«Επιτέλους… τέλος;»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τη συμφωνία του Υπουργού ΨΗΠΤΕ με την πρόταση – εισήγηση του ΕΣΡ για επτά (7) άδειες εθνικής εμβέλειας επίγειας τ/ο ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, αφού απαιτείται εκ του νόμου η σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ της νομιμότητας, της διαφάνειας, της ισονομίας, της διασφάλισης εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων και για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Θεωρούμε ότι αυτό το πρώτο βήμα δεν θα καταστεί μετέωρο, όπως συνεχίζουν να επιδιώκουν οι ιδιοκτήτες και η ΕΙΤΗΣΕΕ που τους εκπροσωπεί και που εκτός των άλλων (τα έχουμε καταγγείλει), υποθάλπει και «εγκληματικές» πρακτικές ενοποίησης παραγόμενου έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μόνο και μόνο για να έχουν τους εργαζόμενους όμηρους και κοινή στρατηγική πολιτικής ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να βάλουν τάξη στο άνομο τοπίο που υπάρχει εδώ και 28 χρόνια στα ΜΜΕ και που θέλουν να σταματήσουν τους λυμεώνες του δημόσιου βίου και της οικονομίας.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, όπως έκανε και κάνει πάντα, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τις ανεξάρτητες αρχές και το ΕΣΡ, να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες, ώστε να υπάρξει επιτέλους τέλος σε αυτή την ανομία που μαστίζει το χώρο και αφαιρεί μεγάλα κονδύλια από τον δημόσιο κορβανά, πέρα του ότι αυτή η ασυδοσία που υπάρχει μέχρι σήμερα, αφήνει χώρο στα διαπλεκόμενα συμφέροντα να διαμορφώνουν τις συνθήκες που επιθυμούν στο κοινωνικό – πολιτικό γίγνεσθαι.

Ο νόμος 4339/2015 και το άρθρο 15 του συντάγματος για τις τηλεοπτικές άδειες, πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καμιά παρέκκλιση, μαζί με τους νόμους της κείμενης εργατικής νομοθεσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων και να καθορίζουν τη λειτουργία τους.

Η λειτουργία αυτή θα πρέπει να ελέγχεται συνεχώς, τόσο για τις 400 (μίνιμουμ) θέσεις εργασίας – όπως είχε διατυπωθεί στην πρώτη καταγραφή – όσο και για την προετοιμασία, παραγωγή, λήψη και μετάδοση του προγράμματος, τηρώντας την υποχρέωση για αντικειμενική ενημέρωση, πλουραλισμό, ισοτιμία και με συμβολή στον πολιτιστικό, πολυπολιτισμικό, παιδευτικό ρόλο της τηλεόρασης στην κοινωνία, με απαράβατους κανόνες δεοντολογίας, με συγκεκριμένα στάνταρτς ποιότητας, τεχνικής αρτιότητας, υποδομών κλπ.

Τα παραπάνω, θα πρέπει να είναι κύρια κριτήρια επιλογής, μαζί με την ισονομία και τη διαφάνεια στις διαδικασίες, ώστε να έρθει επιτέλους τέλος στην ανομία των εργολάβων της ενημέρωσης, των διαπλεκόμενων συμφερόντων και των «νταβατζήδων» της κοινωνικό – πολιτικής ζωής.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και το συμφέρον της κοινωνίας και θα επιμένει ανυποχώρητα στη νομιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.