«Ο άνθρωπος που σχεδίασε τα πάντα, δεν βοήθησε σε καμία εφεύρεση». Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι σχεδίασε ιπτάμενες μηχανές, τανκ, υπολογιστική μηχανή. Γιατί όμως δεν επηρέασε τους επιστήμονες;





Ο Ντα Βίντσι σκεφτόταν για τους μελλοντικούς εφευρέτες πριν απ’ αυτούς, αλλά τα φιλόδοξα και ευρηματικά του σχέδια δεν επηρέασαν τη ροή της τεχνολογικής ιστορίας. Οι μελέτες του ήταν γραμμένες σε κώδικα, γεγονός που δυσκόλεψε τη διάδοσή τους στο ευρύ κοινό. Έως και τα μέσα του 19ο αιώνα, ελάχιστοι είχαν ασχοληθεί με το επιστημονικό έργο του Ντα Βίντσι. Δηλαδή, σχεδόν τετρακόσια χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν πρακτικά τα σχέδιά του.
Ορισμένοι κριτικοί, μάλιστα, έχουν σχολιάσει ότι οι ιδέες του μπορεί να ήταν ιδιοφυείς, αλλά δεν ήταν βασισμένες σε σωστές μετρήσεις και αρχές της Φυσικής.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιδιοφυία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, καθώς «προέβλεψε» τις εφευρέσεις που έμελλαν να κάνουν άλλοι, αιώνες μετά. Αλλά ουσιαστικά δεν είχε καμία επιρροή στη δημιουργία των εφευρέσεων.
Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε αναγνωριστεί ως ιδιοφυία από τα πρώτα χρόνια της δημόσιας ζωή του. Είχε ασχοληθεί σε βάθος με πολλές επιστήμες, όπως ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, φυσική, γεωλογία, ανατομία, βοτανολογία και πολλά άλλα.

Η ιπτάμενη μηχανή
Η ιπτάμενη μηχανή.

Οι μελέτες και τα σχέδιά του ήταν πρωτοποριακά για την εποχή. Ήταν ο πρώτος που σχεδίασε ιπτάμενες μηχανές, τανκ, υπολογιστική μηχανή. Έκανε σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα της ανατομίας, της μηχανικής, της υδροδυναμικής. Ουσιαστικά, «εφηύρε το μέλλον», όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά ο συγγραφέας του βιβλίου, «Το Σύμπαν του Λεονάρντο: Ο αναγεννησιακός κόσμος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι».
Ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του, που οι πιο εντυπωσιακές εφευρέσεις του, όπως οι ιπτάμενες μηχανές, θα ήταν αδύνατο να κατασκευαστούν στην εποχή που έζησε, δηλαδή τον 15ο αιώνα. Κι αυτό, γιατί δεν υπήρχαν καν τα κατάλληλα μέσα, η τεχνολογική υποστήριξη και οι οραματιστές χορηγοί.

mixanitouxronou.gr

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.