Ημερίδα για την Επίγεια Ψηφιακή

Μέχρι το 2012 θα πρέπει να διακοπεί η αναλογική εκπομπή τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και πλέον, και στη χώρα μας, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να εκπέμπουν ψηφιακά. Για αυτό το λόγο, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα ημερίδα με θέμα "Ψηφιακή Τηλεόραση: Το Αύριο είναι Σήμερα".
Στόχος της ημερίδας, όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο και διευθυντή του ΙΟΜ Ροδόλφο Μορώνη, είναι να ενημερωθεί το κοινό για τη νέα τεχνολογία εκπομπής τηλεοπτικού προγράμματος, αλλά και το σημείο που βρίσκεται η ψηφιοποίηση των προγραμμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ευρώπης.
Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Ιωάννης Λασκαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι ήδη στη χώρα μας έχουν αρχίσει να παρατηρούνται σημεία αυθαιρεσίας στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης, επισημαίνοντας ότι σύντομα πρέπει να προχωρήσει η κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών. (news.ert.gr)

Η ΑΝΑΓΚΗ άμεσης ρύθμισης του χώρου της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα αναρχίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας με την αναλογική, η ανάγκη να υπάρξουν όρια και κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις για όσους θα δραστηριοποιηθούν στη νέα αυτή τεχνολογία, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι «ο τελευταίος των τελευταίων» όσον αφορά τόσο τη δραστηριοποίηση όσο και το χρόνο μετάβασης (switch off) στη νέα τεχνολογία, ήταν τα θέματα που αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων με θέμα την Ψηφιακή Τηλεόραση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
ίσθηση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, Κώστα Κιμπουρόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα παράδοξα που παρουσιάζει το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, σήμερα, μετά από 18 χρόνια λειτουργίας, η αναλογική τηλεόραση δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί, οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι δύο ταχυτήτων (σταθμοί εθνικής εμβέλειας που λειτουργούν πιο κοντά στο τυπικό από κάθε άποψη [περιεχόμενο, συχνότητες, λειτουργία] και περιφερειακοί στους οποίους κυριαρχεί η αταξία) και τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αντιμετωπίζονται από την πολιτεία και κινούνται τα ίδια μ' ένα άκρως φιλελεύθερο σκεπτικό, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς παρόχους.
Αναφερόμενος στη δραστηριότητα της ΕΡΤ στον τομέα, τόνισε ότι δημιουργεί ένα δυσανάλογα και εξαιρετικά μη αποδεκτό προηγούμενο σε σχέση με τις αρχές ισότιμης δραστηριότητας που πρέπει να δίνει η πολιτεία σε όλους τους επιχειρηματίες. (naftemporiki)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.