Πειράματα Φυσικής για παιδιά




45 πειράματα Φυσικής για παιδιά, μια συλλογή με εκπαιδευτικές δραστηριότητες φυσικών επιστημών που βασίζονται στη διερεύνηση. Οι δραστηριότητες έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου Ρri-Sci-Net για να τις χρησιμοποιήσουν ελεύθερα οι δάσκαλοι σε όλη την Ευρώπη. Οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες ειδικά για δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και εφαρμόζονται σε παιδιά ηλικιών 3-11 ετών.
Οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον για διερεύνηση που μπορούν να εκτελέσουν τα παιδιά σε κανονικές αίθουσες διδασκαλίας και δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν ακριβώς με τον τρόπο που περιγράφονται.
Δεν χρειάζονται ειδικέs επιστημονικές συσκευές και δεν πρέπει να είναι κανείς ειδικός επιστήμονας για να τις εφαρμόσει. Το σημαντικό είναι να προω­θείται η διαδικασία της διερεύνησης.
Αυτά τα πειράματα Φυσικής για παιδιά σχεδιάστηκαν ως απάντηση στην ανησυχία που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη σχετικά με την ποσότητα και ποιότητα των Φυσικών Επιστημών που διδάσκεται στην ­πρωτοβάθμια εκπαίδευση στα εκπαιδευτικά συστήματα των διαφόρων χωρών. Οι φυσικές επιστήμες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχουν ακόμα κερδίσει τη θέση που τους αρμόζει, δηλαδή να γίνουν κύριο μάθημα στα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης των παιδιών.
Δεν αρκεί οι Φυσικές Επιστήμες να μπουν στο αναλυτικό πρόγραμμα, το σημαντικά είναι να παρέχονται καλές μαθησιακές εμπειρίες στα παιδιά. Είναι απαραίτητο οι Φυσικές Επιστήμες να διδάσκονται μέσω δραστηριοτήτων διερεύνησης που επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις, τις οποίες θα απαντήσουν με τα δικά του ευρήματα.
Οι δραστηριότητες παρέχουν ιδέες και οδηγίες για τη διεξαγωγή διερευνήσεων. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το πλαίσιο της σχολικήs τάξης και τον χρόνο που διαθέτουμε.
Η επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης έχει γίνει από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης

Πειράματα Φυσικής για παιδιά – Νηπιαγωγείο και Δημοτικό

Όλες οι δραστηριότητες Φυσικών Επιστημών με διερεύνηση για παιδιά πρωτοβάθμια εκπαίδευσης από 3-11 ετών:


Χωρισμένες δραστηριότητες ανά ηλικία:
  • Οι δραστηριότητες Φυσικών Επιστημών με διερεύνηση για παιδιά πρωτοβάθμια εκπαίδευσης από 3-5 ετών:


  • Οι δραστηριότητες Φυσικών Επιστημών με διερεύνηση για παιδιά πρωτοβάθμια εκπαίδευσης από 6-8 ετών:

  • Οι δραστηριότητες Φυσικών Επιστημών με διερεύνηση για παιδιά πρωτοβάθμια εκπαίδευσης από 9-11 ετών:


Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.