Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση και Ψηφιακο Ραδιόφωνo


(από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών)
Μέχρι σήμερα, το τηλεοπτικό φάσμα ( UHF και VHF ) χρησιμοποιείται αποκλειστικά για εκπομπή αναλογικού σήματος υπό τους κανονισμούς της Συνθήκης της Στοκχόλμης του 1961 (ST61). Η Συνθήκη αυτή, που ισχύει εδώ και 45 έτη, καθορίζει τα τεχνικά πλαίσια λειτουργίας των αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών στο χώρο της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. Επιπλέον, προέβλεπε διαδικασίες τόσο για προσθήκες και μετατροπές του συνολικού Πλάνου, όσο και για συντονισμό νέων σημείων εκπομπής μεταξύ όμορων τηλεπικοινωνιακά χωρών.
Με την ανάπτυξη της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης (DVB-T) και του Ψηφιακού Ραδιοφώνου (T-DAB), και τη δοκιμαστική εφαρμογή τους από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, έγινε φανερό ότι η μελλοντική μέθοδος εκπομπής τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σήματος θα είναι η ψηφιακή, η οποία αργά ή γρήγορα θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα αναλογική. Τα πλεονεκτήματα της νέας αυτής τεχνολογίας είναι η αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση του φάσματος (τυπικά 4 τηλεοπτικά προγράμματα ανά κανάλι UHF), η μικρότερη ισχύς εκπομπής, οι λιγότερες παρεμβολές μεταξύ γειτονικών πομπών καθώς και η δυνατότητα παροχής νέων υπηρεσιών στον τηλεθεατή / ακροατή.
Η Συνθήκη της Στοκχόλμης δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις νέες εξελίξεις με την εξάπλωση της ψηφιακής τηλεόρασης. Για το λόγο αυτό, η ITU σε συνεργασία με τις χώρες της Περιοχής 1 (Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Ιράν) είχε ξεκινήσει από το 2004 τις εργασίες για την προετοιμασία της Περιοχικής Διάσκεψης Ραδιοεπικοινωνιών (RRC-06). Η RRC-06, διοργανώθηκε το Μάιο του 2006 στη Γενεύη, με συμμετοχή των κρατών της Περιοχής 1 της ITU, με σκοπό την αντικατάσταση της ST 61 από μία νέα συνθήκη που θα καθορίζει πλέον τις διαδικασίες λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης και του ψηφιακού ραδιοφώνου. Με βάση πλέον τη Συνθήκη ¨Γενεύη 06¨ (GE06), οι χώρες της Περιοχής 1 συμφώνησαν σε έναν αρχικό καταμερισμό του τηλεοπτικού φάσματος των VHF & UHF, για χρήση από την ψηφιακή τηλεόραση και το ψηφιακό ραδιόφωνο. Έτος μετάβασης σε πλήρως ψηφιακή εκπομπή ορίστηκε το 2015. Σημειώνεται ότι η Συνθήκη καθορίζει το καθεστώς συνύπαρξης αναλογικών και ψηφιακών εκπομπών κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Μετά το 2015 θα καταργηθεί οριστικά η Συνθήκη ST 61 και στο εξής θα ισχύουν αποκλειστικά οι διατάξεις της GE 06, η οποία και αναμένεται να έχει διάρκεια ζωής ανάλογη της προγενέστερης ST 61.
Κατά τη διάρκεια της RRC-06, οι χώρες κατέθεσαν τις απαιτήσεις του σε ψηφιακές συχνότητες και τις Δηλώσεις Αμοιβαίας Συμβατότητας (Administrative Declarations) με τις τηλεπικοινωνιακά όμορες χώρες. Με βάση τα δεδομένα αυτά, η ITU, με ειδικό λογισμικό, απένειμε τις διαθέσιμες συχνότητες του φάσματος στις χώρες, με γνώμονα το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ικανοποιημένων αιτημάτων συνολικά. Η διαδικασία εισαγωγής δεδομένων (αιτημάτων), Δηλώσεων Συμβατότητας, και εκτέλεσης του λογισμικού πραγματοποιήθηκε 4 διαδοχικές φορές. Μετά από κάθε εκτέλεση υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των χωρών, καθώς και τροποποιήσεις των αιτημάτων τους, με στόχο τη συνεχή βελτίωση του συνολικού πλάνου. Τα αποτελέσματα της τέταρτης και τελευταίας εκτέλεσης αποτελούν και το τελικό σχέδιο κατανομής για το σύνολο των χωρών. Το ΥΜΕ επέτυχε την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων, τόσο για την ψηφιακή τηλεόραση όσο και για το ψηφιακό ραδιόφωνο σε ποσοστό 100%. Πιο συγκεκριμένα στο T-DAB η χώρα έλαβε 18 συχνότητες ενώ στο DVB-T έλαβε 357 (VHF και UHF). Στους χάρτες παρουσιάζονται οι ψηφιακές συχνότητες, οι οποίες τελικά απενεμήθηκαν στην Ελλάδα από την RRC-06.
Χάρτης Ραδιοφώνου - Πίνακας συχνοτήτων.
Χάρτης Τηλεόρασης - Πίνακας καναλιών.

Σχόλια hellastv.blogspot.com:
  • Γιατί η ΕΡΤ δε χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη του δικτύου της ψηφιακής τηλεόρασης τις συχνότητες που δίνονται από την ITU στην Ελλάδα, μονο χρησιμοποιεί όποια συχνότητα θελήσει?
  • Αφού οι συχνότητες αυτές έχουν αποδωθεί στην Ελλάδα από το Μάιο του 2006, με ποιο προσχημα καθυστερεί η προκύρηξη των ψηφιακών αδειών?
  • Με ποιο πρόσχημα επίσης ανανεώνονται οι άδειες (???) των υπάρχοντων νόμιμων (???) ραδιοτηλεοπτικών σταθμών? Γιατί συνεχίζεται η ομηρία?
  • Αφού πουθενά στην Ευρώπη δεν γίνεται κουβέντα για digital switchover στο ραδιόφωνο (το digital switchover είναι η πλήρης εφαρμοφή της ψηφιακής τεχνολογής και το κλείσιμο των αναλογικών πομπών) και από το παράδειγμα των άλλων χωρών το DAB δεν προχωράει ως αναμενόταν, γιατί δεν προκυρήσσονται οι αναλογικές άδειες των FM για Αθήνα και Επαρχία? Αφού το DAB δεν χρησιμοποιεί την μπάντα 88-108 των αναλογικών ραδιοφώνων? Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι καθοδόν για το digital switchover στην τηλεόραση (στην Ελλάδα δεν ξέρουμε ακόμα καλά καλά τι είναι) ενώ συνυπάρχουν συστήματα DAB με τα αναλογικά ραδιόφωνα, αφού η μπάντα συχνοτήτων που χρησιμοποιούν είναι εντελώς διαφορετική.

4 σχόλια

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΡΤ δεν μπορεί να αναπτύξει το ψηφιακό δίκτυο κάνοντας χρήση των συχνοτήτων που δόθηκαν από την ITU για το σκοπό αυτό, για τον απλούστατο λόγο οτι τα συγκεκριμένα κανάλια είναι κατειλλημένα από ιδιωτικούς ή δικούς της σταθμούς. Είναι προφανές οτι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε φοβερή αναστάτωση καθώς ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας θα "έχανε" εντελώς κάποια κανάλια.
Για δε το DAB το οποίο ως τεχνολογία είναι πια απαρχαιωμένη, η άποψη μου είναι ότι οτι δε θα υλοποιηθεί ποτέ ουσιαστικά και (με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρεταννία) οι υπόλοιπες χώρες (που δεν το έχουν κάνει ήδη) θα καταργήσουν και αυτές τα όποια πιλοτικά τους εγχειρήματα και απλώς μετά από αρκετά χρόνια το αναλογικό ραδιόφωνο θα αντικατασταθεί σταδιακά με άλλες μορφές ψηφιακής μετάδοσης (multimedia,3G, satelite radio κλπ)

Ανώνυμος είπε...

www.ist-athena.org

Unknown είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το προηγούμενο σχόλιο. Το ιντερνετ θα κατακλύσει τα πάντα σε μερικά χρόνια. Θα έχεις στο σαλόνι σου ενα μικρό "κουτί" και μια οθόνη και θα καλύπτει τα πάντα, τηλεόραση,web radio, Internet, video. Με την διάδωση του 3G και του WIFI θα ακούς ιντερνετικό ραδιόφωνο παντού.

Υπάρχουν ήδη πολλοί ιντερνετικοί σταθμοί στην χώρα μας με κορυφαίο το Radio Art.
http://www.radioart.gr

Το μέλλον του ραδιοφώνου περνάει σίγουρα μέσα απο το ιντερνετ

Ανώνυμος είπε...

εμ η ΕΡΤ όλες της χοντ*δες της κάνει και HD και ψηφιακό ραδιόφωνο !!! Κάνει αντίπαλους της τα Ιδιώτικα Κανάλια και τα περιφερειακά κανάλια (που και η περιφέρεια είναι και χειρότερη απο την Ε.Ρ.Τ. - την ημέρα ενημερωτικοι - ψυχαγωγικοι και το βράδυ 90-11 HOT LINES - εδω παπας εκει παπας)αλλα εδώ στην ελλάδα είμαστε όλοι μπάτε σκύλοι αλέστε ...(Δηλ.Κλεφτρόνια και απατεώνες) και μέτα πως θα πάμε μπροστά εμείς... όλοι μας γυρνάνε την πλάτη !!!

Από το Blogger.