Αφιέρωμα στο Κανάλι 15

από το radiobubble.gr
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΕΔΩ
Ένα ντοκουμέντο. Aθήνα, 30 Μαρτίου, 1986. Η ιστορική εκπομπή του πρώτου ελεύθερου ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας, διακόπτεται από την είσοδο του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου που προχωράει σε κατάσχεση των μηχανημάτων του σταθμού ενώ αυτός εκπέμπει... Και οδηγεί στο δικαστήριο τους δημοσιογράφους, τους πανεπιστημιακούς και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εκπομπή. Στο στούντιο βρίσκονται οι Ρούσσος Κούνδουρος, Κώστας Ταχτσής, Κώστας Ζουράρις και Στέλιος Κούλογλου, των οποίων δηλώσεις προλαβαίνουν να βγουν στον αέρα λίγο πριν κατασχεθούν τα μηχανήματα. Επίσης, όπως ακούγεται να λέει από μικροφώνου ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Γιώτης, από το σπίτι του οποίου γίνεται η μετάδοση, “είναι εδώ ο καθηγητής κύριος Βεγλερής, ο κύριος Φιλιππόπουλος, ο κύριος Κόσκος, ο κύριος Αραμπατζής, ο κύριος Κοσώνας, ο κύριος Μαράτος, η δεσποινίς Τσουκαλά, ο κύριος Βασιλόπουλος, ο κύριος Τζαννετάκος, ο Γιώργος Βότσης...”

Στην εκπομπή, ακούγονται δηλώσεις των Χάρη Μπουσμπουρέλη (εφημ.Το Βήμα), Σεραφείμ Φυντανίδη (εφημ. Ελευθεροτυπία), Αθανάσιου Παπανδρόπουλου (περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος), Λυκούργου Κομίνη (εφημ. Πρώτη), Ελένης Βλάχου (εφημ. Καθημερινή), Μαρίας Ρεζάν, του συνταγματολόγου Φαίδωνα Βεγλερή, του δικηγόρου Κώστα Φιλιππόπουλου, και του δημοσιογράφου Ριχάρδου Σωμερίτη. Λίγα λόγια για την ιστορία...Το Κανάλι 15 του Ρούσσου Κούνδουρου εξέπεμψε πολύ πριν τον Αθήνα 984 που βγήκε στον αέρα στις 21/5/87:. Και άνοιξε το δρόμο για τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης ραδιοφωνίας που σύντομα θα εξελίσσονταν σε... “ιδιωτική ραδιοφωνία”. Εξοστρακίζοντας με τη σειρά της τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ελεύθερου ραδιοφώνου... στα βουνά του διαδικτύου.

Το Κανάλι 15, βγήκε στον αέρα στις 30 Μαρτίου του 1986. Μετά την επέμβαση του εισαγγελέα στη συγκεκριμένη εκπομπή, 17 πολίτες διώχθηκαν ποινικά. Επρόκειτο, σύμφωνα με αναφορές που χρήζουν περαιτέρω διασταύρωσης** για τους Ρούσσο Κούνδουρο, Κώστα Ταχτσή, Γιάννη Τζαννετάκο, Φαίδωνα Βεγλέρη, Λεωνίδα Κόσκο, Αλέξανδρο Γιώτη, Στέλιο Κούλογλου, Περικλή Βασιλόπουλο, Άκη Κοσώνα, Ευάγγελο Αραμπατζή, Μπήλιω Τσουκαλά, Τηλέμαχο Μαράτο, Σπύρος Μάνδρο και Λευτέρη Κουσούλη. Η δίκη έγινε στις 18/1/1988 και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

*Ζητάω συγγνώμη γιατί ο προσδιορισμός του Καναλιού 15 ως του πρώτου “ελεύθερου ραδιοσταθμού της χώρας”, είναι σχηματικός και αδικεί τους ραδιοερασιτέχνες. Τόσο αυτούς που κατάφερναν να παράγουν εκπομπές με υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα, όσο και αυτούς που μ' ένα απλό “ο Βαγγέλης για τη Σούλα, με πολύ αγάπη” άνοιγαν με τον τρόπο τους το δρόμο προς τη νέα εποχή του ελληνικού ραδιοφώνου. Είναι όμως φανερό ότι το Κανάλι 15 υπήρξε η πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια “να απελευθερωθεί το Μέσο”.

**Προφανώς τα ονόματα που δημοσιεύω δεν είναι 17 αλλά 14. Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω στοιχεία για το ποιοί ήταν οι άλλοι 3 και θα εκτιμήσω οποιαδήποτε διασταυρωμένη πληροφορία. Βρήκα μάλιστα μια αναφορά σύμφωνα με την οποία ο κ. Τζαννετάκκος “κάπου είχε μπλέξει και δεν παραβρέθηκε στην ιδρυτική στιγμή του Καναλιού 15 που έγινε παρουσία εισαγγελέα”. Ωστόσο στο ηχητικό ντοκουμέντο, ο κ. Γιώτης αναφέρει τον κ. Τζαννετάκο ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στο στούντιο.

*** Όπως βλέπετε, το εξώφυλλο της κασέτας από την οποία έγινε η ψηφιοποίηση του υλικού, αναφέρει ημερομηνία διαφορετική από αυτήν της 30ης Μαρτίου του 1986. Για την ακρίβεια αναγράφει “30 Ιουνίου 1986”, ημερομηνία που δεν συμπίπτει ούτε με το “Συνέδριο για την Ελεύθερη Ραδιοφωνία” που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 1986. Καταλήγω λοιπόν (έστω προσωρινά) ότι πρόκειται για λάθος... μάλλον τυπογραφικό. Η κασέτα αυτή, αν δεν κάνω λάθος, κυκλοφόρησε με αφορμή κάποια επέτειο του Καναλιού 15. Δυστυχώς τα χρόνια που μεσολάβησαν είναι αρκετά και δεν θυμάμαι καν ποιός μου τη χάρισε. Παρόλα αυτά τον ευχαριστώ, που να φανταζόμασταν κι αυτός κι εγώ τότε, που θα έφταναν τα πράγματα σήμερα...

Μπορείτε να διαβάσετε:
- ένα αναλυτικό ιστορικό της ελεύθερης ραδιοφωνίας, εδώ. Περιλαμβάνει στοιχεία που χρειάζονται περαιτέρω διασταύρωση, όμως αφενός δεν υπάρχει πιο πλήρης οδηγός στο διαδίκτυο, αφετέρου προσφέρει μια αρκετά γλαφυρή και αναλυτική εικόνα.
- ένα εκτενές αφιέρωμα της Έλενας Νεοφωτίστου στον Ρούσσο Κούνδουρο δημοσιευμένο στο περιοδικό Μοτέρ εδώ. - μια ακόμη αναφορά στο Κανάλι 15 εδώ.

3 σχόλια

tram21 είπε...

O Χρήστος Μπαρμπούτης, στο βιβλίο του "Το φράγμα του ήχου- Η δυναμική του ραδιοφώνου στην Ελλάδα" (εκδ. Παπαζήση), αναφέρει για το Κανάλι 15 τα παρακάτω:
Η Κίνηση σχηματίστηκε το 1983 κι απαρτιζόταν από 31 προσωπικότητες. Πραγματοποίησε τρεις παράνομες ραδιοφωνικές μεταδόσεις: η πρώτη έγινε τον Ιούνιο 1985, με θέμα την αξία της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Τα προγράμματα μεταδίδονταν κατά τη διάρκεια των 10 ημερών της επίσημης προεκλογικής περιόδου.
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 30 Μαρτίου 1986, κατά τη διάρκεια της δεύτερης πενηντάλεπτης μετάδοσης του, έλαβε χώρα η επέμβαση της αστυνομίας και η εκπομπή έγινε παρουσία εισαγγελέα.
Τρίτη και τελευταία εμφάνιση του σταθμού έγινε το Σεπτέμβριο 1986, την προηγούμενη των δημοτικών εκλογών, με παρουσία τριών από τους υποψηφίους δημάρχους της Αθήνας (πλην, φυσικά, του ΠΑΣΟΚ). Μετά τις εκλογές το Κανάλι 15 διοργάνωσε τη διημερίδα με θέμα την ελεύθερη ραδιοφωνία και έξι δήμαρχοι διαφορετικών περιοχών δήλωσαν πως θα ξεκινήσουν λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών, ανεξάρτητα από τη νομιμιποίηση της ελεύθερης ραδιοφωνίας.

Στέργιος Νικολαΐδης (Εκπαιδευτικός) είπε...

Μάκης Μηλάτος, Γιώργος Πήττας, Κώστας Σαββάτης, Μαριτίνα Πάσσαρη, μερικοί από τους σημαντικότερους έλληνες ραδιοπαραγωγούς, στήριξαν με την παρουσία τους το Κανάλι 15 όσο αυτό μπόρεσε να υπάρξει.

Δεν έχω καταλάβει ποτέ γιατί η ιστορία του Καναλιού , ποτέ δεν έχει παρουσιαστεί ολόκληρη.

Το καταπληκτικό μουσικό σήμα του Λουκιανού Κηλαηδόνη με την βαθιά φωνή του Πήττα να λέει "Κανάλι 15 Ραδιόφωνο".

Οι απίστευτες παρεμβατικές ενημερωτικές εκπομπές του Κούνδουρου τα κυριακάτικα πρωινά.

Οι εκπομπές του αείμνηστου Κώστα Μπακογιάννη...

Νομίζω και ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν εκεί.

Σήμερα στη Λευκωσία θα γίνει μία ημερίδα για το Ραδιόφωνο και τα θυμήθηκα όλα αυτά.

Τότε σπούδαζα στην Αθήνα και τα έζησα.

Ανώνυμος είπε...


Στέργιος Νικολαΐδης (Εκπαιδευτικός) είπε...

Μάκης Μηλάτος, Γιώργος Πήττας, Κώστας Σαββάτης, Μαριτίνα Πάσσαρη, μερικοί από τους σημαντικότερους έλληνες ραδιοπαραγωγούς, στήριξαν με την παρουσία τους το Κανάλι 15 όσο αυτό μπόρεσε να υπάρξει.


Είσαι σίγουρος οτι το στήριξαν ?

Από το Blogger.