Κώστας Εφήμερος: Τι αφήνει πίσω στην ιστορία της ενημέρωσης

Το τελευταίο αντίο  ειπώθηκε σήμερα στην Αγία Παρασκευή στον Κώστα Εφήμερο, ο οποίος έφυγε υποκύπτοντας στα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελευταία 9 χρόνια. Ο Κώστας Εφήμερος υπήρξε πρωτοπόρος για το χώρο της εναλλακτικής δημοσιογραφίας ως ιδρυτής ThePressProject, ως ραδιοφωνικός παραγωγός και ως παραγωγός ντοκιμαντέρ, ενώ το 2011 παρείχε σημαντική τεχνική στήριξη στους εργαζόμενους της ΕΡΤ,

Τα αποτελέσματα των εκλογών στο διαδίκτυο

Ήδη από ηλικία 9 ετών έδειξε τα πρώτα δείγματα του ενδιαφέροντός του για τη δημοσιογραφία, εκδίδοντας σε ένα και μόνο αντίτυπο μια χειρόγραφη εφημερίδα με τίτλο "Τρελοκόσμε". Όταν πια "μεγάλωσε" συνέχισε να εργάζεται εντατικά για την πραγματοποίηση των ιδεών του. Το 2000 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της πληροφορικής ως ιδιοκτήτης της εταιρίας Bits'n'bytes, η οποία μεταξύ άλλων παρείχε από το 2000 μέχρι το 2014 το σύστημα ζωντανής μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων που έφτασε να χρησιμοποιεί το 90% των ελληνικών ενημερωτικών ιστοσελίδων.

Το ThePressProject αμφισβητεί το μονοπώλιο της τηλεοπτικής ενημέρωσης

Το 2010 αποφάσισε να στήσει την ενημερωτική ιστοσελίδα ThePressProject, η οποία ξεκίνησε σαν ένα εγχείρημα συλλογής ειδήσεων (news aggregator), ωστόσο αναγνωρίζοντας τα κενά στο σύστημα πληροφόρησης εξελίχθηκε σε πλήρες ενημερωτικό portal.  Το ThePressProject επιχείρησε σε δύσκολους καιρούς για τη δημοσιογραφία -παράλληλα με σχετικά λίγα άλλα μέσα- να αμφισβητήσει τη ροή της κυρίαρχης ειδησεογραφίας και να αξιοποιήσει το χώρο του διαδικτύου για τη δημοσίευση ειδήσεων παρακάπτοντας το τηλεοπτικό μονοπώλιο, και δίνοντας χώρο στην ερευνητική δημοσιογραφία και τα Wikileaks. Παράλληλα ήταν από τα λίγα μέσα που επεχείρησαν με λιγότερη ή περισσότερη επιτυχία να λειτουργήσουν με ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο συμμετοχικής δημοσιογραφίας. To ThePressProject στο απώγειό του είχε ένα πλήρες τηλεοπτικό studio,  2 μεγάλους χώρους για τους δημοσιογράφους  και έναν μικρό ραδιοφωνικό θάλαμο, από όπου έβγαινε το TppRadio.

Βγαίνει στο αέρα από το πεζοδρόμιο το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ

Μία κομβική συνεισφορά του Κώστα Εφήμερου στον χώρο της ενημέρωσης ήταν η τεχνική υποστήριξη που παρείχε στους εργαζόμενους της ΕΡΤ μετά το κλείσιμο του φορέα το 2013 από την Κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου να συνεχίσουν να εκπέμπουν τηλεοπτικό πρόγραμμα μέσω διαδικτύου, μέχρι να έρθει το δορυφορικό συνεργείο της EBU. Το Νοέμβρη του ίδιου έτους, μετά την βίαιη εκκένωση του Ραδιομεγάρου, με τον ίδιο εξοπλισμό βγήκε στον αέρα το πρώτο ίσως δελτίο ειδήσεων της ιστορίας από το πεζοδρόμιο με φόντο την αλυσίδα των ΜΑΤ.

Στήριξη ThePressProject αντί στεφάνων

Στην προσπάθειά του για τη λειτουργία και την καταξίωση του ThePressProject, ο Κώστας Εφήμερος δρομολόγησε ουσιαστικά όλα τα κέρδη της εταιρίας πληροφορικής του για την στήριξη του οικονομικά δυσχερούς ενημερωτικού εγχειρήματος, το οποίο βέβαια ακολούθησε σχετικά μεγάλα ανοίγματα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν χρηματοδοτείται από μεγάλα συμφέροντα και εκδοτικούς οίκους, προκρίνοντας το μοντέλο της συνεισφοράς και της ενεργού συμμετοχής του κόσμου της ενημέρωσης. Το τελευταίο κάλεσμά του για συλλογή χρημάτων, τον Οκτώβρη του 2016, είχε ως αποτέλεσμα μια απρόσμενη συμμετοχή από τον κόσμο του διαδικτύου, η οποία κατάφερε να συλλέξει χρήματα προκειμένου να αποτρέψει το κλείσιμο του ThePressProject λόγω χρεών.

Πιστεύουμε  λοιπόν ότι αρμόζει στο κλείσιμο αυτής της ιστορίας, να πούμε ότι το καλύτερο αντίο στον Κώστα Εφήμερο θα ήταν μια ενεργή συμμετοχή για τη συνέχιση του οράματός του ThePressProject. Και έτσι θα παραθέσουμε την παράκληση της οικογένειας του αντί στεφάνων, όποιος και όποια το επιθυμεί να κάνει μία δωρεά στους παρακάτω λογαριασμούς του TPP:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
6598-105207-071 (PAPADOPOULOU ZOI)
IBAN: GR03 0171 5980 0065 9810 5207 071
BIC: PIRBGRAA

ALPHA BANK
29200-2101-098-278 (PAPADOPOULOU ZOI)
IBAN: GR31 0140 2920 2920 0210 1098 278
SWIFT: CRBAGRAA

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
138/620264-01 (KARATZA GRANETA)
IBAN: GR50 0110 1380 0000 1386 2026 401

PayPal
zoipap2003atyahoo.gr

γεωγραφική τοποθεσία: 


from Ραδιόφωνο - ακούμε ραδιόφωνο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.