Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος της σύγκρουσης στην τηλεόραση για τις άδειες

 

Στόχος 245 εκατ. ευρώ για τις 7 άδειες για 10 χρόνια

 

  • Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι καναλάρχες

 

 

Η μεγάλη αναμέτρηση για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκίνησε. Το «θερμόμετρο» ανέβηκε. Το ΕΣΡ, αψηφώντας τις «οδηγίες» των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών, προχώρησε την Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρίαση στον ορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας. Η καθεμία από τις 7 άδειες θα δημοπρατηθεί προς 35 εκατ. ευρώ και θα έχει ισχύ 10 χρόνων. Το σύνολο της δημοπρασίας θα υπάρξει εφόσον λάβουν μέρος τουλάχιστον 7 ενδιαφερόμενοι. Πέρυσι, στη διαδικασία που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωση, η τιμή εκκίνησης ήταν 3 εκατ. ευρώ και άλλα 500.000 ευρώ στον πρώτο γύρο της δημοπρασίας για τις 4 άδειες διάρκειας 10 ετών. Το ποσό που είχε συγκεντρωθεί ήταν περίπου στα 250 εκατ. ευρώ.

Το ΕΣΡ ενήργησε στο πλαίσιο του Συντάγματος, εφαρμόζοντας την υφιστάμενη νομοθεσία και έχοντας ορισμένες παραδοχές. Στην απόφαση σημειώνεται η οικονομική κατάσταση της τηλεοπτικής αγοράς, τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού και το γεγονός πως δεν πρόκειται να προκηρυχθούν άλλες άδειες εθνικής εμβέλειας της ίδιας κατηγορίας. Η απόφαση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με την επιθυμία των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών στην πρόσφατη συνάντηση με τα μέλη του ΕΣΡ. Σε αυτή συμμετείχαν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο Θοδωρής Κυριακού, απαιτώντας την καθυστέρηση του διαγωνισμού για τεχνικούς λόγους. Κυρίως, είχαν ζητήσει να μην προχωρήσει σε ορισμό της τιμής 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια. Είχαν μάλιστα προτείνει και τη σύνταξη μιας νέας μελέτης για την αξία των τηλεοπτικών αδειών.

Τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, στο ακραίο σενάριο που προωθούσαν -τη χορήγηση άδειας με απλή αίτηση από το ΕΣΡ-, θεωρούσαν πως πρέπει κατ’ ελάχιστον να καλύπτουν τον προϋπολογισμό του ΕΣΡ, που σήμερα είναι στο 1,5 εκατ. ευρώ και θα ανέβει στα 3 εκατ. ευρώ. Υπήρχε και μια άλλη σκέψη, με υψηλότερο τίμημα στα 10 εκατ. ευρώ, αλλά για διάστημα 15 ετών, δηλαδή πληρώνοντας κάθε χρόνο περίπου 660.000 ευρώ. Με την πρόταση του ΕΣΡ κάθε υποψήφιος θα καταβάλλει από 3.500.000 ευρώ κάθε χρόνο, συμμετέχοντας σε μια αγορά τουλάχιστον 200.000.000 ευρώ, με τους μεγάλους σταθμούς να έχουν έσοδα που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 40.000.000 ευρώ.

Μετά την απόφαση του ΕΣΡ αναμένεται πως η ΕΙΤΗΣΕΕ θα ανεβάσει την τιμή και ασφαλώς θα προσφύγει στο ΣτΕ προσβάλλοντας τις αποφάσεις ως αντισυνταγματικές, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προτίθεται να προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές στον «νόμο Παππά» τροποποιώντας τους όρους της προκήρυξης. Ήδη, ο Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Χουλιαράκης υπέγραψαν την κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης (35.000.000) για καθεμία εκ των 7 δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών, επικυρώνοντας την απόφαση του ΕΣΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.