To σχέδιο Juncker στηρίζει σύμβαση δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ευρυζωνικών δικτύων στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 11 Ιουλίου 2017

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, πυρήνας του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, στηρίζει μια σημαντική σύμβαση δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ελλάδα.

Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, το λεγόμενο «σχέδιο Juncker», στήριξε σύμβαση δανείου της ΕΤΕπ ύψους 150 εκατ. ευρώ με τον ελληνικό φορέα τηλεπικοινωνιών Cosmote, για την αναβάθμιση του δικτύου κινητών ευρυζωνικώνεπικοινωνιών της επιχείρησης. Η σύμβαση αυτή έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).

Η σύμβαση δανείου 150 εκατ. ευρώ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των σχεδίων της Cosmote για ενίσχυση και επέκταση του δικτύου των κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών , αυξάνοντας σημαντικά τις επιδόσεις του δικτύου όσον αφορά την ταχύτητα, την ικανότητα και την κάλυψη. Ειδικότερα, θα βελτιώσει τις επιδόσεις των δικτύων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Pierre Moscovici, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Η συμφωνία αυτή καταδεικνύει γι’ άλλη μια φορά τον πολύτιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το σχέδιο Juncker για την κινητοποίηση επενδύσεων με σκοπό την υποστήριξη και την επέκταση αναγκαίων για την ανάπτυξη υποδομών στην Ελλάδα. Η συμφωνία αποτελεί επίσης απόδειξη του ευρύτερου στρατηγικού στόχου της Επιτροπής, που είναι η προσπάθεια να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες για την προώθηση της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης. Η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη των επενδύσεων που θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.»

Το σχέδιο Juncker εφαρμόζεται με στόχο να τονωθούν οι επενδύσεις, να στηριχθεί η απασχόληση και να ευνοηθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2017, οι πράξεις που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ αντιπροσωπεύουν όγκο χρηματοδότησης άνω του 1,1 δισ. ευρώ και αναμένεται να κινητοποιήσουν πάνω από 3,3 δισ. ευρώ σε επενδύσεις.

Το σχέδιο αυτό συμβάλλει στην ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών συνδεσιμότητας των Ευρωπαίων πολιτών, στην προώθηση της πρόσβασης σε δίκτυα υψηλού επιπέδου και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, όπως προβλέπεται στη Στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά. Περίπου το 10 % των επενδύσεων του ΕΤΣΕ πραγματοποιούνται στον ψηφιακό τομέα.

Ιστορικό

Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, το λεγόμενο «σχέδιο Juncker», διαθέτει τρεις πυλώνες:

  • Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, που παρέχει εγγύηση της ΕΕ για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων.
  • Δεύτερον, τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών και την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων, τα οποία παρέχουν τεχνική βοήθεια και αυξάνουν την προβολή των επενδυτικών ευκαιριών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην υλοποίηση των προτεινόμενων επενδυτικών έργων.
  • Τρίτον, την άρση των κανονιστικών φραγμών στις επενδύσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα, οι πράξεις που εγκρίθηκαν βάσει του σχεδίου Juncker αντιπροσωπεύουν σήμερα συνολική χρηματοδότηση ύψους 39 δισ. ευρώ. Βρίσκονται και στα 28 κράτη μέλη και αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 209 δισ. ευρώ (κατάσταση στις 20 Ιουνίου 2017).

Με δεδομένη τη μέχρι σήμερα επιτυχία, ο Πρόεδρος Jean-Claude Juncker εξήγγειλε πρόταση επέκτασης και ενίσχυσης του ΕΤΣΕ στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσηςτου Σεπτεμβρίου 2016. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη για την τελική έγκριση της πρότασης για το ΕΤΣΕ 2.0, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό προς όφελος των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που πραγματοποιούν επενδυτικά έργα στην Ευρώπη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.