9 ξένες ταινίες που βασίστηκαν σε ελληνικά βιβλία






"Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" του Νίκου Καζαντζάκη
— "Celui qui doit mourir" (1988) του Ζιλ Ντασέν. Ο Ζιλ Ντασέν, μεταφέρει το 1957 στην μεγάλη οθόνη, το κλασσικό και διαχρονικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται». Σκηνοθετώντας με τρόπο ανάγλυφο τον μυστικιστικό, ο δημιουργός παρουσιάζει με ρεαλισμό το βαθιά κοινωνικό και λίαν θρησκευτικό θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται σ' ένα φτωχικό ορεινό χωριό της Μικράς Ασίας και τις δραματικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν...

"Ο Τελευταίος Πειρασμός" του Νίκου Καζαντζάκη
— "The Last Temptation of Christ" (1988) του Martin Scorsese.

Πολύ καλοφτιαγμένη ταινία με καταπληκτική ανατολίτικη μουσική από τον Peter Gabriel. Δυστυχώς, κατά την προβολή της στην Ελλάδα είχαμε θλιβερές εικόνες χριστιανών που διαμαρτύρονταν έξω από τους κινηματογράφους. Ποτέ δεν κατάλαβα πραγματικά γιατί.



Θυμάμαι τον πρωταγωνιστή Willem Dafoe, τότε, να λέει πως δεν ξέρει εάν αυτός ο ρόλος θα σήμαινε και το τέρμα στην καριέρα του. Ευτυχώς, ο πολύ καλός και συμπαθητικός ηθοποιός έμελε να έχει μια μακρύτατη και σπουδαία καριέρα έπειτα.

"Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" του Νίκου Καζαντζάκη
— "Alexis Zorbas" (1964) του Μιχάλη Κακογιάννη



Πέρασε στο εξωτερικό την δεκαετία του '60 ένα στερεότυπο πως οι Έλληνες είμαστε ρομαντικά ανέμελοι κι έξω καρδιά και πυροδότησε μια μόδα πάνω στην οποία ευδοκίμησαν ελληνικά εστιατόρια και ελληνικά συγκροτήματα. Όλα σε μια κιτς αισθητική.

"Λι" του Νίκου Καββαδία
— "Between the Devil and the Deep Blue Sea" της Marion Hansel

Με μουσική επένδυση συνθέσεις του Βιμ Μέρτενς και πρωταγωνιστή τον Stephen Rea παρακαλώ! Πολύ γλυκιά μεταφορά του πανέμορφου διηγήματος που όμως δύσκολα να την τύχει για να την δει κάπου κανείς.

Εδώ το ξεκίνημα της ταινίας με μια σκηνή παρμένη από το ποίημα του Καββαδία "Οι Γάτες των Φορτηγών" και το αγαπημένο πιάνο του Βιμ Μέρτενς πάνω στα γράμματα τίτλου.

«Ζ» του Βασίλη Βασιλικού
— «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Πολιτικό θρίλερ, πολύ κοντά στο βιβλίο, από έναν μετρ του είδους και μουσική από τον Μίκη Θεοδωράκη.


Οδύσσεια (1954) με τους Κερκ Ντάγκλας (Οδυσσέας) Άντονι Κουίν (Αντίνοος) και Σιλβάνα Μαγκάνο (Κίρκη/Πηνελόπη).

La faille (1975) Με βάση το μυθιστόρημα "Το λάθος" του Αντώνη Σαμαράκη, γυρίστηκε το 1975 ταινία στη Γαλλία από τους Ζαν-Κλωντ Καριέρ και Πέτερ Φλέισμαν, με τον τίτλο La faille.

Troy (2004)

troyy

Σ’αυτήν την ταινία τα λόγια περισσεύουν νομίζω για τον Αχιλλέα που κλέβει την παράσταση ως ο κεντρικός ήρωας της πρώτης ταινίας που επέλεξα να ολοκληρώσω τη λίστα μου. Βασισμένη στο έπος του Ομήρου, την Ιλιάδα, η οποία μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με μεγάλα ονόματα να συμπληρώνουν το cast. Ανάμεσά τους ο Brad Pitt στον ρόλο του Αχιλλέα, ο Eric Bana στον ρόλο του Έκτορα, ο Sean Bean στον ρόλο του Οδυσσέα -να και μια ταινία που δεν πεθαίνει ο χαρακτήρας του!-, ο Orlando Bloom στον ρόλο του Πάρη και μία απ’τις πολλές χολιγουντιανές μου αγάπες, η Diane Kruger στον ρόλο της ωραίας Ελένης.


Όλοι οι Έλληνες σαλπάρουν για την Τροία με σκοπό να πάρουν πίσω την ωραία Ελένη από τον Πάρη, εκτός από τον Αχιλλέα που ταξιδεύει στο Ίλιον για την δόξα και για να γραφεί το όνομά του στην ιστορία. Όπως ανέφερα η ταινία έχει ως επίκεντρο τη ζωή του αρχηγού των Μυρμιδόνων, παρουσιάζοντας τον σαν αντιδραστικό πολεμιστή, πεισματάρη εραστή, ξεροκέφαλο άνθρωπο αλλά πραγματικά ανίκητο, κάτι το οποίο φαίνεται από την αρχή της ταινίας όταν σκοτώνει έναν μεγαλόσωμο νικητή για πλάκα! Highlight της ταινίας είναι φυσικά η πρώτη μάχη στην παραλία μεταξύ των Τρώων και των Μυρμιδόνων ΜΟΝΟ παρακαλώ αλλά και η απίστευτη μονομαχία του Έκτορα με τον Αχιλλέα έξω από τα τείχη της Τροίας, η οποία βασίστηκε σε καταπληκτικές χορογραφικές κινήσεις.

Helen Of Troy (2003)
helen-of-troy
Η ταινία κινείται γύρω από το βασικό αίτιο του Τρωικού Πολέμου που δεν ήταν άλλο από την ωραία Ελένη, όπως μαρτυρά και ο τίτλος αλλά και του ερωμένου της, του πρίγκιπα της Τροίας, τον Πάρη, ο οποίος την έκλεψε από τον νόμιμο σύζυγό της, τον Μενέλαο, βασιλιά της Σπάρτης. Αναφορά γίνεται και στην αφορμή του Τρωικού Πολέμου, στο γνωστό μήλο της Έριδος. Κατά τ’άλλα, η ταινία περιγράφει την αρχή και την εξέλιξη του πολέμου και επισημαίνει πολλά βασικά στάδιά του όπως την θυσία της Ιφιγένειας για να πραγματοποιηθεί η εκστρατεία των Ελλήνων, την αρπαγή της ωραίας Ελένης, την λογική της παράνοιας της Κασσάνδρας, τις μονομαχίες Μενελάου εναντίον Πάρη και Αχιλλέα εναντίον Έκτορα και την κατάκτηση της Τροίας μέσω του Δούρειου Ίππου. Η ταινία δεν έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο απλά την παρακολουθούσα συνεχώς μικρός στην τηλεόραση, όταν έπαιζε και μου’χει μείνει. Έπρεπε, άλλωστε, να ξεκινήσω την δεκάδα μου με κάποιον τρόπο. Α, και επίσης κακή επιλογή στο cast για τον Αχιλλέα, καθώς ο ηθοποιός που τον υποδύθηκε ήταν φαλακρός. Όχι ότι έχω τίποτα με τον ηθοποιό, αλλά ως γνωστόν ο Αχιλλέας στην μυθολογία αναπαριστάται μακρυμάλλης. Η ταινία βλέπεται όμως ευχάριστα!
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.