Έκλεισαν την ΕΡΤ, της πήραν 80 εκατομμύρια ευρώ!



Έξι μήνες συμπληρώθηκαν από το πραξικοπηματικό λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ με απόφαση της πρωθυπουργικής ομάδας του Αντώνη Σαμαρά. Έξι μήνες μετά, η λειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα σέρνεται, χωρίς σχέδιο και στόχο, ανάμεσα σε δεκάδες νομοθετικές ρυθμίσεις, που αλλάζουν, συμπληρώνουν ή τροποποιούν την αρχική υπουργική απόφαση του λουκέτου της ΕΡΤ. Το μόρφωμα της ΔΤ, χωρίς εταιρική σύνθεση, εκπέμπει πρόγραμμα που ελέγχεται πολιτικά από το γραφείο του Παντελή Καψή, ενώ «ζει» οικονομικά από τα διαθέσιμα της ΕΡΤ, τα οποία μεταφέρθηκαν με αλλεπάλληλες αποφάσεις στο γραφείο του Γκίκα Μάναλη.

Και ενώ η θεσμική ΝΕΡΙΤ, που δημιουργήθηκε με νόμο της Βουλής για να αντικαταστήσει την ΕΡΤ, δεν έχει λεφτά, παρά μόνο τα 5 εκατ. που της έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας ως μετοχικό κεφάλαιο, ο ειδικός διαχειριστής Γκίκας Μάναλης έχει στο «portfolio» του τη διαχείριση των «διαθεσίμων» της ΕΡΤ. Χειρίζεται, δηλαδή, χωρίς κανέναν έλεγχο, διαφάνεια και λογοδοσία, ένα κονδύλι που σύμφωνα με πληροφορίες ανερχόταν τον Ιούλιο του 2013 σε 80 εκατ. ευρώ!

Το βεβαιωμένο ποσό είναι αυτό που προκύπτει από την αλληλογραφία ΕΡΤ και υπουργείου Οικονομικών. Ο τοποθετηθείς από τον Γκίκα Μάναλη οικονομικός διευθυντής της εταιρείας ενημέρωνε πως το πλεόνασμα στις 27 Μαΐου 2013 ανερχόταν σε 40.679.400 ευρώ, όπως είχαμε αποκαλύψει στις 16 Ιουνίου 2013. Με τέτοιο εγγεγραμμένο πλεόνασμα στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ. Μετά τον Ιούνιο σταμάτησε κάθε είδους δημοσίευση οικονομικών στοιχείων. Πόση ακριβώς ήταν η «προίκα» που έβαλε ο Γιάννης Στουρνάρας από το ανταποδοτικό τέλος των ελληνικών νοικοκυριών στα ταμεία του ειδικού λογαριασμού του Γκίκα Μάναλη; Ποια νομιμότητα καλύπτει τον υπουργό Οικονομικών και τον ειδικό διαχειριστή ώστε να μη δίνουν λογαριασμό για την περιουσία της ΕΡΤ που μεταφέρθηκε στο υπουργείο; Σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, γιατί δεν δημοσιεύονται -όπως ορίζει ρητά ο νόμος- στοιχεία, ο Γκίκας Μάναλης πλήρωσε από τα διαθέσιμα της ΕΡΤ την πρώτη δόση για το Champions League, ύψους 5,4 εκατ. ευρώ, συν το ποσόν του προστίμου που όριζε η σύμβαση με την TEAM για τη μη προβολή των αγώνων που είχε στην κατοχή της η ΕΡΤ. Στις 17 Ιανουαρίου 2014 θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του Champions League, ύψους επίσης 5,4 εκατ. ευρώ. Από το ποσόν των 80 εκατομμυρίων ευρώ –κατά πληροφορίες- που πήρε ο ειδικός λογαριασμός από την ΕΡΤ πληρώθηκε η πρώτη δόση των αποζημιώσεων στους απολυμένους της εταιρείας, ύψους 21 εκατ. ευρώ. Αγνώστου ύψους ποσά εκταμιεύονται για την πληρωμή άλλων συμβάσεων για τηλεοπτικά δικαιώματα προγράμματος ή αθλητικών γεγονότων. Και φυσικά από αυτόν τον λογαριασμό και τα κέρδη της ΕΡΤ ο Γκίκας Μάναλης κάνει τις καθημερινές αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες για παροχή υπηρεσιών ή έργου στο μόρφωμα της ΔΤ. Η απάντηση στο γιατί όλους αυτούς τους μήνες δεν προχώρησαν στη σύσταση εταιρικού σχήματος για τη ΔΤ δίνεται από την αδιαφανή διαδικασία διαχείρισης του ειδικού λογαριασμού της ΕΡΤ. Για να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν για τις πράξεις τους. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά οικονομικά στοιχεία, όπως υπήρχαν με την ΕΡΤ, η οποία είχε θεωρηθεί από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ΔΕΚΟ και κάθε τρεις μήνες ενημέρωνε το υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό παράδοξο. Η ΔΤ, αν και είχε προσωρινή αποστολή, με την οποία δικαιολογήθηκε το έωλο καθεστώς, τείνει να αποκτήσει μόνιμη λειτουργία, καθώς η ΝΕΡΙΤ, αν και ιδρύθηκε, δεν διαθέτει μέχρι τώρα αντικείμενο και δεν φαίνεται έτοιμη, παρά τις διακηρύξεις, να θέσει τον μηχανισμό παραγωγής προγράμματος! Μέχρι τότε θα υπάρχει η ΔΤ, υπό τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών και του προσώπου που δήλωνε πως δεν πήγε στην ΕΡΤ για να την κλείσει.

[typologies]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.