Τα καλύτερα στην Ύδρα




Από τα πιο γραφικά και ατμοσφαιρικά νησιά του Αργοσαρωνικού, ιδανικό για ρομαντικά και art weekends. Το αρχιτεκτονικό κέλυφος της πάλαι ποτέ ακμαίας και ιστορικής ναυτικής πολιτείας των αρχών του 19ου αιώνα έχει διατηρηθεί ανέπαφο και μέσα του έχει στηθεί ένα σοφιστικέ τουριστικό θέρετρο με όμορφους ξενώνες και διαχρονικά meeting points. Τα πολυώροφα αρχοντικά, ορισμένα από τα οποία είναι επισκέψιμα, εντυπωσιάζουν. Το λιμάνι είναι η καρδιά του νησιού και ουσιαστικά ο μοναδικός οικισμός. Γύρω του και στα πίσω σοκάκια θα βρείτε ωραία cafes και εστιατόρια καθώς και arty μπουτίκ. Με ορμητήριο τη Χώρα μπορείτε να κάνετε διάφορους ωραίους περιπάτους: οι δύο πιο κλασικές επιλογές είναι είτε προς το Ιστορικό Αρχείο και το Λιμεναρχείο είτε προς την Κιάφα με τα αρχοντικά των Κουντουριώτηδων και από κει, παραλιακά, προς τη Σπηλιά, τους Μύλους και το Καμίνι. Αν δεν τα πάτε καλά με το περπάτημα και τα σκαλιά, καλύτερα να επιλέξετε άλλο νησί, καθώς δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και οι διαδρομές γίνονται είτε με τα πόδια είτε με θαλάσσια ταξί. Εκτός από τα επισκέψιμα αρχοντικά και μουσεία, η Ύδρα έχει έντονη καλλιτεχνική κίνηση και κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται εδώ μια σειρά από εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, με πιο γνωστές αυτές που διοργανώνουν το ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου στα Παλιά Σφαγεία και ο Δημήτρης Αντωνίτσης στο Παλιό Γυμνάσιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκκλησίες: η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο λιμάνι και οι ναοί του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου από πελεκητή πέτρα.

Τι να δείτε

Αρχοντικό Λάζαρου Κουντουριώτη 
Βαμμένο σε έντονο κροκί χρώμα, δεσπόζει σε ύψωμα πάνω από το λιμάνι. Είναι επισκέψιμο και στεγάζει λαογραφικά εκθέματα αλλά και πινακοθήκη με τα έργα των Περικλή και Κωνσταντίνου Βυζάντιου. 
Αρχοντικό Παύλου Κουντουριώτη 
Επιβλητικό αρχοντικό με τουλάχιστον δέκα κρεβατοκάμαρες και πολύ ενδιαφέρουσα επίπλωση. Χαρακτηριστικό δείγμα η τραπεζαρία του 1800 με τις ζωγραφισμένες με μυθολογικές παραστάσεις καρέκλες. 
Ιστορικό Αρχείο-Mουσείο ΎδραςΣτην ανατολική πλευρά του λιμανιού, κοντά στο Λιμεναρχείο, περιλαμβάνει εκθέματα από τους Βαλκανικούς Πολέμους, από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο, πινακοθήκη με έργα ζωγράφων και κειμήλια από τα χρόνια της Επανάστασης, όπως και αρχείο με σπάνια βιβλία και χειρόγραφα. 
Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό ΜουσείοΣτο χώρο των παλιών κελιών της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην προκυμαία. Εκτίθενται άμφια, κειμήλια και εικόνες κυρίως του 18ου αιώνα.

Παραλίες

Το μπάνιο στην Ύδρα ισούται για πολλούς fun με βουτιές από τα βράχια στην άκρη του λιμανιού, κάτω από τα beach bars «Σπηλιά» και «Ydronetta» ή στον κόλπο μπροστά από το trendy bar-restaurant «Castello» στο Καμίνι. Υπάρχουν όμως και πιο κλασικές παραλίες, προσεγγίσιμες με καΐκια και θαλάσσια ταξί, τα οποία αναχωρούν από το Ρολόι, στο κέντρο του λιμανιού. Οι καλύτερες παραλίες, που συνδυάζουν ψιλό βότσαλο και πεύκο, είναι το Μπίστι και ο Άγιος Νικόλαος: διαθέτουν ομπρέλες και σνακ μπαρ. Πιο κοντά στο λιμάνι η οργανωμένη βοτσαλωτή παραλία του Βλυχού, συνδέεται μαζί του με τακτική συγκοινωνία. Μια άλλη εναλλακτική είναι και ο γύρος του νησιού διά θαλάσσης.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Φημισμένα είναι τα υδραίικα αμυγδαλωτά με ανθόνερο, ξύσμα λεμονιού και μέλι.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.