Οι μεγάλες ελληνικές αλυσίδες καταστημάτων που εξαφάνισε η κρίση




Υπήρξαν συνώνυμα του ελληνικού εμπορίου για δεκαετίες. Στα χρυσά χρόνια της κατανάλωσης γιγαντώθηκαν, επεκτάθηκαν στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, δίνοντας δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους.
Η οικονομική κρίση βρήκες τις επιχειρήσεις αυτές απροετοίμαστες, με υψηλό κόστος λειτουργίας και ακόμα χειρότερα με υψηλότερο δανεισμό, φορτωμένες με δάνεια που δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά και έγιναν βραχνάς.
Επιχειρήσεις με δεκάδες καταστήματα στην Ελλάδα έκλεισαν σε μια νύχτα, αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους και χρεωμένους προμηθευτές.
Ατλάντικ
Υπήρξε η πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας. Έφτασε να απασχολεί 3.500 εργαζόμενους και είχε συνεργασία με πάνω από 2.000 προμηθευτές. Το 2011 έβαλε λουκέτο με τους ιδιοκτήτες και βασικούς μετόχους να ξεκινάνε μια σκληρή κόντρα μεταξύ τους αναφορικά με το ποιος έφταιξε για αυτή την εξέλιξη.
Sprider
Από το 2009 μέχρι το 2013, οπότε και η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα ρούχων έκλεισε, η οικονομική «κατακρύλα» ήταν συνεχόμενη. Τα εναπομείντα 45 καταστήματα που είχαν απομείνει ανοιχτά έκλεισαν τον Νοέμβρη του 2013 και 800 εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο.
Ράδιο Κορασίδη
Στις περασμένες δεκαετίες ήταν το αντίπαλο δέος στον Κωτσόβολο. Αν και είχε το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο πανελλαδικά η κακή διαχείριση τον οδήγησε σε πτώχευση στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, πολύ πριν την κρίση. Στην συνέχεια έγινε προσπάθεια επιστροφής καθώς το σήμα εξαγοράστηκε σε δεύτερη φάση από την ΜΙG του Ανδρέα Βγενόπουλου το 2008 όμως το εγχείρημα δεν κράτησε ούτε δύο χρόνια.
Ηλεκτρονική Αθηνών
Διατηρούσε 44 καταστήματα στην Ελλάδα και άλλα 3 στην Κύπρο. Συνολιά απασχολούσε περίπου 450 εργαζομένους. Μετά από 60 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά πτώχευσε οριστικά στις 9 Μαρτίου 2016, γεγονός που ήρθε ως απόρροια των capital controls κατά βάση.
NEOSET
Υπήρξε μια από τις πιο πετυχημένες ελληνικές βιομηχανίες επίπλων. Οδηγήθηκε σε πτώχευση τον Μάρτιο του 2014 και είχε κατασχεθεί το οικόπεδο εργοστασίου της στην Εύβοια. Είναι χαρακτηριστικό πως η εταιρεία εμφάνιζε ζημιές ύψους 53,1 εκατ. ευρώ.
Φωκάς
Ο ιστορικός όμιλος ένδυσης και υποδημάτων λειτουργούσε από το 1936 με το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη και στην περίοδο της μεγάλης ακμής της, διατηρούσε δύο καταστήματα τόσο σε κεντρικά σημεία στην Αθήνας όσο και σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Συνολικά 1.500 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά όταν έκλεισε το 2013.
Alex Pak
Από την «αυτοκρατορία» των 33 καταστημάτων εργαλείων και άλλων ειδών σπιτιου΄και κήπου,  λίγο πριν το τέλος της είχε φτάσει στα τρία. Η επιχείρηση βρέθηκε σε ελλειμματικά οικονομικά επίπεδα από το 2008, λόγω της ύφεσης και η εταιρεία επέβαλε την εκ περιτροπής απασχόληση στους εργαζόμενους αναγκάζοντας τους να δουλέψουν 2 με 3 ημέρες την εβδομάδα. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν 733 υπάλληλοι, ενώ το 2013 οδηγήθηκε στην πτώχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.