To PIK στην ψηφιακή εποχή…

Η ψηφιακή μετάδοση στην κυπριακή τηλεόραση ήρθε. Το Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου, η δημόσια ραδιοτηλεόραση, από τις 2 Μαρτίου 2010 άρχισε σε δοκιμαστική βάση την ψηφιακή μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων του από τους σταθμούς του Τροόδους και της Βαβατσινιάς στη συχνότητα UHF33 (Κανάλι 33). Μεταδίδονται τέσσερα κανάλια: «ΡΙΚΕΝΑ, ΡΙΚΔΥΟ, ERTWorld και Euronews», καθώς και τα τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα του ΡΙΚ «Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο και Τέταρτο Πρόγραμμα». Επίσης υπάρχει δυνατότητα εκπομπής ενός προγράμματος υψηλής ευκρίνειας (Ηigh Definition) που θα αξιοποιηθεί πολύ σύντομα…

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδόσφαιρο/Μουντιάλ 2010 Νότιος Αφρική.
Το ΡΙΚ θα εκπέμψει ψηφιακά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2010 από τη Νότιο Αφρική, για το οποίο εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το ΡΙΚ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να μεταδώσει παράλληλα μερικά παιχνίδια σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition). Για να είναι δυνατή η λήψη προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας θα πρέπει ο αποκωδικοποιητής (εξωτερικός ή εσωτερικός) να είναι πρότυπου DVB-T ΜPEG4 ΗD. Eπιπρόσθετα, πρέπει η τηλεόραση να υποστηρίζει σήμα υψηλής ευκρίνειας (High Definition)…

To PIK στην ψηφιακή εποχή - ΄Οσα θέλετε να ξέρετε για την ψηφιακή τηλεόραση του ΡΙΚ
Η ψηφιακή μετάδοση στην κυπριακή τηλεόραση ήρθε. Το Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου, η δημόσια ραδιοτηλεόραση, από τις 2 Μαρτίου 2010 άρχισε σε δοκιμαστική βάση την ψηφιακή μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων του από τους σταθμούς του Τροόδους και της Βαβατσινιάς στη συχνότητα UHF33 (Κανάλι 33). Μεταδίδονται τέσσερα κανάλια: ΡΙΚΕΝΑ, ΡΙΚΔΥΟ, ERTWorld και Euronews, καθώς και τα τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα του ΡΙK Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο και Τέταρτο Πρόγραμμα. Επίσης υπάρχει δυνατότητα εκπομπής ενός προγράμματος υψηλής ευκρίνειας (Ηigh Definition) που θα αξιοποιηθεί πολύ σύντομα. Πρόκειται για την πρώτη φάση υλοποίησης του προγραμματισμού του ΡΙΚ για μετάβαση στην
ψηφιακή μετάδοση, η οποία καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των τηλεθεατών παγκύπρια.
Η δεύτερη φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, θα καλύψει πλήρως τις αστικές περιοχές. Συγκεκριμένα η κάθε πόλη προγραμματίζεται να καλύπτεται ψηφιακά από τρία διαφορετικά σημεία/σταθμούς:
Πάφος: Τσάδα, ΄Αρμου, Τρόοδος
Λεμεσός: ΣΙΛΟ, Αρμενοχώρι, Τρόοδος
Λάρνακα: Καλό Χωριό, Βαβατσινιά, Τρόοδος
Λευκωσία: Τροόδος, Βαβατσινιά, Λευκωσία
Παραλίμνι: Καλό Χωριό, Βαβατσινιά, Παραλίμνι
Η τρίτη και τελευταία φάση θα καλύψει τα κενά των δύο πρώτων φάσεων, και ειδικά την ύπαιθρο, με πομπούς χαμηλής ισχύος. To ψηφιακό σήμα θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Κύπρου. Οι τηλεθεατές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τους απαραίτητους αποκωδικοποιητές ή/και τηλεοράσεις με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή θα λαμβάνουν τα προγράμματα του ΡΙΚ με υψηλή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς τα «χιόνια» και παρεμβολές στον ήχο των αναλογικών σημάτων που ταλαιπωρούσαν αρκετές περιοχές της Κύπρου. Το αναλογικό σήμα του ΡΙΚ θα συνεχίσει να εκπέμπεται από όλους τους υποσταθμούς του ΡΙΚ, όπως και σήμερα, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ψηφιακή λήψη από τους τηλεθεατές
1. Τι είναι επίγεια ψηφιακή μετάδοση (τηλεόραση);
Η επίγεια ψηφιακή μετάδοση (DVB-T, DTT, DTTV) είναι μια νέα τεχνολογία μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος η οποία μεταδίδει εικόνες μέσω ραδιοκυμάτων σε δυαδικά ψηφία δεδομένων που σταδιακά θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναλογική μετάδοση.
2. Τι προσφέρει η ψηφιακή και ποια τα οφέλη της;
Τα βασικά οφέλη για τους τηλεθεατές είναι η καλύτερη λήψη και καλύτερη ποιότητα
σήματος που σημαίνει καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας χωρίς «χιόνια» και παρεμβολές στον ήχο. Παράλληλα οι τηλεθεατές θα έχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες πληροφόρησης, όπως Ηλεκτρονικό Οδηγό Προγραμμάτων (Εlectronic Program Guide) ώστε να γνωρίζουν τι παρακολουθούν αλλά και τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ο ηλεκτρονικός οδηγός θα προσφέρει πληροφόρηση για τα εξής:
• Πρόγραμμα 2 επόμενων εβδομάδων
• ΄Ωρα έναρξης/λήψης προγράμματος
• Σύντομη περιγραφή προγραμμάτων
• Προγραμματισμός εγγραφής προγραμμάτων αρεσκείας, για να παρακολουθήσω
αργότερα.
• Υπενθύμιση έναρξης προεπιλεγμένων προγραμμάτων
• Yπότιτλους σε διάφορες γλώσσες
• Καταλληλότητα προγράμματος
Στο μέλλον οι τηλεθεατές θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν
περισσότερα κανάλια και ειδικά θεματικά κανάλια. Επίσης μελλοντικά θα προσφέρονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες, διαδραστικές υπηρεσίες αλλά και να λαμβάνουν τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HDTV). Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα είναι η λήψη των τηλεοπτικών εκπομπών ακόμα και με τη χρήση κεραίας εσωτερικού χώρου. Η ψηφιακή μετάδοση αξιοποιεί καλύτερα το φάσμα συχνοτήτων και θα δώσει δυνατότητες για νέες χρήσεις και εφαρμογές.
3. Πως προέκυψε η ανάγκη για ψηφιακή τηλεόραση στην Κύπρο;
Η ανάγκη για μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό τηλεοπτικό περιβάλλον προέκυψε σ΄ όλες τις χώρες και όχι μόνο στην Κύπρο, λόγω της εξέλιξης και της σύγκλισης που παρατηρείται στην τεχνολογία, σε σχέση με τη μεταφορά και μετάδοση οπτικοακουστικού υλικού. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης έχουν δεσμευτεί όλα τα κράτη μέλη ότι η οριστική μετάβαση θα υλοποιηθεί μέχρι το 2012. Βάσει της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει μέχρι το 2012 να αποπερατώσουν τις διαδικασίες για μετάβαση από την αναλογική μετάδοση τηλεοπτικού σήματος στην ψηφιακή. Κατά τη μεταβατική περίοδο, θα συνυπάρχουν ψηφιακές και αναλογικές μεταδόσεις. Αυτή η μετάβαση είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, κάτι δηλαδή παρόμοιο με αυτό που ζήσαμε όταν υπήρξε η μετάβαση από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη τηλεόραση, αλλά πιο πολύπλοκο.
4. Tι είναι το ψηφιακό μέρισμα (Digital Dividend);
H επίγεια ψηφιακή μετάδοση είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος μετάδοσης ο οποίος θα ελευθερώσει συχνότητες/ραδιοκύματα (ψηφιακό μέρισμα) για μια ποικιλία νέων υπηρεσιών τόσο τηλεοπτικών όσο και άλλων όπως για την κινητή τηλεφωνία και τις ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες. Στην αναλογική μετάδοση για κάθε κανάλι χρειάζονται 6-8 συχνότητες για παγκύπρια κάλυψη. Στην ψηφιακή μετάδοση με τη χρήση δύο συχνοτήτων θα εκπέμπονται τουλάχιστον 8-10 κανάλια (Standard Definition). ΄Ετσι θα ελευθερωθούν αρκετές συχνότητες οι οποίες θα αξιοποιηθούν για άλλες εφαρμογές προς όφελος των πολιτών.
5. Τι σημαίνει ψηφιακή μετάβαση;
Είναι το μεσοδιάστημα στο οποίο θα υπάρχει παράλληλη εκπομπή αναλογικού και ψηφιακού σήματος ούτως ώστε να προσαρμοστούν όλοι στη νέα ψηφιακή εποχή. ΄Ενα διάστημα προσαρμογής που παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης για τη νέα τεχνολογία αλλά και εφοδιασμού με τον κατάλληλο επίγειο ψηφιακό αποκωδικοποιητή ή την τηλεόραση που θα τον έχει ενσωματωμένο. Η ψηφιακή μετάδοση θα γίνεται παράλληλα με την αναλογική μετάδοση (όπως εκπέμπεται σήμερα) μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011. Με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την 1η Ιουλίου 2011 θα τερματιστούν όλες οι αναλογικές μεταδόσεις και θα υπάρχει μόνο ψηφιακό σήμα.
6. Πώς μπορούν να προετοιμαστούν οι τηλεθεατές για τη μετάβαση;
Πρέπει να ενημερωθούν για την έναρξη των δοκιμαστικών ψηφιακών εκπομπών που
αφορούν την περιοχή όπου διαμένουν, ώστε εγκαίρως να προμηθευτούν με τον ειδικό αποκωδικοποιητή. Ειδικά με τις εκπομπές της ψηφιακής μετάδοσης από το Τρόοδος και τη Βαβατσινιά, οι τηλεθεατές θα πρέπει να δοκιμάσουν την πιθανή λήψη των προγραμμάτων του ΡΙΚ από τις περιοχές που κατοικούν. Αν το τελευταίο διάστημα (τελευταίο έτος) έχετε αποκτήσει τηλεόραση που διαθέτει ψηφιακό δέκτη, βεβαιωθείτε αν αυτή υποστηρίζει σύστημα κωδικοποίησης MPEG 4 ελέγχοντας το εγχειρίδιο της τηλεόρασης, μέσω του μενού της τηλεόρασης σας, από τον αντιπρόσωπο ή το κατάστημα από το οποίο έχει αγορασθεί η τηλεόραση, ή μέσω της
ιστοσελίδας του κατασκευαστή πληκτρολογώντας το νούμερο μοντέλου της συσκευής. Aν η τηλεόραση δεν διαθέτει αποκωδικοποιητή MPEG4, τότε επικοινωνήστε με το κατάστημα από το οποίο αγοράσατε την τηλεόραση για να προμηθευτείτε (αν υπάρχει, εξαρτάται από το μοντέλο της τηλεόρασης σας) «κάρτα» μετατροπής της σε σύστημα ΜPEG4 η οποία θα τοποθετηθεί σε εισδοχή C.I. (Common Interface) που διαθέτει η τηλεόραση. Αν η τηλεόραση σας δεν έχει εισδοχή C.I. τότε θα πρέπει να εγκατασταθεί εξωτερικός αποκωδικοποιητής. Aν προγραμματίζετε τώρα να αποκτήσετε νέα τηλεόραση, φροντίστε να είναι πρότυπου ΜPEG4 και κατά προτίμηση (εισήγηση) MPEG4 ΗD. Ειδάλλως θα χρειαστείτε εξωτερικό επίγειο ψηφιακό αποκωδικοποιητή.
7. Τι προβλήματα μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της ψηφιακής μετάδοσης;
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει τη συχνότητα UHF 33 στο ΡΙΚ για ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής μετάδοσης. Η συχνότητα αυτή, όπως και άλλες, έχουν παραχωρηθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Διεθνή Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών (ITU) μετά από διεθνείς διαβουλεύσεις και συμφωνίες. Το ψευδοκράτος και η Τουρκία κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών (τις οποίες υπόγραψε και η Τουρκία) εκπέμπει ψηφιακά στο κανάλι UHF33 από τα κατεχόμενα. Αυτό ίσως να προκαλέσει προβλήματα στη λήψη των ψηφιακών προγραμμάτων του ΡΙΚ, ειδικά στην Λευκωσία και περιοχές που γειτνιάζουν με τα κατεχόμενα. Γι΄ αυτό οι τηλεθεατές των πιο πάνω περιοχών θα πρέπει να έχουν στραμμένες / συντονισμένες τις κεραίες λήψης στο Τροόδος ή τη Βαβατσινιά και θα πρέπει να αποφευχθεί η χρήση πολλαπλών κεραιών. Οι τηλεθεατές θα αντιληφθούν ότι υπάρχει πρόβλημα από την εκπομπή στα κατεχόμενα, αν η εικόνα του ΡΙΚ, στους δέκτες τους «παγώνει» ή αν δεν έχουν εικόνα/ήχο στις οθόνες τους στο κανάλι 33 (μαύρο).
8. Όταν θα ολοκληρωθεί η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, θα
χρειαστεί να αλλάξει η τηλεοπτική συσκευή των καταναλωτών;
Δεν απαιτείται η αντικατάσταση της παλιάς τηλεόρασης, π.χ. τύπου CRT, με μια καινούργια τύπου Plasma, LCD ή LED που είναι διαθέσιμες σήμερα στην αγορά. Όλες οι συσκευές τηλεόρασης μπορούν να προβάλουν τα κανάλια της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης με την προσθήκη/σύνδεση αποκωδικοποιητή, Set-Top-Box (STB) πρότυπου MPEG4. Οι τηλεοπτικές συσκευές νεότερων τεχνολογιών, εφόσον έχουν ενσωματωμένο πρότυπο εκπομπής DVB-T MPEG-4, μπορούν να προβάλλουν τα ψηφιακά κανάλια χωρίς να υπάρχει ανάγκη για σύνδεση εξωτερικού αποκωδικοποιητή.
9. Τι είναι ο επίγειος ψηφιακός αποκωδικοποιητής;
Ο αποκωδικοποιητής είναι η ηλεκτρονική συσκευή που συνδέεται με την τηλεόραση
σας (μέσω SCART ή HDMI) και με την εξωτερική κεραία, σε περίπτωση που η τηλεόραση σας δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή ή έχει αλλά δεν είναι MPEG4. O αποκωδικοποιητής μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε τηλεόραση έχει δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερική κεραία και η σύνδεση είναι τόσο απλή που μπορεί να γίνει χωρίς να χρειάζεται ειδικός τεχνικός. Επίσης, οι τηλεθεατές μπορούν να παρακολουθούν τα ψηφιακά κανάλια μέσω υπολογιστή, αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα ή ειδικό εξωτερικό USB από τα εξειδικευμένα καταστήματα. Οι αποκωδικοποιητές διατίθενται σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Με τον ίδιο αποκωδικοποιητή ο τηλεθεατής θα λαμβάνει τα προγράμματα του ΡΙΚ και των ιδιωτικών καναλιών (ελεύθερα και κωδικοποιημένα).
10. Πόσο κοστίζει ο αποκωδικοποιητής;
Το κόστος για ένα απλό αποκωδικοποιητή (Zapper) που αναβαθμίζει την τηλεόραση σας με μια απλή σύνδεση είναι μικρό και ανέρχεται σε 40 Ευρώ μέχρι 80 Ευρώ (οι τιμές είναι ενδεικτικές). Φυσικά υπάρχουν στην αγορά και πιο περίπλοκοι αποκωδικοποιητές (HD υψηλής ευκρίνειας, με σκληρό δίσκο, με ADSL, με HDMI, με USB, με τη χρήση μιας ή/και περισσότερων συνδρομητικών καρτών, κλπ) που απευθύνονται σε πιο απαιτητικούς τηλεθεατές και το κόστος τους είναι πιο ψηλό.
11. Συντονισμός τηλεόρασης
Τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 Οι σύγχρονες συσκευές τηλεόρασης που έχουν ενσωματωμένο MPEG4 διαθέτουν μέσω του “μενού” τους λειτουργίες αυτόματης αναζήτησης σταθμών. Η αυτόματη αναζήτηση θα βρει όλα τα τηλεοπτικά (ΡΙΚ1, ΡΙΚ2, ERTworld, Euronews) και ραδιοφωνικά (Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο και Τέταρτο Πρόγραμμα ΡΙΚ) κανάλια του ΡΙΚ, χωρίς κανένα πρόβλημα. Η τηλεόραση συνδέεται κανονικά με συνηθισμένη εξωτερική κεραία λήψης. Τηλεοράσεις χωρίς αποκωδικοποιητή ή με αποκωδικοποιητή MPEG2. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση εξωτερικού αποκωδικοποιητή είναι απαραίτητη. Σε γενικές γραμμές, η σύνδεση του γίνεται ως ακολούθως:
α. Ο εξωτερικός αποκωδικοποιητής τοποθετείται κοντά στην τηλεόραση και
τροφοδοτείται με ρεύμα με ειδικό βύσμα.
β. Η εξωτερική κεραία λήψης ενώνεται με τον αποκωδικοποιητή στο βύσμα «ΑΝΤ
ΙΝ - είσοδος κεραίας».
γ. Με καλώδιο RF (κεραίας) ενώνεται ο αποκωδικοποιητής στο σημείο «TV OUT-
έξοδος κεραίας» με την τηλεόραση στο σημείο που ήταν προηγουμένως η κεραία λήψης.
δ. Το ένα βύσμα του καλωδίου SCART συνδέεται με τον αποκωδικοποιητή και το
άλλο βύσμα του καλωδίου SCART με το σημείο της τηλεόρασης όπου βρίσκεται
το SCART της (συνήθως η τηλεόραση διαθέτει 1 ή περισσότερα SCART).
ε. Αν ο αποκωδικοποιητής και η τηλεόραση διαθέτουν HDMI, τότε μπορεί να γίνει
σύνδεση του αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση μέσω καλωδίου HDMI. H
σύνδεση αυτή δίνει τη δυνατότητα για προβολή εικόνας υψηλής ευκρίνειας.
Ο συντονισμός της τηλεόρασης θα γίνει μέσω του μενού του αποκωδικοποιητή με χρήση του τηλεχειριστηρίου του. Σημειώνεται ότι ενισχυτές σήματος (ειδικά μονοκάναλος ενισχυτής) μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στη λήψη των ψηφιακών καναλιών, ειδικά με εξωτερικό αποκωδικοποιητή και σε τέτοια περίπτωση πρέπει να κληθεί Τεχνικός.
12. Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδόσφαιρο/Μουντιάλ 2010 Νότιος Αφρική
Το ΡΙΚ θα εκπέμψει ψηφιακά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2010 από τη
Νότιο Αφρική, για το οποίο εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το ΡΙΚ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να μεταδώσει παράλληλα μερικά παιχνίδια σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition). Για να είναι δυνατή η λήψη προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας θα πρέπει ο αποκωδικοποιητής (εξωτερικός ή εσωτερικός) να είναι πρότυπου DVB-T ΜPEG4 ΗD. Eπιπρόσθετα, πρέπει η τηλεόραση να υποστηρίζει σήμα υψηλής ευκρίνειας (High Definition).
13. Γίνεται αναφορά σε επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (ΕΨΤ). Υπάρχουν άλλες
μορφές ψηφιακής τηλεόρασης στην Κύπρο, σήμερα και σε τι διαφέρουν;
Ναι, σήμερα υπάρχουν στην Κύπρο διαφορετικές μορφές ψηφιακής τηλεόρασης όπως δορυφορική εκπομπή (Nova Cyprus), ευρυζωνική (CytaVision και Primehome) και καλωδιακή τηλεόραση (Cablenet). Για να μπορεί κάποιος να παρακολουθεί κανάλια που μεταδίδουν θα πρέπει να καταβάλει την απαραίτητη συνδρομή στους παροχείς αυτούς. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θα επιτρέψει την παρακολούθηση τουλάχιστον των ίδιων καναλιών που υπάρχουν σήμερα δωρεάν, δηλ. χωρίς την καταβολή συνδρομής.
14. Πόσοι αποκωδικοποιητές χρειάζονται για περισσότερες από μια τηλεοράσεις
σε ένα νοικοκυριό;
Αν ο καταναλωτής επιθυμεί να λαμβάνει διαφορετικό κανάλι επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης σε κάθε ξεχωριστή συσκευή τηλεόρασης και αυτή δεν διαθέτει ενσωματωμένο MPEG-4, τότε χρειάζεται να συνδεθεί σε κάθε τηλεόραση ξεχωριστός
εξωτερικός αποκωδικοποιητής. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να συνδεθεί η έξοδος του αποκωδικοποιητή με όλες τις τηλεοράσεις, μέσω της εσωτερικής καλωδίωσης της κεραίας του σπιτιού, και έτσι όλες οι τηλεοράσεις θα προβάλλουν το ίδιο κανάλι, αυτό δηλαδή που έχει επιλεγεί στον αποκωδικοποιητή.
15. Για τη λήψη των καναλιών της ΕΨΤ θα χρειαστεί αντικατάσταση της παραδοσιακής κεραίας;
Όχι. Σε μεγάλο ποσοστό, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις (κεραία + καλωδίωση υποστατικού) θα μπορούν να λαμβάνουν τα ψηφιακά προγράμματα χωρίς καμιά αλλαγή. Η μετατροπή του σήματος γίνεται εξολοκλήρου από τον αποκωδικοποιητή. Σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η λήψη των καναλιών της ΕΨΤ οι καταναλωτές
μπορούν πρώτα να δοκιμάσουν να στρέψουν την κεραία τους προς την κατεύθυνση του σταθμού εκπομπής ο οποίος εξυπηρετεί την περιοχή τους και να ελέγξουν ξανά εάν έχουν συνδέσει σωστά τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόρασή τους.
16. Υπάρχουν ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να πληροί ο εξοπλισμός λήψης ΕΨΤ, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι ο εξοπλισμός που αγοράζεται είναι συμβατός με το σήμα τηλεοπτικής εκπομπής των καναλιών της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης;
Ο εξοπλισμός λήψης ΕΨΤ (τηλεοράσεις με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4), είναι συμβατός με το τηλεοπτικό σήμα εκπομπής καναλιών ΕΨΤ. Παρά ταύτα, οι καταναλωτές καλούνται να είναι προσεκτικοί προτού αγοράσουν τέτοιου τύπου εξοπλισμό και να απαιτούν τη βεβαίωση των προμηθευτών ότι ο εξοπλισμός είναι κατάλληλος για το σκοπό που τον προμηθεύονται. Το πρωτόκολλο κωδικοποίησης/συμπίεσης MPEG4 θεωρείται το πλέον σύγχρονο. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιήθηκε από όλες τις χώρες που ξεκίνησαν την EΨΤ μετά το 2006. Το MPEG4 προσφέρει 40% καλύτερη ποιότητα από το προγενέστερο MPEG2.
17. Αν δεν γίνουν οποιεσδήποτε ενέργειες εκ μέρους του καταναλωτή, θα μπορεί να παρακολουθήσει τα κανάλια επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης;
Μέχρι την ολοκλήρωση της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση θα συνυπάρχουν οι
αναλογικές και οι ψηφιακές εκπομπές και οι καταναλωτές θα μπορούν να παρακολουθούν τα ελεύθερης λήψης κανάλια όπως και σήμερα, χωρίς να απαιτείται η χρήση αποκωδικοποιητή ή τηλεόρασης με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4. Από την 1η Ιουλίου 2011, ημερομηνία κατάργησης των αναλογικών εκπομπών με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας , εάν η συσκευή τηλεόρασης δεν διαθέτει ενσωματωμένο ΜPEG4 ή δεν συνδεθεί με εξωτερικό αποκωδικοποιητή, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των καναλιών ελεύθερης λήψης.
18. Θα είναι δυνατή η λήψη συνδρομητικών υπηρεσιών τηλεόρασης μέσω του
αποκωδικοποιητή που χρησιμοποιείται για την προβολή καναλιών επίγειας
ψηφιακής τηλεόρασης ελεύθερης λήψης;
Η επίγεια ψηφιακή Τηλεόραση έχει τη δυνατότητα εκπομπής και καναλιών συνδρομητικών υπηρεσιών, πέραν των ψηφιακών καναλιών ελεύθερης λήψης. Για να είναι δυνατή η λήψη συνδρομητικών καναλιών, ο εξοπλισμός λήψης που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να διαθέτει πέραν των βασικών χαρακτηριστικών και δυνατότητες που θα επιτρέπουν τη χρήση συνδρομητικής κάρτας, ούτως ώστε ο καταναλωτής να έχει πρόσβαση και σε κωδικοποιημένο τηλεοπτικό περιεχόμενο.
19. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θα προσφέρει κανάλια υψηλής ευκρίνειας
(High Definition);
Τα πρότυπα τεχνολογίας τα οποία καθορίστηκαν από τον Επίτροπο Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων επιτρέπουν την εκπομπή καναλιών υψηλής ευκρίνειας (HD). Αναμένεται μελλοντικά να προσφερθούν τέτοια κανάλια. 20. Θα είναι δυνατή η λήψη καναλιών υψηλής ευκρίνειας (High Definition) με τον εξοπλισμό λήψης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης που υποστηρίζει το πρότυπο DVB-T MPEG-4;
Για να είναι δυνατή η λήψη προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας (High Definition) θα πρέπει ο εξοπλισμός λήψης που θα χρησιμοποιηθεί να υποστηρίζει το πρότυπο DVB-T MPEG-4 HD. Επιπρόσθετα, για να καταστεί δυνατή η προβολή περιεχομένου ψηλής ευκρίνειας (HD) από τη συσκευή τηλεόρασης, θα πρέπει και η τηλεόραση να έχει τη δυνατότητα προβολής περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας (δηλαδή η τηλεόραση να είναι HD).
[greek-dttv.blogspot.com]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.