Δίαιτα εναλλασσόμενων θερμίδων (on-off diet): Η διατροφή που υπόσχεται εύκολη απώλεια κιλών




Θέλεις να χάσεις κιλά, αλλά δεν μπορείς να ακολουθήσεις ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής για πολύ καιρό. Μήπως η δίαιτα εναλλασσόμενων θερμίδων (on- off diet) είναι για εσένα; Ζητήσαμε τη γνώμη της Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου Μαριέττας Μαρκούση για το νέο αυτό διατροφικό trend.

Τι είναι η Δίαιτα Εναλλασσόμενων Θερμίδων (ή και Δίαιτα Μέρα Παρά Μέρα)

Η δίαιτα Εναλλασσόμενων θερμίδων προτείνει την εναλλαγή μίας ημέρας κατά την οποία το άτομο είναι ελεύθερο να καταναλώσει ελεύθερα οποιοδήποτε φαγητό επιθυμεί (με προσοχή προκειμένου να αποφεύγεται η εσκεμμένη υπερκατανάλωση θερμίδων) ενώ την επόμενη ημέρα η θερμιδική του πρόσληψη δεν πρέπει να ξεπερνά το 25% των συνολικών ημερήσιων αναγκών του.
Σημείωση: Η ενναλλάξ διαδοχή της ημέρας νηστείας και της «ελεύθερης» ημέρας δεν είναι απαραίτητη καθώς φάνηκε ότι και η τυχαία κατανομή 3-4 ημερών νηστείας μέσα στην εβδομάδα είναι εξίσου αποτελεσματική!
Τι πρέπει να προσέξει κανείς για να την ακολουθήσει σωστά: Ο ρόλος του διαιτολόγου κατά την πραγματοποίηση ενός τέτοιου διατροφικού μοντέλου κρίνεται απαραίτητος δεδομένου ότι θα καθορίσει τις απαραίτητες θερμίδες που πρέπει να λαμβάνονται τις ημέρες νηστείας προκειμένου να μην υπάρχει ούτε υπερ- ούτε υπο- κατανάλωση, ενώ ακόμα και τις «ελεύθερες» ημέρες θα μπορέσει να ορίσει τη συχνότητα και την ποιότητα των τροφών που θα πρέπει να καταναλώνονται προκειμένου η διατροφή να είναι πλήρης σε μακρο- (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά) και μικρο- θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ανόργανα συστατικά). Τέλος, η συμβουλευτική για μία ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης , πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ είναι περιορισμένα τα κορεσμένα και trans λιπαρά και τα πρόσθετα σάκχαρα, είναι απαραίτητη.

Πλεονεκτήματα της Δίαιτας Εναλλασσόμενων Θερμίδων

1. Ταχεία απώλεια κιλών
2. Βελτίωση λιπιδαιμικού προφίλ (μείωση LDL χοληστερόλης, μείωση τριγλυκεριδίων)
3. Κατανάλωση «απαγορευμένων» φαγητών νόμιμα!

Μειονεκτήματα της Δίαιτας Εναλλασσόμενων Θερμίδων

1. Δύσκολη η μακρά προσκόλληση σε «ακραία» διατροφικά σχήματα
2. Ερευνητικά κενά. Περισσότερες μελέτες απαιτούνται!

Συμπέρασμα: Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν παρουσιάζεται κάποιος κίνδυνος κατά την εφαρμογή της Δίαιτας Εναλλασσόμενων Θερμίδων. Συνεπώς, η εφαρμογή της θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική από άτομα τα οποία γοητεύονται από εναλλακτικά πρωτόκολλα διατροφής είτε από άτομα τα οποία επιθυμούν μία ταχεία απώλεια βάρους αλλά αδυνατούν να προσκολληθούν σε κλασικά διατροφικά σχήματα λόγω πλήξης και έτσι να ενισχυθεί το κίνητρο τους μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα θερμιδικού περιορισμού.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Περισσότερες δίαιτες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.