ΑΘΗΝΑ FM

Το παρακάτω mail λάβαμε από το Μιχάλη και το δημοσιεύουμε. Αφορά την κατάσταση στο ραδιόφωνο της Αθήνας.

Πολλά ακούστηκαν μετά το κλείσιμο των «παράνομων» σταθμών του Υμηττού πριν μια εβδομάδα. Εχω την εντύπωση πως η πραγματική αλήθεια για το τι έγινε πριν μια εβδομάδα και το τι γίνεται τόσα χρόνια για το θέμα αυτό, κρύβεται, απο τα μεγάλα ΜΜΕ άλλα και απο πολλούς άλλους. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή:

- Τέλη δεκατείας του 80: Ξεφυτρώνουν οι πρώτοι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μερικοί σταθμοί παίρνουν επίσημη άδεια εκπομπής, άλλα πολλοί σταθμοί εκπέμπουν χωρίς άδεια. Όσες άδειες εκδόθηκαν τότε απο το κράτος, έληξαν μετά απο μερικά χρόνια, χωρίς να γίνει νέα προκύρηξη.

- 1997: Ξεκινάει η διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής. 86 σταθμοί υποβάλλουν αιτήσεις για μόνο 20 άδειες.

- 2001: Μετά απο 4 χρόνια, το ΕΣΡ ανακοινώνει τη τελική λίστα με τους 20 αδειοδοτημένους σταθμούς. Λείπουν από τη λίστα αρκετοί μεγάλοι σταθμοί. Όμως, διά μαγείας, ανακαλύπτουν 8 επιπλέον συχνότητες! Το ΕΣΡ, υπό μεγάλη πίεση απο τον Υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα, δεν ακολουθεί την αρχική μοριοδότηση για τους υπόλοιπους 8 σταθμούς, άλλα δίνει με το έστι θέλω, 8 «προσωρινές» άδειες σε 8 σταθμούς χώρις να γνωρίζει κανείς με ποια κριτήρια τους επέλεξαν τα μέλη του ΕΣΡ. Μεταξύ αυτών, ο ραδιοφωνικός σταθμός Profit, που ειχε λειτουργήσει για μόνο 20 ημέρες!

- Έτσι, την βραδιά της 28 Μαρτίου 2001, κλιμάκια της ΕΕΤΤ κλείνουν τους «παράνομους» σταθμούς στον Υμηττό και στο Αιγάλεω. Όμως, παρόλο που ο κ. Ρέππας και ο Υπουργός Μεταφορών κ. Βερελής επέμεναν οτι «δεν χωράνε» περρισότερο απο 28 σταθμοί και συχνότητες, αρκετοί «νόμιμοι» σταθμοί, οπως ο Σκαϊ, ο ΑΝΤ1, ο Flash και άλλοι, κράτησαν 2-3 συχνότητες αναμετάδοσης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

- Μετά απο λίγο κάιρο εμφανίζονται οι «γνωστοί-αγνωστοί» (π.χ. Digital), με κανονική εκπομπή απο τον Υμηττό, χωρις να τον κλείσει ποτέ η ΕΕΤΤ. Την ίδια εποχή, οι σταθμοί που έκλεισαν τον Μάρτιο του 2001 προσέφυγαν στο Στ.Ε, ενώ υπήρχαν πολλές πιέσεις να δωθούν νέες άδειες, καθώς αρκετοί «μεγάλοι» σταθμοί έμειναν έξω (π.χ. Λάμψη, Radio Deejay, κλπ.). Επίσης, σύμφωνα με νέα τεχνική μελέτη, 35 εως 39 σταθμοί θα μπόρεσαν να εκπέμπουν χωρίς κανένα πρόβλημα στην Αττική.

- Φεβρουάριος 2002: Το ΕΣΡ ανακοινώνει νέα λίστα με 15 νέους σταθμούς προς αδειοδότηση, για να αντικαταστήσουν τις 8 προσωρινές άδειες του 2001, μαζί με 7 νέες άδειες. Αξιοσημείωτο: η κυβερνηση αρνήθηκε να εκδώσει 4 επιπλέον άδειες, για να γίνουν 39 συνολικά οι σταθμοί.

- Στην τελευταία θέση εκείνης της λίστας του ΕΣΡ, υπήρχε ισοβαθμία στα μόρια μεταξύ των σταθμών Diva FM, Radio Gold, και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Όμως, την τελευταία στιγμή, βρέθηκε στην 15η θέση ο ραδιοφωνικός σταθμός Business Radio του κ. Κουρή, αφήνοντας εκτώς τους Diva FM, Radio Gold και την Πειραϊκή Εκκλησία. Το ΕΣΡ δεν χρησιμοποίησε το κριτήριο της παλαιότητας σ’αυτή τη μοριοδότηση, αφήνοντας έξω σταθμούς που είχαν βρέθει στους πρώτους 35 της μοριοδότησης του 2001, (π.χ. Ράδιο Βερόνικα, Ράδιο Άστυ, κλπ.) Η δικαιολογία του ΕΣΡ τότε για την χορήγηση άδειας πρός το Business Radio: ο σταθμός θα γινόταν ο «πρώτος οικονομικός σταθμός της Αθήνας.» Κάθε άλλο παρα οικονομικός έγινε, γιατί η συχνότητα πήρε...πορτοκαλί χρώμα. Ανάμεσα στους 15 και ο Δίφωνο FM, που δεν είχε λειτουργήσει ποτέ, και ούτε λειτούργησε ποτέ...μετά απο ένα μεγάλο διάστημα με την ονομασία «88 FM», άλλαξε όνομα και εγίνε Virgin Radio και αργότερα Oasis 88 (με πρόγραμμα πολύ διαφορετικό απο αυτό που παρουσίασε στην αίτηση του για άδεια).

- Ενώ η «Πειραϊκή Εκκλησία» δεν βρέθηκε ανάμεσα στους 15 που πήραν άδεια το 2002, συνέχισε να εκπέμπει ανενόχλητα, χώρις άδεια, ενώ οταν ξανάνοιξε ο Νίκος Μαστοράκης το Radio Gold (οι δύο σταθμοί είχαν ισοβαθμήσει τελικά στην 16η θέση μαζί με το Diva FM), τα συνερια της ΕΕΤΤ έκλεισαν το Radio Gold αμέσως, χωρίς να ενοχλήσουν τον σταθμό του Καλλήνικου. Σταθμοί όπως ο Digital συνέχισαν να εκπέμπουν με την ανοχή της ΕΕΤΤ και του κράτους.

- 2004: Το Στ.Ε. εκδίδει απόφαση υπέρ των Radio Gold, Diva FM και της Πειραϊκής Εκκλησίας, και κρίνει την αδειοδότηση των «15» παράνομη. Αντί να γίνει νέα προκύρηξη για να δωθούν νέες άδειες, η κυβέρνηση «νομιμοποιεί» τους 15 μαζί με τους Gold, Diva και την Πειραϊκή Εκκλησία, μέχρι την νέα προκύρηξη αδειών.

- 2005: Οι άδειες του 2001, που είχαν διαρκεια τεσσάρων χρόνων, έληξαν. Η κυβέρνηση δίνει «παράταση» σε όλους τους «νόμιμους» σταθμούς, και νομιμοποιεί το σταθμό Παρέα FM του Δημ. Ρίζου.

- Με την ψήφιση του Ν. 3310/2005, η κυβέρνηση «νομιμοποιεί» όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που λειτουργούσαν κατά τις 31-12-2004, απο τον Υμηττό, που είχαν καταθέσει αίτηση χορήγησης άδειας σε όλες τις προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, και που είχαν το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αρκετοί σταθμοί καταθέτουν αίτηση για βεβαίωση νομίμου λειτουργίας, χωρίς να εκδόσει το ΕΣΡ καμιά επίσημη βεβαίωση, παρόλο που αρκετοί είναι οι σταθμοί που πληρούν τα τρία κριτήρια του Ν. 3310/2005.

Άξιον απορίας:

- Γιατί δεν γίνεται λόγος για την πολυιδιοκτησία στα ΜΜΕ και ειδικά στο ραδιόφωνο? Ενώ ο νόμος απαγορεύει ένα άτομο να έχει περρισότερο απο ένα ραδιοφωνικό σταθμό, είναι όμως γνωστό πως ο Αλαφούζος έχει 4 σταθμούς, ο Κωστόπουλος και ο Κουρής 3, ο Κυριακού 2.
- Γιατί συνεχίζουν να εκπέμπουν σε δεύτερες συχνότητες σταθμοί οπως ο Σκαϊ? Ο νόμος επιτρέπει εκπομπή από δύο σημεία εκπομπής, στην ίδια συχνότητα (κάτι που κάνει ο Σκαϊ, επειδή εκπέμπει στους 100,3 από τον Υμηττό και την Αίγινα), αλλά όμως, ο Σκαϊ εκπέμπει και στους 100,6 απο την Πάρνηθα, με πολύ μεγάλη ισχύ.
- Γιατί δεν γίνεται λόγος για την μεγάλη ισχύ με την όποια εκπέμπουν οι περρισότεροι «νόμιμοι» σταθμοί? Ο νόμος επιτρέπει στους ιδιωτικούς σταθμούς της Αττικής να εκπέμπουν με 2,5 kilowatt αλλά όλοι σχεδόν οι σταθμοί εκπέμπουν με πολύ μεγαλύτερη ισχύ και με μεγάλη παραμόρφωση ήχου.
- Γιατί δεν γίνεται λόγος για τους «νόμιμους» σταθμούς που φιλοξενούσαν «παράνομους» σταθμούς στις εγκαταστάσεις τους στον Υμηττό? Αυτό δεν είναι παράνομο?
- Γιατί να πηγαίνουμε απο παράταση σε παράταση αντί να γίνει προκύρηξη για νέες άδειες? Γιατί να μην έχουν όλοι οι σταθμοί την ευκαιρία να αποκτήσουν νόμιμη άδεια λειτουργίας με διαφανή κριτήρια? Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, όπου δίνει η κυβέρνηση παράταση σε σταθμούς μετά τη λήξη της άδειας τους, αντί να γίνει νέα προκύρηξη, δεν συμβαίνει πουθενά άλλου στον κόσμο. Γιατί καλύπτει η κυβέρνηση αυτούς τους σταθμούς? Γιατί να μην έχουν την ευκαιρία σταθμοί οπως το Ράδιο Βερόνικα, ο Ατλαντις, Στο Κόκκινο, κλπ., να διεκδικήσουν νόμιμη άδεια? Επειδή ο ιδιοκτήτης τους δεν ονομάζεται Αλαφούζος η Κουρής? Επειδή δεν έχουν δική τους εφημερίδα η δικό τους τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας?
- Γιατί να μην γίνει προκύρηξη για άδειας ψηφιακής ραδιοφωνίας? Αυτό δεν θα έλυνε πολλά προβλήματα? Η μήπως αυτή η λύση δε συμφέρει για την κυβέρνηση και τους μεγαλοεκδότες?
- Γιατί δεν ασχολείται κανείς με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακριτικές περιοχές της χώρας στην λήψη ελληνικών σταθμών (ράδιο και τηλεόραση)? Υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας όπου ελάχιστοι ελληνικοί σταθμοί ακούγουνται, κυρίως οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΑ, σταθμούς που πληρώνει κάθε Έλληνας μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Πολλές είναι οι περιοχές που ακούγοθνται δεκάδες σταθμοί απο την Τουρκία, την Αλβανία, η τα Σκόπια, αντι για ελληνικούς σταθμούς. Και αντί να βοηθήσει το κράτος τους ελάχιστους σταθμούς που εκπέμπουν σ’αυτές τις περιοχές, τους βάζει προστιμο επειδή εκπέμπουν σε δυο συχνότητες (για να καλύψουν ορεινούς νομούς η μικρά νησάκια οπου είναι αδύνατη η κάλυψη απο μόνο ένα σημείο εκπομπής).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.