Οι τρεις κρατικές ραδιοτηλεόρασεις της Ελλάδας και το μέλλον τους.


Μπορεί όσοι ασχολούνται με τα media και τα ραδιοτηλεοπτικά να έχουν ξεκαθαρίσει μέσα τους ποια είναι η ΕΡΤ, ποια η ΔΤ, ποια η ΝΕΡΙΤ, αλλά στον πολύ κόσμο αυτά δεν είναι και τόσο κατανοητά.

Θα επιχειρήσουμε ένα μικρό ιστορικό των τελευταίων μηνών αλλά και μία πρόβλεψη, η οποία ίσως είναι και η μόνη λύση πλέον.

Μέχρι τις 11 Ιουνίου του 2013, η ΕΡΤ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) είχε

  • 3 πανελλαδικά τηλεοπτικά κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3)
  • 1 δορυφορικό (ERT WORLD) 
  • είχε αναλάβει την αναμετάδοση του καναλιού της Βουλής και κάποιων δορυφορικών καναλιών
  • 5 σχεδόν πανελλαδικά ραδιόφωνα (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, Kosmos 93,6). τα τέσσερα από αυτά κάλυπταν μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Τον Kosmos είχαν την τύχη να τον ακούν μόνο στην Αττική.
  • 3 ραδιόφωνα για την συμπρωτεύουσα (102 FM, 95,8 και Τρίτο Πρόγραμμα Ρ/Σ Μακεδονίας)
  • 19 περιφερειακούς σταθμούς ανά την χώρα με αναμεταδότες στα FM και τα μεσαία.
  • Το Ρ/Σ Φιλία, αρχικά στα μεσαία μόνο, αλλά τελευταία και με δική του συχνότητα στα FM στους 106,7 μόνο στην Αττική, ένα εξειδικευμένο ραδιόφωνο για τους μετανάστες.
Στις 11 Ιουνίου και γύρω στις 23:00, την ώρα που τα τηλεοπτικά κανάλια εξέπεμπαν σε εθνικό δίκτυο και το ίδιο έκαναν και τα ραδιόφωνα, άρχισαν να κλείνουν οι πομποί. Το κλείσιμο των πομπών κράτησε αρκετές μέρες μιας και πολλοί κλειστοί πομποί ξανάνοιγαν σε μερικές ώρες. Μέσα σε μερικές μέρες οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ κατάφεραν να εκπέμπουν ένα τηλεοπτικό πρόγραμματ από το ραδιομέγαρο με το διακριτικό ΝΕΤ και ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα κυρίως ενημερωτικό, που σιγά - σιγά εμπλουτίστηκε με ζώνες από τα υπόλοιπα ραδιόφωνα (Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑ ΣΠΟΡ). Στη Θεσσαλονίκη παρόμοια τα πράγματα. Ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με διακριτικό ΕΤ-3 και ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα. ο 102 FM. Στην επαρχεία πολλοί περιφερειακοί Ρ/Σ κατάφεραν να βγάζουν τοπικό πρόγραμμα και τις υπόλοιπες ώρες να αναμεταδίδουν δίκτυο από το ραδιομέγαρο.

Σήμερα εκπέμπει διαδικτυακά ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με διακριτικό ΕΤ-3 από τη Θεσσαλονίκη, 7 ραδιοφωνικά προγράμματα και αυτά διαδικτυακά με διακριτικά "ΕΡΑ Αθήνας", "ΕΡΑ Θεσσαλονίκης", "ΕΡΑ Ιωαννίνων", "ΕΡΑ Λάρισας", "ΕΡΑ Αιγαίου", "Δεύτερο Πρόγραμμα" και "Τρίτο Πρόγραμμα". Τα ραδιόφωνα και η τηλεόραση της Ελεύθερης ΕΡΤ (έτσι την ονομάζουν οι πρωην εργαζόμενοι της ΕΡΤ) εκπέμπουν μέσα από την ιστοσελίδα www.ertopen.com . Οι συχνότητες στα FM των περιφερειακών Ρ/Σ όπου καταφέρνουν και συνεχίζουν να εκπέμπουν υπάρχουν εδώ.

Ένα περίπου μήνα μετά, βγαίνει στον αέρα η Ε.Δ.Τ. (αρχικά) και μετά απο 1-2 μέρες ονομάστηκε Δ.Τ. Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση δηλαδή, και Δημόσια Τηλεόραση αντίστοιχα. Αυτό είναι κανάλι χωρίς ξεκάθαρη λειτουργία, ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και θεωρείται από την κυβέρνηση ο προσωρινός διάδοχος της ΕΡΤ μέχρι να εκπέμψει η ΝΕΡΙΤ (δείτε παρακάτω για τη ΝΕΡΙΤ). Η Δ.Τ. βγήκε στον άερα πολύ βιαστηκά εξαιτίας της απόφασης του ΣΤΕ που έλεγε ότι δεν έπρεπε να μην έχουμε δημόσια τηλεόραση και ραδιόφωνο. Μια απόφαση δηλαδή κάτα του μαύρου της 11ης Ιουνίου.

Η Ελληνική Δημόσια Ραδιοφωνία καθυστέρησε ακόμα μερικούς μήνες να εκπέμψει. Εξέπεμψε αρχικά το "Πρώτο Πρόγραμμα" της ΕΔΡ και στη συνέχεια το "Τρίτο Πρόγραμμα" της ΕΔΡ. Το "Δεύτερο Πρόγραμμα" της ΕΔΡ παραμένει στο συρτάρι και οι διαρροές λένε ότι θα είναι το διάδοχο ραδιόφωνο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

Μερικούς μήνες μετά το μαύρο της 11ης Ιουνίου δημιουργείται και επίσημα η ΝΕΡΙΤ ως εταρεία. Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της: "ΝΕΡΙΤ Α.Ε. είναι ο συνεχιστής της ιστορίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Η πορεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, η οποία καλύπτει και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ραδιοτηλεοπτικής ιστορίας, αρχίζει το 1938 με την ίδρυση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών (ΡΣΑ), που μετεξελίχθηκε το 1945 σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Το 1966 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πειραματική τηλεοπτική εκπομπή στην Ελλάδα. Το ΕΙΡ μετονομάστηκε σε Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ) τον Δεκέμβριο του 1970 περιλαμβάνοντας πλέον και τηλεοπτικούς σταθμούς. Το ΕΙΡΤ κατείχε το αποκλειστικό δικαίωμα ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής μαζί με την ΥΕΝΕΔ – την μετέπειτα ΕΤ2 – μέχρι το 1987, οπότε ιδρύθηκε με τον Νόμο 1730/87 η ΕΡΤ Α.Ε., η οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο της τον Ιούνιο του 2013."

Δύο πονοκέφαλους έχει το επιτέλειο του πρωθυπουργού σε σχέση με την κρατική τηλεόραση. 

Ο πρώτος είναι πως θα γίνει η μετάβαση από την τηλεόραση του Υπουργείου Οικονομικών στη ΝΕΡΙΤ που θα πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένη και με πιο διαφανείς διαδικασίες. Λύση δεν υπάρχει προς το παρόν. Η μόνη λύση που είχε προταθεί ήταν την πρωτοχρονιά να εξαφανιστούν τα λογότυπα ΔΤ, ΕΔΤ, ΕΔΡ κλπ και να αντικατασταθούν από της ΝΕΡΙΤ και να γίνει έτσι μια απότομη μετάβαση.

Ο δεύτερος πονοκέφαλος είναι η Ελέυθερη ΕΡΤ. Δεν είναι λίγος ο κόσμος (ιδαίτερα στην επαρχεία) που ακόμα ακούει τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ. Η παρουσία της στο διαδίκτυο δεν είναι αμελητέα, και η διείσδυση στον κόσμο μεγάλη. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που θα μπορούσαν κάνουν τα επιτελεία του πρωθυπουργού είναι να απαγορεύσουν τη χρήση τον ονομάτων, διακριτικών και λογοτυπων της παλιάς ΕΡΤ από τους πρωην εργαζόμενους.

Μία λύση θα μπορούσε να δωθεί, και αυτή θα δινόταν απο καινούργια κυβέρνηση αναγκαστικά. Η λύση είναι οι εξής:
  • Δημιοουργία νέου φορέα με διακριτικό τίτλο Νέα ΕΡΤ, με στόχο σταδιακά το Νέα να εξαφανιστεί.
  • Άμεση εκπομπή των τριών τηλεοπτικών καναλιών: 
  • (1). Η Νέα ΕΤ-1 θα είναι η ΔΤ που υπάρχει ήδη. 
  • (2). Η Νέα ΕΤ-2 θα είναι η ΝΕΤ των εργαζομένων που υπάρχει ήδη και 
  • (3). Η Νεά ΕΤ-3 θα είναι η ΕΤ-3 των εργαζομένων που υπάρχει ήδη.
  • Το ίδιο θα γίνει και με τα ραδιόφωνα.
  • Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν όσοι θέλουν είτε είναι στη ΔΤ είτε στην ΕΡΤ, και για να προσληφθούν στη Νέα ΕΡΤ θα αποφασισθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ + προϋπηρεσία.
Τα υπόλοιπα στους πιο ειδικούς...
(σχολιάστε ελεύθερα, και για τυχόν ανακρίβειες θα επανορθόσουμε

Γράφει η ομάδα του hellastv.blogspot.com για τον tsolias.net

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.