ραδιόφωνα του ομίλου Γιαννίκου, Oasis 88, 88.6 Radio και Pepper 96.6. Η οικογένεια Γιαννίκου, παραμένει με μειοψηφικό πλέον ποσοστό στα ραδιόφωνά της.

Στο Troll Radio μετακινείται ο Δημήτρης Σούλτας (ex ΑΝΤ1 97.2), το οποίο ανακοινώνει το νέο του πρόγραμμα για την σεζόν '13 - '14.

Νέο "μαύρο" στην ΕΡΤ, μετά και την διακοπή μετάδοσης του σήματος των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, από τον δορυφόρο Astra - τα προγράμματα επανέρχονται μετά από μια βδομάδα, από διαφορετικό δορυφόρο.

Web radio θέτει σε λειτουργία το ΠΑΜΕ, δύο μήνες μετά την πώληση του 902 από το ΚΚΕ.

Νοέμβριος

Ο μήνας-σταθμός, για την πορεία του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου, δυνάμεις των ΜΑΤ παρουσία εισαγγελέα εισβάλλουν στο Ραδιομέγαρο και απαιτούν την εκκένωσή του από εργαζόμενους, διακόπτοντας παράλληλα το σήμα της ΕΡΑ, του Τρίτου Προγράμματος και της ΝΕΤ που έβγαιναν από το κτίριο της Μεσογείων 432. Χαρακτηριστική, η τελευταία εκπομπή της ΕΡΑ από το Ραδιομέγαρο, η οποία έγινε παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο στούντιο.

Φεύγει από την ζωή ο Γιάννης Καλαμίτσης, ένας από τους δημοφιλέστερους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, ο οποίος είχε βρεθεί πίσω από τα μικρόφωνα του ΑΝΤ1 FM, της ΝΕΤ 105.8 και του Real FM, πιο πρόσφατα.

Νέο πρόγραμμα για τον Sentra 103.3, ο οποίος ενισχύεται με πρόσωπα από την πάλαι ποτέ ένδοξης ΕΡΑ Σπορ (Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Βασίλης Μότσης κ.α.).

Σταματάει την λειτουργία του ως Oasis ο 88 FM. Η συχνότητα αλλάζει άρδην ρεπερτόριο, και από τα λαϊκά mainstream στρέφεται προς το ελληνικό έντεχνο τραγούδι, εν αναμονή του επίσημου λανσαρίσματός του.

Δεκέμβριος

Ως Μέντα 88, εκπέμπει πλέον ο έντεχνος "88 στα FM", με διευθύντρια την Μαργαρίτα Μυτιληναίου και αρκετά πρόσωπα από το Δεύτερο Πρόγραμμα, ανάμεσά τους και ο ιδιοκτήτης του σταθμού, Αντώνης Ανδρικάκης.

Σε αγγλικό fund μεταβιβάζει τις μετοχές του στον NovaΣΠΟΡ FM 94.6 ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, του σταθμού που είχε ιδρύσει ο ίδιος (μαζί με άλλους) πριν 17 χρόνια.

Ενδεχόμενο λουκέτου στον Αθήνα 9.84, όπως και στον Επικοινωνία 94, λόγω λίστας που δημοσιεύεται από το αρμόδιο υπουργείο, και αναφέρεται στην κατάργηση δημοτικών εταιριών. Αντιδράσεις και δηλώσεις στήριξης, από τους εργαζομένους.

Με πρόγραμμα μετά από έναν χρόνο σιγής, ο Nitro 102.5, ο οποίος μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις και διατήρησε στο πρόγραμμά του, την πλειοψηφία των
συντελεστών του.

Στο Ραδιομέγαρο μετακομίζει η ΕΔΡ, αφήνοντας τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΤ1 στην Κατεχάκη.

Στη λειτουργία δύο ραδιοφωνικών σταθμών, προσανατολίζονται οι ιθύνοντες της εφημερίδας Παραπολιτικά. Έναν ενημερωτικό, τον Παραπολιτικά FM στους 90.1 του πρώην 902, και έναν αθλητικό-οπαδικό, φίλα προσκείμενο στον Ολυμπιακό, στους 104.0 του Παρέα FM.

Τρία ραδιοφωνικά προγράμματα στα σκαριά (ένα ενημερωτικό, ένα αθλητικό και ένα μουσικό), από την ΝΕΡΙΤ, τα οποία θα λειτουργήσουν μέχρι την άνοιξη του 2014.

Επαναλειτουργούν τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ από εγκαταστάσεις δίπλα στο Ραδιομέγαρο. Πρόκειται για την ενημερωτική ΕΡΑ, το Δεύτερο Πρόγραμμα (με παραγωγούς) και το Τρίτο Πρόγραμμα (μόνο με μουσική).

Γιώργος Ζ.

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο και στο τετράδιο αλλά και σε σας για την πολύ καλή δουλειά!

Από το Blogger.