Υπουργός Παιδείας: «Παρελθόν» θα είναι σύντομα το σημερινό καθεστώς των Πανελλαδικών Εξετάσεων




Σύντομα θα κατατεθεί πρόταση από πλευράς του υπουργείου, βάσει της οποίας, «από τη δομή του Λυκείου και την ενίσχυση του Εθνικού Απολυτηρίου θα μπορούν οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».
Το σημερινό καθεστώς των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα είναι σύντομα παρελθόν, δήλωσε    ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στην Αυγή και αναφερόμενος στην επικείμενη μεταρρύθμιση για το νέο Λύκειο.
Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε  ότι σύντομα θα κατατεθεί πρόταση από πλευράς του υπουργείου, βάσει της οποίας, «από τη δομή του Λυκείου και την ενίσχυση του Εθνικού Απολυτηρίου θα μπορούν οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».
Στόχος είναι  η σχετική νομοθέτηση για την αρχιτεκτονική του νέου Λυκείου να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε οι μαθητές της Α' Λυκείου φέτος να γνωστίζουν πώς θα μπουν στα πανεπιστήμια σε τρία χρόνια, τόνισε ο κ. υπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του esos ηδη το επιτελείο του υπουργού παιδείας ολοκληρώνει ,  εντός των ημερών, το Προσχέδιο για τις αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ.
Το Σχέδιο “Γαβρόγλου” για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ βασίζεται στην εισήγηση του ΙΕΠ που, προ ημερών- παρουσίασε ο πρόεδρος του Γεράσιμος Γαβρόγλου.
Η πρόταση του ΙΕΠ
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν καταργούνται, αλλά από το σχολικό έτος 2019-20, μεταφέρονται στο δεύτερο τετράμηνο της Γ Λυκείου. Με αυτούς τους βαθμούς των τεσσάρων μαθημάτων και με τον συνυπολογισμό σε μικρό ποσοστό του πρώτου τετραμήνου (προφορικά και ενδοσχολικές εξετάσεις) οι οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ.
Αυτός είναι ο βασικός κορμός του νέου συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ,που ο υπουργός Παιδείας Κ, Γαβρόγλου  τον οποίο ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης.
Σε ερώτηση   πως θα διασφαλίζεται το αδιάβλητο εάν στο βαθμό του Απολυτηρίου με τον οποίο οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ θα συνυπολογίζεται και ο προφορικός βαθμός με τις ενδοσχολικές εξετάσεις του Α τετραμήνου ο πρόεδρος του ΙΕΠ απάντησε ότι θα συνυπολογίζεται σε πολύ μικρό ποσοστό.
Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι μαθητές της Γ Λυκείου θα πρέπει να επιλέξουν τέσσερα μαθήματα

Α ΛΥΚΕΙΟΥ
Για την Α Λυκείου ο πρόεδρος του ΙΕΠ είπε ότι  δεν θα αλλάξει το νέο σχολικό έτος το ωρολόγιο Πρόγραμμα, ούτε τα Προγράμματα Σπουδών. Ωστόσο, όπως είπε, θα μειωθεί ο εξεταστικός φόρτος των μαθητών . Θα αντικατασταθούν οι εξετάσεις, όπου είναι δυνατόν με τη συγγραφή εργασιών
Οι μαθητές δημιουργούν το “προφίλ” τους
Αλλάζει ο παραδοσιακός τρόπος εξάτσης των μαθητών στη Α Λυκείου

Εξαφανίζονται τα μονόωρα μαθήματα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ο πρόεδρος του ΙΕΠ ανακοίνωσε ότι από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης θα εξαφανιστούν τα μονόωρα μαθήματα


Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.