Μικρά μυστικά για να περάσετε αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά!




Έχει έρθει το καλοκαίρι όπου καθένας αναζητά στιγμές ξενοιασιάς και ξεκούρασης. Αυτές τις στιγμές μπορεί κανείς να τις απολαύσει είτε μόνος του, είτε με την οικογένειά του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μας ενδιαφέρει το πώς μπορεί κανείς να περάσει τις διακοπές με τα παιδιά του. Με ποιο τρόπο όμως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;
Είναι σημαντικό οι γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους για το είδος των διακοπών που επιθυμούν, να δημιουργήσουν ένα πλάνο δράσεων (προγραμματισμός για το τι θα κάνουν στις διακοπές π.χ. επίσκεψη σε αξιοθέατα, αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση με παιχνίδια στη θάλασσα κτλ.) λαμβάνοντας υπόψη και τη δική τους γνώμη. Έτσι τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι συμμετέχουν στις αποφάσεις της οικογένειας. Επίσης χρειάζεται να τονιστεί η σημασία του καθημερινού προγράμματος όπου τα παιδιά θα γνωρίζουν πώς πρόκειται να κυλήσει η μέρα τους, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στο ωράριο του ύπνου τους έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις. Για αυτό το λόγο οι γονείς είναι απαραίτητο να συνάψουν συμφωνία με τα παιδιά ώστε να τηρούνται οι κανόνες του προγράμματος και για την περίπτωση που τους παραβιάζουν να τίθενται οι ανάλογες συνέπειες. Αυτό βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία της οικογένειας κατά τη διάρκεια των διακοπών εξηγεί η Φωστηρία Αμανατίδου, ψυχολόγος.
καλοκαιρινές διακοπές με παιδιά 2
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για τους γονείς είναι να επιλέξουν να κάνουν διακοπές με ζευγάρια τα οποία έχουν συνομήλικα παιδιά έτσι ώστε τα παιδιά τους να απασχολούνται ή να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να γνωρίσουν άλλα παιδάκια ώστε να δημιουργήσουν νέες παρέες αναπτύσσοντας την ικανότητα της κοινωνικοποίησής τους. Με ποιους άλλους τρόπους μπορούν οι γονείς να περάσουν ευχάριστα τις διακοπές με τα παιδιά τους; Η απάντηση είναι να τα αφήσουν να παίξουν στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου χώρου για να εκτονωθούν χωρίς να τα κυνηγούν από πίσω π.χ. στην παιδική χαρά του κάμπινγκ για να μπορούν να τα επιβλέπουν ή στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που διοργανώνονται από τις ξενοδοχειακές μονάδες όπου περνούν τις διακοπές τους.
Βέβαια και οι γονείς μπορούν να περάσουν χρόνο με τα παιδιά τους παίζοντας ή κολυμπώντας μαζί, ενθαρρύνοντάς τα να ζωγραφίσουν αποτυπώνοντας τις διάφορες στιγμές που προκάλεσαν το ενδιαφέρον τους. Επίσης είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουν με τα παιδιά τους για την πολιτιστική κληρονομιά, τη φυσική ομορφιά του τόπου που επισκέπτονται. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που τα παιδιά είναι μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να τα προτρέψουν να συμμετέχουν στην οργάνωση των διαδρομών που θα ακολουθήσουν δίνοντάς τους την ευκαιρία να τους πληροφορήσουν για τα δημογραφικά, πολιτιστικά, γεωγραφικά στοιχεία της περιοχής, ενώ στην αντίθετη περίπτωση όπου τα παιδιά είναι μικρά οι γονείς χρειάζεται να τα πληροφορήσουν χρησιμοποιώντας απλό λεξιλόγιο, με πολλές περιγραφές. Ιδιαίτερα κατά την επίσκεψη τους σε ιστορικά μνημεία μπορούν να συζητήσουν αναλυτικά για αυτά θέτοντας ερωτήματα στα παιδιά ώστε να κινητοποιήσουν τη φαντασία τους π.χ. σχετικά με το πώς ζούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ή να τους προτείνουν να αναβιώσουν εκείνη την εποχή παίζοντας ρόλους, σαν ένα μικρό θεατρικό έργο.
καλοκαιρινές διακοπές
Επιπρόσθετα οι γονείς μπορούν να προμηθευτούν παιχνίδια που αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα των παιδιών τους π.χ. κατασκευές από πλαστελίνη ή από υλικά που θα βρουν στη φύση ώστε να απασχολούνται εποικοδομητικά. Στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα επιλογής λογοτεχνικών βιβλίων τα οποία να τους κρατούν συντροφιά σε στιγμές χαλάρωσης. Επιπλέον μια άλλη πρόταση είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κρατήσουν ημερολόγιο καταγράφοντας καθημερινά τις ενασχολήσεις τους και τις καινούριες εμπειρίες που αποκτούν. Όλες οι παραπάνω προτάσεις συντελούν στο να περάσουν γονείς και παιδιά αρμονικά στις διακοπές τους.
Για αυτό οι γονείς χρειάζεται να μην πιέζουν τα παιδιά καθοδηγώντας τους όσον αφορά το τι να κάνουν, αλλά να τα ενθαρρύνουν ώστε να ανακαλύψουν μόνα τους ποιες ασχολίες τα ικανοποιούν περισσότερο. Ούτε φυσικά χρειάζεται υπερβολική αυστηρότητα, αλλά σωστή προετοιμασία όπου θα έχουν συζητήσει και αποφασίσει όλες τις λεπτομέρειες των διακοπών βάσει ξεκάθαρων κανόνων και τήρηση συμφωνιών. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν και παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα καθώς στις διακοπές ενυπάρχει και το στοιχείο του αυθόρμητου και απρόβλεπτου.
Εν κατακλείδι οργανωθείτε σωστά για να έχετε όμορφες διακοπές με τα παιδιά σας, οι οποίες θα σας μείνουν αξέχαστες και θα σας γεμίσουν με θετική ενέργεια.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.