Ο Γιώργος Μητρόπουλος για το διαδικτυακό Δεύτερο Πρόγραμμα


Με την ανακοίνωση του νέου προγράμματος του Δευτέρου Προγράμματος, που θα εκπέμπει πλέον διαδικτυακά μέσω του ertopen εύλογα δημιουργούνται κάποια ερωτήματα. Και για να μην μένουν μόνο ερωτήματα και δημιουργούν ίσως και λανθασμένες εντυπώσεις ζητήσαμε από τον Γιώργο Μητρόπουλο - τον άνθρωπο που μπήκε μπροστά σε αυτή τη διαδικασία- να μας δώσει απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα αυτά. Έτσι λοιπόν και έγινε, ώστε να υπάρχουν και οι απαντήσεις κάποιου εκ των έσω. 

Μπορείτε να μας πείτε επιγραμματικά πως φτάσαμε από το μαύρο της ΕΡΤ στο ιντερνετικό Δεύτερο Πρόγραμμα; 
 Το μαύρο στο Δεύτερο είχε προηγηθεί δεκαπέντε χρόνια από το μαύρο στην ΕΡΤ. Πολλοί γνωρίζουν αλλά λίγοι θυμούνται ότι το Δεύτερο σίγησε από το καλοκαίρι του ’99 μέχρι το 2002. Αλλά αυτά είναι παλιές ιστορίες. Μετά το μαύρο της ΕΡΤ, το Δεύτερο κρατήθηκε στο εκπεμπόμενο πρόγραμμα τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Το Σεπτέμβρη πια, αφού το Τρίτο είχε ήδη αρχίζει να παίζει ηχογραφημένο στο διαδίκτυο, μετά από συσκέψεις της παραγωγικής ομάδας του Δεύτερου, αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτό το εγχείρημα. Σε χρόνο ρεκόρ οι τεχνικοί μας είχαν στήσει κεραία στην ταράτσα του Ραδιομεγάρου για να εκπέμπψουμε στους 105.8. Ακολούθησε η βελούδινη αποβολή μας από το Ραδιομέγαρο οπότε οργανωθήκαμε εκ νέου και είπαμε να το κάνουμε ραδιόφωνο που να μπορεί να υπερασπίζεται τον τίτλο «Δεύτερο», όπως αυτός μας έρχεται από τη δεκαετία του ’80. Από χθες εκπέμπουμε διαδικτυακά μέσα από το ertopen.com. Στήθηκε ένα πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης και επιστρατεύσαμε όλες τις γενιές του ραδιοφώνου. Εκπέμπουμε ζωντανά από τις δέκα το πρωί μέχρι τη μία μετά τα μεσάσνυχτα, και σύντομα δεν θα παίζουμε λίστες ούτε τη νύχτα. 

Νομικά είστε καλυμμένοι ώστε να χρησιμοποιείτε τον ίδιο τίτλο και το ίδιο λογότυπο;
Τη νομική ευθύνη του εγχειρήματος την έχει αναλάβει εξ ορισμού και εν γνώσει της η ομοσπονδίας μας, η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ., που μας παρέχει και τις υποδομές. Υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση που λέει ότι ο εργοδότης μου μπορεί να με απολύσει, να με υβρίσει και να προσπαθεί να με εξαθλιώσει, επουδενί, όμως, δεν μπορεί να μου στερήσει το δικαίωμα να συνεχίσω την εργασία μου από οπουδήποτε αλλού. 

Γνωρίζω ότι σε πρώτη φάση η εργασία όλων είναι εθελοντική. Θα παραμείνει έτσι ή υπάρχει η προοπτική της εμπορικής διαχείρισης αυτού του ραδιοφώνου; 
Προς το παρόν έχουμε πάρα πολλή δουλειά να ολοκληρώσουμε το εικοσιτετράωρο ζωντανό πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν, άλλωστε αυτά είναι πράγματα που συζητιούνται στα συλλογικά όργανα. 

Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκαν οι άνθρωποι που στελέχωσαν το πρόγραμμα του νέου Δευτέρου Προγράμματος; 
Αποφασίσαμε να είναι οι παραγωγοι του Δεύτερου, διαχρονικές φωνές του Δεύτερου, μια εξαιρετική ομάδα νέων «ραδιοπειρατών» του Μικρού Πολυτεχνείου από ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Δεύτερο πρόγραμμα πριν το μαύρο. Καλέσαμε συναδέλφους από τον 902, και κάποιους ανθρώπους που επισήμως δεν αναγνωρίζονται ως συνάδελφοι γιατί δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει το δείγμα γραφής τους. 

Οι άνθρωποι που δούλευαν στο Δεύτερο Πρόγραμμα πριν το μαύρο κλήθηκαν να συμμετέχουν;
Καλέσαμε συναδέλφους από το ’76 ακόμα, βλέπε Δημήτρης Λέκκας. 

Πιστεύετε ότι είναι ικανή αυτή η προσπάθεια που κάνετε να επαναφέρει στα fm το Δεύτερο Πρόγραμμα; 
Αρκετά όπλα είδαμε αυτό το εξάμηνο, οι συχνότητες είναι πλέον απαγορευμένο είδος. Είδατε; Στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα είχαμε αρχηγούς χωρίς κόμματα και κόμματα χωρίς αρχηγούς. Τώρα έχουμε και προγράμματα χωρίς συχνότητα και συχνότητες χωρίς πρόγραμμα. 

Τι δεν γνωρίζουν οι ακροατές του Δευτέρου Προγράμματος που θα θέλατε να γνωρίζει ο κόσμος; 
Οι ακροατές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς μια ομάδα εξαιρετικών τεχνικών, το ertopen και την ΠΟΣΠΕΡΤ. Και ότι η πολιτιστική καταπίεση προηγείται της πολιτικής, συχνα, δε, την προετοιμάζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.