Τα καλύτερα στη Ρόδο




Δεν είναι τυχαία από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού. Μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις –μνημείο της UNESCO–, δεκάδες εντυπωσιακές παραλίες, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, ενδιαφέρουσα ενδοχώρα και, βέβαια, πολύ αναπτυγμένη ξενοδοχειακή υποδομή κι έντονη ζωή κάνουν τη Ρόδο ιδανικό νησί γι’ αποδράσεις διαφορετικού στιλ. Την απολαμβάνουν εξίσου οι λάτρεις των πολυτελών resorts και των οικογενειακών διακοπών, όπως και όσοι θέλουν να συνδυάσουν τη χαλάρωση στις παραλίες είτε με μνημεία διαφορετικών ιστορικών περιόδων ( από την αρχαιότητα μέχρι την Ιταλοκρατία ) είτε με έντονο nightlife και κοσμικότητα. Η μεσαιωνική πόλη θα μονοπωλήσει τις βόλτες σας τόσο με τα αξιοθέατα όσο και με τα ατμοσφαιρικά εστιατόρια και μπαρ, ενώ το ομορφότερο σημείο της νέας πόλης είναι η παραλιακή περαντζάδα με το καζίνο στο ιστορικό «Ξενοδοχείο των Ρόδων» και τα υπόλοιπα κτίρια της Ιταλοκρατίας ( Εθνικό Θέατρο, Διοικητήριο, Ταχυδρομείο κ.λπ. ) αλλά και την πολυφωτογραφημένη παραλία. Τουλάχιστον μία ημέρα αξίζει να την περάσετε στη δεύτερη τη τάξει πόλη του νησιού, τη Λίνδο, με την ακρόπολη και τα μοναδικά καπετανόσπιτα. Οι πιο δημοφιλείς βάσεις διαμονής είναι τα κοντινά στην πόλη παραθαλάσσια θέρετρα ( Ιξιά, Ιαλυσός, Καλλιθέα, Φαληράκι ), ενώ στα νότια υπάρχουν ακόμη λιγότερο πολυσύχναστες αμμουδιές και «κρυμμένα» χωριά. Είναι ιδανικό νησί για όσους αγαπούν τις εκδρομές με αυτοκίνητο και το sightseeing: από την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες και τα Λουτρά της Καλλιθέας μέχρι το λόφο της Φιλερήμου και την Αρχαία Κάμιρο, οι αφορμές για βόλτα είναι πολλές και διαφορετικές. Την προσοχή σας, βέβαια, αξίζει και η πιο άγνωστη στους πολλούς ενδοχώρα με τις πολλές φυσικές ομορφιές και τα μνημεία της Ιταλοκρατίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα χωριά Κολύμπια ( 25 χλμ. από την πόλη ) και Αρχάγγελος ( 28 χλμ. από την πόλη ): το πρώτο για το πράσινο και τη βοτσαλωτή παραλία του και το δεύτερο για την πίστη των κατοίκων στις παραδόσεις και στο γλωσσικό τους ιδίωμα ( θυμίζει έντονα Κύπρο ). Η Ρόδος μπορεί να συνδυαστεί, τέλος, με μονοήμερες εκδρομές στα γύρω νησιά-δορυφόροι, όπως είναι η Χάλκη και η Σύμη.

Τι να δείτε

Μεσαιωνική Πόλη 
Ατμοσφαιρική και ολοζώντανη, είναι ένα μωσαϊκό αρχαίων, μεσαιωνικών, βυζαντινών, οθωμανικών και ιταλικών μνημείων. Ο πιο εμβληματικός δρόμος είναι η οδός των Ιπποτών, ενώ τα βασικά αξιοθέατα είναι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Νοσοκομείο των Ιπποτών, το τζαμί του Σουλεϊμάν, η εκκλησία Παναγιά του Κάστρου, η Εβραϊκή Συναγωγή, τα Οθωμανικά Λουτρά ( ανακαινίστηκαν πρόσφατα και λειτουργούν ως χαμάμ ), η Πινακοθήκη Νεοελληνικής Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης. Η οδός Αριστοτέλους και η Πλατεία Ιπποκράτους αποτελούν κλασικά meeting points. 
ΛίνδοςΠολύ όμορφος οικισμός, με την ακρόπολη στην κορυφή και «κυκλαδίτικο» χρώμα. Σήμα κατατεθέν τα καπετανόσπιτα ( πολλά έχουν αγοραστεί από ξένους κοσμοπολίτες και καλλιτέχνες ) με τις αυλές με τα χοχλάκια ( βοτσαλωτά ψηφιδωτά ). Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε ένα καπετανόσπιτο και να θαυμάσετε τις ξύλινες ζωγραφιστές οροφές, τη στολισμένη με κεντίδια πάγκα ( νυφικό κρεβάτι ), τους σοφάδες και τους στολισμένους με λινδιακά πιάτα τοίχους. Θα σας εντυπωσιάσει η επίσκεψη στην ακρόπολη λίγο πριν από τη δύση του ήλιου, καθώς θα θαυμάσετε τόσο τα ερείπια που φωτίζουν την ιστορία της πόλης όσο και τη θέα. 
Μανδράκι 
Μικρό λιμάνι ιδανικό για βόλτα και για να χαζέψετε τα επιβλητικά κτίρια της Ιταλοκρατίας, τα οποία σήμερα στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και το Δημοτικό Θέατρο. Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε το διάσημο ενυδρείο ή να απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα ζαχαροπλαστεία της παραλίας.
ΡοδίνιΜικρή κοιλάδα-πάρκο αναψυχής στα νότια της πόλης: πλατάνια, ροδοδάφνες, ιτιές και λιμνούλες συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σύνολο για βόλτα. 
Μόντε Σμιθ 
Με υπέροχη θέα στην παλιά και τη νέα πόλη, είναι η μοδάτη συνοικία της Ρόδου. Θα απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και θα επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο και την ακρόπολη. 
Λουτρά Καλλιθέας 
Τα περίφημα ιαματικά λουτρά του Μεσοπολέμου, τα οποία βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης, διατηρούν την αίγλη του πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικου θέρετρου χάρη στα θολωτά κτίρια, τα υπέροχα βοτσαλωτά ψηφιδωτά, τις καμάρες και τα αίθρια με τους φοίνικες. Στο κέντρο δεσπόζει η ροτόντα – εντυπωσιακός ο ογκώδης θόλος της με την περίτεχνη διακόσμηση. 
Φιλέρημος 
Κλασικό τουριστικό αξιοθέατο σε λόφο στα βορειοδυτικά του νησιού. Το μοναστήρι, ο κλιμακωτός δρόμος του Γολγοθά, τα ερείπια της ακρόπολης της Ιαλυσού, η δωρική κρήνη και τα μονοπάτια συνθέτουν ένα αρχαιολογικό πάρκο.
Κοιλάδα των ΠεταλούδωνΔιάσημο φυσικό πάρκο, όπου εμφανίζονται χιλιάδες πεταλούδες από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Το σκηνικό συμπληρώνουν λιμνούλες, σκιερά μονοπάτια που διασχίζουν το δάσος και ξύλινα γεφυράκια – ό,τι πρέπει για μια δροσερή βόλτα.
Επτά ΠηγέςΚοιλάδα με πηγές της Ιταλοκρατίας κι έντονη βλάστηση, στο δρόμο προς την Αρχίπολη. Ωραία ιδέα για εκδρομή τις ημέρες του καύσωνα. 
Προφήτης Ηλίας«Αλπική» τοποθεσία σε υψόμετρο 780 μέτρων, με βασικά αξιοθέατα τον Έλαφο και την Ελαφίνα, δύο σαλέ που έχτισαν οι Ιταλοί πριν από τον πόλεμο ( για τους αξιωματικούς τους ) και στη συνέχεια λειτούργησαν ως ξενοδοχεία, και την επιβλητική Βίλα Ντε Βέκι.
ΈμπωναςΣτη δυτική πλευρά του νησιού, στις πλαγιές του Ατάβυρου. Κατεξοχήν σταφυλοχώρι, διαθέτει αρκετά οινοποιεία. Τα παραδοσιακά στοιχεία του χωριού δεν δικαιολογούν από μόνα τους την επίσκεψη, κάνουν όμως καλό συνδυασμό με το κρασί και τις χασαποταβέρνες. 
Μονόλιθος 
Μικρό, χαριτωμένο χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στο νότιο μέρος της δυτικής ακτής του νησιού. Κύριο αξιοθέατό του το μεσαιωνικό κάστρο.
ΒάτιΜικρό χωριό με άφθονο πράσινο –για όσους προτιμούν τον τουρισμό χωρίς κοσμοπολίτικο περιτύλιγμα– και λιγοστούς επισκέπτες ( κυρίως Ροδίτες ). Κατάλληλο για πεζοπορία, με λίγα ενδιαφέροντα ταβερνάκια. 
ΛαχανιάΧαμηλά άσπρα σπιτάκια, γαλάζια πορτοπαράθυρα και σκαλιστές πέτρινες αυλόπορτες συνθέτουν ένα χωριουδάκι βγαλμένο από καρτ ποστάλ. Πολλά σπίτια έχουν ήδη αγοραστεί από ξένους. Μικρά ταβερνο-καφενεία για επισκέπτες χωρίς πολλές απαιτήσεις. 


Παραλίες

Οι διασημότερες βρίσκονται στην ανατολική ακτή. Είναι κατά βάση οργανωμένες, με ξαπλώστρες και facilities. Ξεχωρίζουν οι Τσαμπίκα ( μεγάλη οργανωμένη αμμουδιά – αν το λέει η καρδιά σας, ανεβείτε στο λόφο της εκκλησίας με την καταπληκτική θέα ), Αφάντου ( βότσαλο, βαθιά νερά και οικογενειακό προφίλ ), Λαδικό ( μικρό και βοτσαλωτό ), Άντονι Κουίν ( φυσικές πέτρινες ξαπλώστρες που λάτρεψε ο γνωστός σταρ όταν γύριζε εδώ τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» ), Αγάθη ( μικρή αμμουδιά με καντίνες ), Καλλιθέα ( λιλιπούτειες διαδοχικές παραλίες με καντίνες ). Στα βόρεια η Ιξιά και η Ιαλυσός είναι τυπικές τουριστικές παραλίες με μεγάλα ξενοδοχεία. Πιο νότια βουτήξτε οπωσδήποτε στο Κιοτάρι ( υγρή άμμος και water sports ), στη Γλύστρα ( βότσαλο και πεύκα ) και στο Πρασονήσι ( το νοτιότερο άκρο του νησιού, με σήμα κατατεθέν την ομώνυμη βραχονησίδα και αμμώδη παραλία που αγαπούν οι σέρφερ ). Στην περιοχή του Αγίου Παύλου και στο Γεννάδι θα βρείτε ακόμη παρθένες αμμουδιές με αμμόλοφους και κέδρους ( ορισμένες προσβάσιμες με χωματόδρομο ).

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Ελάχιστα πιάτα της τοπικής κουζίνας αναβιώνουν μέχρι σήμερα. Τα πιταρούδια ( ντοματοκεφτέδες με κρεμμύδι ), το σουπιόρυζο ( ριζότο με μελάνι σουπιάς ), η λακάνη ( μοσχάρι κόντρα με σος ντομάτας ) οι ταλαγκούτες ( τηγανίτες με μέλι και σουσάμι ) είναι μερικά από αυτά που υπάρχει περίπτωση να συναντήσετε στις ταβέρνες. Διαδεδομένο παραδοσιακό γλυκό, το οποίο θα πετύχετε μόνο σε σπίτια και γιορτές, είναι τα μελεκούνια ( είδος παστελιού ). Ο τοπικός αμπελώνας παραμένει ζωντανός και τα εστιατόρια σας προσφέρουν τη δυνατότητα να δοκιμάσετε ντόπια κρασιά. Θα βρείτε επίσης επισκέψιμα οινοποιεία. Ποικιλιακά κυριαρχούν το λευκό Αθήρι ( καλύτερο αυτό των ορεινών αμπελώνων ) και η Μανδηλαριά με το τοπικό όνομα Αμοργιανό. 

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.