Η απεργεια της Τετάρτης

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

14 Φεβρουαρίου 2008

Την ώρα που οι δημοσιογράφοι μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας απεργούσαν και διαδήλωναν την αντίθεσή τους στην αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί « MEGA », « ANT 1» και «ΣΚΑΪ» προχώρησαν σε μια πρωτοφανή αυθαιρεσία.

Ο Τ/Σ « MEGA » και ο «ΑΝΤ1» με τη συνεργασία του Κυπριακού συνδρομητικού καναλιού «ΛΟΥΜΙΕΡ» και δύο δημοσιογράφων του, αλλά και την ανοχή τεχνικών, περιφρονώντας τον αγώνα όλων των εργαζομένων μετέδωσαν, δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες με «σπικάζ», ενώ ο «ΣΚΑΙ» αναμετέδωσε το αγγλόφωνο και στη συνέχεια μεταγλωττισμένο στα ελληνικά δελτίο ειδήσεων του BBC .

Η από κάθε πλευρά απαράδεκτη αυτή ενέργεια που στρέφεται ενάντια στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας, προκάλεσε την αγανάκτηση των δημοσιογράφων και της κοινής γνώμης αλλά και την αντίδραση και καταδίκη από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, της Ενωσης Συντακτών Κύπρου -που παρέπεμψε στο πειθαρχικό της τους δύο δημοσιογράφους που σχολίασαν τους αγώνες- την Ενωση Αθλητικογράφων Κύπρου, τον ΠΣΑΤ, την ΠΟΕΣΥ, καθώς και το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ που συνεδρίασε σήμερα.

Η απεργοσπαστική αυτή στάση των Τ/Σ δεν μπόρεσε όμως να πλήξει στο ελάχιστο τη μεγαλειώδη κινητοποίηση όλων των εργαζομένων που με την μαζικότητα, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα, έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα σχέδια της για την καταλήστευση των Ταμείων, τη δήμευση των πόρων και την κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που σηματοδοτεί τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος, δεν πρόκειται να περάσουν.

Ερωτήματα που προκύπτουν:

  • Όσο αφορά στο MEGA και στον ANTENNA δεν είναι πρώτη φορά που μεταδίδουν αγώνα ευρωπαϊκού κυπέλλου με ήχο από άλλο κανάλι άλλης χώρας (τελευταίο παράδειγμα, αγώνας που είχε μεταδοθεί με ιταλική περιγραφή). Μήπως έπρεπε να κάνει και η Κύπρος απεργεία έτσι ώστε να μην μπορεί να βρεθεί ήχος για υπάρχει ελληνική περιγραφή; Οι Κύπριοι δημοσιογράφοι που έκαναν την περιγραφή, τι φταίει και όλοι τους λένε απεργοσπάστες;
  • Όσο αφορά στο ΣΚΑΪ, είναι γνωστή η τακτική του ομίλου. Τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο, παίζουν πάντα τα δελτία του BBC και της DW, σε ημέρα απεργείας με ελληνική μεταγλώττιση. Γατί ξαφνικά ενοχλήθηκε η ΕΣΗΕΑ μόνο αυτή τη φορά;
Τα σχόλια δικά σας....

3 σχόλια

Ανώνυμος είπε...

Σχόλια του Πάνου Θεοχάρη:
* Ενέργεια που στρέφετε «στρέφεται ενάντια» στο συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας; Δεν κατάλαβα; Οι δύο δημοσιογράφοι εμπόδισαν συναδέλφους τους να απεργήσουν; Γιατί αν το κανάλι τους εμπόδισε να εργαστούν, τότε κακώς τους παραπέμπουν στο πειθαρχικό…
* Το συνταγματικό δικαίωμα της εργασίας; Μπορεί ένα συνδικαλιστικό όργανο να αποφασίσει για μένα τον απλό εργαζόμενο να μην δουλέψω;? Θα απεργήσω με το ζόρι;
* Και αν δεν απεργήσω τότε θα τιμωρηθώ; Τελικά πόση εξουσία μπορεί να έχει επάνω στο ατομικό δικαίωμα της εργασίας το εκάστοτε συνδικαλιστικό όργανο, και πού πήγαν οι ατομικές μου ελευθερίες;
* Και μάλιστα πόση εξουσία έχει το συνδικαλιστικό μου όργανο γιατί με την εργασία μου στην χώρα μου (Κύπριοι δημοσιογράφοι σε Κυπριακό κανάλι) που θα μου απαγορεύσει να εργαστώ γιατί σε μια άλλη χώρα (Ελλάδα) έχουν απεργία;
* Ιερό το δικαίωμα της απεργίας, αλλά ακόμα ποιο ιερό το δικαίωμα της εργασίας και της ελευθερίας του πράτειν και του μη πράτειν! Μετά λύπης γι’ αυτά που διαβάζω, Πάνος Θεοχάρης

radiofono.gr είπε...

Φοβάμαι ότι δεν έχεις συνολική εικόνα της κατάστασης.

(α) Σχετικά με το δικαίωμα της απεργίας, εφόσον επιλέγεις να είσαι μέλος ενός συνδικαλιστικού οργάνου, το οποίο είναι υπεύθυνο να περιφρουρήσει τα εργασιακά σου δικαιώματα, τότε είσαι υποχρεωμένος να ακολουθείς τις αποφάσεις του οργάνου αυτού σχετικά με τις απεργίες. Αλλιώς θεωρείσαι "απεργοσπάστης" δηλαδή μεμονωμένο άτομο που "σπάει" την απεργιακή κινητοποίηση με την προσωπική του στάση. Όπως αντιλαμβάνεσαι υπάρχει πρόβλημα τόσο ηθικό, καθώς η στάση σου αυτή κρίνεται αντισυναδελφική, όσο και πολιτικό αφού με αυτόν τον τρόπο συμβάλλεις στην εξασθένιση του αγώνα των συναδέλφων σου, που επέλεξαν να χάσουν το μεροκάματό τους, ενώ εσύ το τσέπωσες κανονικά. (Όταν όμως αύριο τα δικαιώματά τους ικανοποιηθούν, θα απολάβεις κι εσύ το κέρδος της απεργίας. Είναι δίκαιο αυτό;)

Ειδικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μάλιστα, αρκούν μερικοί απεργοσπάστες για να λειτουργήσουν όλα κανονικά, στα μάτια του κοινού. Άρα οι απεργοσπάστες στα ΜΜΕ εμποδίζουν τους απεργούς να κοινοποιήσουν την απεργία τους, αφού μπαίνουν ανάμεσα στους απεργούς και το κοινό.

(β) Τόσο η εργασία όσο και η απεργία αποτελούν δικαιώματα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα. Κι όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας κατά κάποιον τρόπο υπερισχύει του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της εργασίας: μια απεργία υφίσταται για να προασπίσει τους όρους και τα δικαιώματα αυτών που ασκούν το δικαίωμά τους στην εργασία. Για να μην κουράσω με τα νομικά, θα σε παραπέμψω σε σχετική εργασία εργατικού δικαίου του Πανεπ. Αθηνών.

(γ) Το αν όντας απεργοσπάστης θα τιμωρηθείς, εξαρτάται από την ισχύ που διαθέτει το συνδικαλιστικό σου όργανο. Σε πολλά επαγγέλματα τα σωματεία είναι όχι ισχυρά και άρα κυρώσεις δεν υπάρχουν. Στην περίπτωση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου, το συνδικαλιστικό όργανο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα εργασιακά σου δικαιώματα: η εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ (ή στα αντίστοιχα όργανα της περιφέρειας) είναι σχεδόν απαραίτητο προσόν για ένα σωρό παραμέτρους του δημοσιογραφικού επαγγέλματος (ασφάλιση, πρόσληψη, αποδοχές, συλλογική σύμβαση εργασίας κλπ). Οι παράμετροι αυτοί αποτελούν δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί από την ύπαρξη του συγκεκριμένου συλλογικού οργάνου. Εάν πιστεύεις ότι δεν επιθυμείς να συνεχίσεις να προασπίζεσαι αυτά τα δικαιώματα, μπορείς να διαγραφείς από το συλλογικό όργανο, αλλά τότε θα χάσεις και αυτά που το συλλογικό όργανο σου προσφέρει. Δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Δεν είναι θέμα στέρησης "ατομικής ελευθερίας", λοιπόν. Έχεις την ατομική ελευθερία να επιλέξεις ανάμεσα στις δύο πολύ λογικές επιλογές: να τηρείς τους κανόνες που θέτει το συνδικαλιστικό σου όργανο, που είναι αμεσα συνδεδεμένοι με την υπόσταση του επαγγέλματός σου, ή είσαι έξω από αυτό.

(δ) Εφόσον λοιπόν η απεργοσπασία αποτελεί λόγο ρίξης των σχέσεών σου με το συνδικαλιστικό σου όργανο, αυτό αφορά όλους τους χώρους στους οποίους ασκείς την εργασία σου, είτε είναι στην Ελλάδα είτε εκτός. Δεν ξέρω αν σου λέει τίποτα η έννοια "συναδελφική αλληλεγγύη", πάντως είναι προς τιμήν της Κυπριακής Ένωσης που μεριμνά για την τήρηση των κανόνων από τα μέλη της και εκτός της χώρας.
Και σου φέρνω δυο παραδείγματα
- (αα) Νομικά, στην απεργία σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 1264/1982 συμμετέχουν και τα μη μέλη της ΕΣΗΕΑ. Κατά συνέπεια, οι Κύπριοι δημοσιογράφοι παρέβησαν την ελλαδική εργατική νομοθεσία.
- (ββ) Αν η Κυπριακή Ένωση αποδέχονταν την κίνηση αυτή των μελών της, θα ήταν ένα μπούμεραγκ, αφού στην πιθανή μεθαυριανή απεργία της Κύπρου θα αναμεταδίδονταν με τεράστια ευκολία προγράμματα στην ελληνική γλώσσα, παραγμένα στην Ελλάδα.

Αυτά τα ολίγα- μετά λύπης για το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η εργασιακή συνείδηση πολλών

Ανώνυμος είπε...

Eυγε Λευτερη!

Ενα απο τα πιο σωστα και περιεκτικα αρθρα που εχω διαβασει εως τωρα!

Από το Blogger.