Καυτό καλοκαίρι για τα media

Άδειες σε TV και ραδιόφωνο και ρύθμιση για την τηλεοπτική διαφήμιση

 

 

Τριπλό πακέτο ρυθμίσεων στα ΜΜΕ από την κυβέρνηση μέσα στο θέρος. Το ΕΣΡ κινείται για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, η κυβέρνηση κατέθεσε ήδη το σχέδιο νόμου για την αγοραπωλησία του τηλεοπτικού χρόνου και ετοιμάζει ένα ακόμη για τη χορήγηση των ραδιοφωνικών αδειών. Ο Ν. Παππάς εμφανίζεται αποφασισμένος να ρυθμίσει το τοπίο των ΜΜΕ, ανοίγοντας ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα.

1.  Οι τηλεοπτικές άδειες είναι το φλέγον ζήτημα. Όσον αφορά τη χορήγησή τους, καταγράφεται από το ΣτΕ η πολυετής καθυστέρηση και η αντισυνταγματική λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ με διάφορα τεχνάσματα της αντιπολίτευσης και νομικά σφάλματα της κυβέρνησης η υπόθεση προχωράει με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς από το 2015. Στόχος της ΕΙΤΗΣΕΕ παραμένει να μη γίνει η αδειοδότηση από την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προχθές πάντως σημειώθηκε μικρή πρόοδος, καθώς το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κατέθεσε τροπολογία με την οποία καταργείται το άρθρο 2Α του ν. 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Είναι το επίμαχο άρθρο και το μόνο που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ (95/2017 απόφαση), βάσει του οποίου η χορήγηση των αδειών στην πρώτη εφαρμογή του νόμου θα γινόταν από την ΓΓΕΕ, εξαιτίας αδυναμίας, τότε (2015), συγκρότησης του ΕΣΡ. Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι το πρόγραμμα των σταθμών όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Πλέον το ΕΣΡ θα κληθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να καταθέσει τη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για καθεμιά από αυτές. Ο νόμος προβλέπει συμφωνία ΕΣΡ – κυβέρνησης για τον αριθμό των αδειών και αρχικού ποσού στη δημοπρασία.

2. Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής βρίσκεται το  πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, που έχει ως άξονα τη διαφήμιση και προβλέπει το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης / πώλησης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, τη σύσταση Μητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου, την ποσόστωση (70%-30%) για τα περιφερειακά ΜΜΕ και την επιβολή κυρώσεων όπου αυτή δεν εφαρμόζεται, τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου επενδύσεων για τα οπτικοακουστικά έργα  (κινηματογράφος, τηλεόραση, animation, video games) και την ίδρυση Εταιρείας Διαστημικών Εφαρμογών. Το βάρος του πολυνομοσχεδίου έχει σηκώσει ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος καταγράφεται ως ο πρώτος που υλοποίησε με επιτυχία δημοπρασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Πλην, όμως, η διάταξη 2Α του ν. 4339/2015 κρίθηκε αντισυνταγματική.

3.  Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζει και ένα ακόμη σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση (από το ΕΣΡ) των ραδιοφωνικών σταθμών, ανά την Ελλάδα. Οι άδειες στην Αττική θα ξεκινούν από 15 – με ανοδικές τάσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ στόχος είναι να γίνουν αντίστοιχες προκηρύξεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Οι άδειες θα είναι τοπικές, όμως θα προβλέπεται ένα μεταβατικό στάδιο προς την αλλαγή τεχνολογίας, από την  αναλογική στην ψηφιακή εκπομπή. Στο στάδιο αυτό θα υπάρχει δικαιώμα για μετάδοση σε εθνική κλίμακα του ραδιοφωνικού σήματος

 

Ο τελικός αριθμός των προγράμματων στην Αττική, θα προκύψει από τον χάρτη συχνοτήτων και το ΕΣΡ. Και εδώ το ΣτΕ έχει κρίνει πως είναι αντισυνταγματική η λειτουργία των σταθμών σήμερα. Η χορήγησή τους εντάχθηκε στις μνημονιακές υποχρεώσεις (!) και το σχέδιο, που θα ακολουθεί τη βασική φιλοσοφία του ν. 4339/2015, θα προβλέπει μάλλον τη δημοπράτηση των αδειών και στην περίπτωση των ραδιοφωνικών σταθμών έναντι οικονομικού ανταλλάγμαρος. Πρόβλημα υπάρχει με τους δημοτικούς σταθμούς, οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της «τρόικας». Θεωρείται απίθανο να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε δημοπρασία, γι’ αυτό και αναζητείται τρόπος ώστε να έχουν δικαίωμα εκπομπής, με άλλους όρους, μη κερδοσκοπικούς. Τέλος, με αυστηρά κριτήρια, θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι ΙΚΕ, που σήμερα ελέγχουν δήθεν συνεταιριστικά ραδιόφωνα για λογαριασμό επιχειρηματιών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.