Παιδί που βαριέται εύκολα και είναι ατίθασο: Μήπως έχει δυσπραξία;




Όχι, δεν ανήκει στην κατηγορία των μαθησιακών δυσκολιών, ωστόσο μπορεί να επηρεάζει τις επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο. Τι ακριβώς είναι η δυσπραξία και πότε πρέπει οι γονείς να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό; Με δεδομένο ότι τα συμπτώματά της γίνονται μεν αντιληπτά, αλλά μπορεί να θεωρούνται λιγότερο σημαντικά, αυτή ίσως είναι η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γονείς.

Τι είναι η δυσπραξία

Η δυσπραξία σχετίζεται με την κίνηση και πρόκειται ουσιαστικά για μια διαταραχή του κινητικού συντονισμού, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζει άμεσα τις εκούσιες κινήσεις του παιδιού. Η ανικανότητα του συντονισμού των κινήσεων ξέρουμε πως οφείλεται στο ότι τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου δεν ανταποκρίνονται ταυτόχρονα στην κίνηση. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς τι την προκαλεί.

Όπως αναφέρει και ο Ειδικός Παιδαγωγός, Φώτης Παπαναστασίου, λόγω της αδεξιότητας των κινήσεων, μπορεί να ονομάζεται και «σύνδρομο αδέξιου παιδιού». Αν σκεφτούμε πόσο σημαντική είναι η ελευθερία κινήσεων για ένα παιδί (από το παιχνίδι μέχρι την ένταξή του σε μια αθλητική ομάδα), καταλαβαίνουμε πόσο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά του.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει δυσπραξία: Τα κυριότερα συμπτώματα

Στα νήπια

- Αργούν να μπουσουλήσουν, να γυρίσουν ανάσκελα και να περπατήσουν.

- Δεν μπορούν να παίξουν με παιχνίδια που απαιτούν καλό συντονισμό κινήσεων όπως τα τουβλάκια ή ακόμα και ένα απλό παζλ.

- Δυσκολεύονται να μάθουν να τρώνε μόνα τους.


Στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας
- Δυσκολεύονται να αυτόεξυπηρετηθούν, όπως να ντυθούν, να δέσουν μόνα τους τα κορδόνια τους ή να κουμπώσουν την μπλούζα τους.

- Στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο, δεν συμμετέχουν στις δραστηριότητες με τα υπόλοιπα παιδιά ή «εγκαταλείπουν» γρήγορα.

- Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το κουτσό, τα άλματα και το παιχνίδι με τη μπάλα είναι δύσκολες γι’ αυτά και τις αποφεύγουν.

- Τα γράμματά τους δεν είναι καθαρά και βγαίνουν έξω απ’ τις γραμμές- το πρόβλημα αυτό μπορεί να καταλήξει σε δυσγραφία.

- Δυσκολεύονται να μείνουν ακίνητα, γι’ αυτό και συνήθως κουνάνε τα πόδια ή τα χέρια όταν κάθονται.

- Είναι ατίθασα, δεν συγκεντρώνονται εύκολα και δίνουν την αίσθηση ότι βαριούνται.

- Μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα στην ομιλία.

-  Χρειάζονται περισσότερο χρόνο απ’ τα υπόλοιπα παιδιά για να «κατακτήσουν» οποιαδήποτε καινούρια δεξιότητα.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί

Όπως συμβουλεύει και η παιδίατρος- αναπτυξιολόγος, Κωνσταντίνα Γκόλτσιου, μπορείτε να βοηθήσετε πρακτικά το παιδί ακόμα και στο σπίτι:

Παίζοντας παιχνίδια που στοχεύουν στην αυτοσυγκέντρωση και στη ανάπτυξη της ισορροπίας αλλά όχι στην ταχύτητα. Τα «αγαλματάκια ακούνητα», για παράδειγμα, είναι μια πολύ καλή επιλογή για να εξασκηθεί το παιδί στην ακινησία, που το δυσκολεύει, αλλά και να μάθει να «ελέγχει» τις κινήσεις του.

Απασχολώντας το με δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν κινητικά, όπως η κολύμβηση και η ιππασία. Στο σπίτι, μπορείτε να παίξετε μπάλα στον κήπο ή να του μάθετε ποδήλατο.
Βοηθώντας το να εξασκήσει τη μνήμη του, κρατώντας ημερολόγιο ή λίστες με τα καθήκοντά του. Η οργάνωση είναι σημαντική για ένα δυσπρακτικό παιδί.
Ενθαρρύνοντάς το να χρησιμοποιεί κάποιες φορές τον υπολογιστή για να εξασκηθεί στο γράψιμο. Έτσι, θα μειωθεί ακόμα και το άγχος που του προκαλείται όταν γράφει με τα χέρια.

Απευθυνόμενοι σε έναν ειδικό. Η δυσπραξία δεν θεραπεύεται ποτέ οριστικά, ωστόσο τα συμπτώματά της μπορεί να περιοριστούν με τις κατάλληλες μεθόδους και το παιδί να παρουσιάσει βελτίωση.

Μιλώντας με τον παιδαγωγό του παιδιού. Δεδομένου ότι η δυσπραξία επηρεάζει και τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού, καλό θα είναι να μιλήσετε με τον δάσκαλό του σε περίπτωση που χρειαστεί να αναθέτει διαφορετικές ή λιγότερες εργασίες στο παιδί. Η επικοινωνία του με τον ειδικό θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο. 


mama365.gr
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.