Ζωή χωρίς το "Τρίτο Πρόγραμμα"


«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένα ραδιόφωνο να παίζει κλασική μουσική, πράγμα απαράδεκτο» είπε, μάλλον με οργή, ο Γιάννης Πετρίδης σε εκδήλωση στο «Passport» του Πειραιά, σε μια συζήτηση για το ραδιόφωνο μαζί με τον Μάκη Προβατά και τη Λίνα Νικολακοπούλου. «Ενα ολόκληρο κοινό, όχι πολύ μεγάλο βέβαια, αλλά υπαρκτό και υπολογίσιμο, έχει μείνει χωρίς κάποιον ραδιοσταθμό να παίζει τη μουσική του», συνέχισε ο Πετρίδης, από τους σημαντικότερους ανθρώπους του ελληνικού ραδιοφώνου, ever.
Το λουκέτο στο «Τρίτο Πρόγραμμα» άφησε τα εγχώρια FM χωρίς κλασική μουσική. Δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Στον σχεδιασμό της ΝΕΡΙΤ αφήνεται να διαρρεύσει πως ανάμεσα στα δημόσια ραδιόφωνα, που θα επαναλειτουργήσουν, θα συμπεριλαμβάνεται και το ιστορικό «Τρίτο Πρόγραμμα». Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, το έχει δηλώσει ξεκάθαρα από τις αρχές Αυγούστου, όταν και ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση. Η επαναλειτουργία του Τρίτου βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητές τους. Και το επανέλαβε πριν από λίγες ημέρες. «Ο Διευθύνων Σύμβουλος που διόρισε το Εποπτικό Συμβούλιο μας εγγυήθηκε ρητά και κατηγορηματικά πως τόσο τα Μουσικά Σύνολα όσο και το Τρίτο Πρόγραμμα θα διατηρηθούν ακέραια στη Νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Αυτό απετέλεσε δε βασικό κριτήριο για την επιλογή του» έγραψε στη σελίδα του στο facebook.
Βέβαια, η ΝΕΡΙΤ ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αποκλείεται να είναι έτοιμη πριν από τον Μάρτιο-Απρίλιο. Μέχρι τότε θα μείνουμε χωρίς δημόσιο ραδιόφωνο που θα παίζει κλασική μουσική. Και όλα αυτά σε μια εποχή που το... είδος έρχεται κοντά στον... λαό. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών λόγου χάριν δίνει συναυλίες στο «Gazarte», μέχρι και η Λυρική Σκηνή διοργανώνει υπαίθριες εκδηλώσεις σε πλατείες και πεζόδρομους. Ο Νίκος Δήμου ήταν ανέκαθεν από τους πιο πιστούς και παραδοσιακούς ακροατές του Τρίτου Προγράμματος. Και μας το λέει, δίχως περιστροφές, πόσο του λείπει ο σταθμός. Πάσχει «από σοβαρό σύνδρομο στέρησης, μετά το κλείσιμο του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στο blog του.
Κάποια ραδιόφωνα προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό. Ακόμα και ο Μελωδία FM, που ασχολείται με το καλό ελληνικό τραγούδι, σκέφτεται πια λίγο πιο... κλασικά. Και θα μεταδώσει συναυλίες της ΚΟΑ στη συχνότητά του. Το δημοτικό ραδιόφωνο των Αθηνών, ο Αθήνα 98,4 αποφάσισε να προσθέσει περισσότερη κλασική μουσική στο πρόγραμμά του. Σκόρπια, στη διάρκεια της ημέρας, όχι απαραιτήτως με κάποια συγκεκριμένη εκπομπή. Αυτό φυσικά δεν ικανοποιεί τους λάτρεις του είδους. Ο Νίκος Δήμου ήταν άκρως επικριτικός. «Χάρηκα όταν άκουσα πως ο 98,4, σκοπεύει να μεταδίδει περισσότερη κλασική μουσική», σημείωσε. «Ο 98,4 αγαπάει την κλασική μουσική ήταν το σλόγκαν της αναγγελίας, με υπόκρουση κάποιο πολύ γνωστό κλασικό κομμάτι. Υπόκρουση. Εκεί βγήκε το πρόβλημα... Η κλασική μουσική, λοιπόν, δεν κάνει για χαλί. Oπως δεν κάνει κάθε είδος μουσικής με έντονη προσωπικότητα, με τονικές εναλλαγές και έντονους ρυθμούς. Η κλασική μουσική θέλει ρόλο πρωταγωνιστή και μάλιστα σολίστ. Οτιδήποτε παρεμβάλλεται, την σκοτώνει».

Classical tips
* Ο «Αθήνα 98,4» διαθέτει χρόνια τώρα μία εκπομπή ειδικά για την κλασική μουσική στο πρόγραμμά του. Την παρουσιάζει ο (συνεπώνυμος, καμία άλλη σχέση) Νίκος Κανελλόπουλος, κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί. Η δεύτερη ώρα της Κυριακής μάλιστα (10 με 11) γίνεται σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής.
update: Καθημερινά, 8 με 9 το βράδυ, η Λίλη Καρατζαφέρη παρουσιάζει επίσης μία ωριαία εκπομπή με κλασική μουσική.
* Και το «Βήμα 99,5» αγαπάει την κλασική μουσική, μόνο που το κάνει αξημέρωτα Σαββατοκύριακου. Από τις 6 έως τις 7 το πρωί ο Αλέξης Κωστάλας παρουσιάζει τα δικά του «Κλασικά Πρωινά».
* Προσπάθεια έγινε να βγει το αυθεντικό «Τρίτο Πρόγραμμα» και διαδικτυακά, έπαιζε κλασική μουσική 24 ώρες το 24ωρο εδώ και κάποιες εβδομάδες με σκοπό να εκπέμψει κανονικά με κάποιες από τις εκπομπές του το επόμενο διάστημα. Αλλά από την προηγούμενη Πέμπτη, που εισέβαλαν τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ, σίγησε.
* Να σημειώσουμε κι ένα καλό ελληνικό web radio που παίζει αποκλειστικά κλασική μουσική. Είναι το Classical Radio (συντονιστείτε στο www.classicalradio.gr) και βρίσκεται στον αέρα του Internet τρία ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για ένα καλό ραδιόφωνο με εκπομπές και μουσικές του είδους, από μεγάλα έργα της κλασικής μουσικής έως σπουδαίες όπερες.

[Εφημερίδα των Συντακτών]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.