Τα καλύτερα στη Ζάκυνθο





Καταπράσινη, με αναρίθμητες παραλίες, μια θάλασσα σε χρώμα μπλε ηλεκτρίκ, τη θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta ως πρωταγωνίστρια, τη βενετσιάνικη αρχοντιά ως ντεκόρ και την παραλία Ναυάγιο ως σήμα κατατεθέν, είναι ένα νησί με πολλές πτυχές. Πέρα από τα τουριστικά θέρετρα, όπως ο κόλπος του Λαγανά, που προσελκύει –μεταξύ άλλων– τους ξένους τουρίστες που αναζητούν parties on the beach, αξίζει να ανακαλύψετε την άλλη Ζάκυνθο, εκείνη που δικαιώνει τον αλλοτινό χαρακτηρισμό της ως «Φιόρο του Λεβάντε» και «Βενετία του Νότου». Θα γράψετε αρκετά χιλιόμετρα στο κοντέρ, αλλά αξίζει τον κόπο. Εκτός από εξωτικής ομορφιάς βραχώδεις όρμους και αμμουδιές, θα ανεβείτε στον Φάρο του Κεριού και στο Άνω Γερακάρι για πανοραμική θέα, θα ανακαλύψετε ορεινά χωριά ( Έξω Χώρα, Ορθονιές και Βολίμες ) χαμένα μες στα πευκοδάση. Η ενδοχώρα, γεμάτη ελαιώνες, αμπέλια και μποστάνια, γνωρίζει, τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου αγροτουριστική ανάπτυξη: οι πετρόκτιστοι ξενώνες νέας γενιάς και οι παροχές που προσφέρουν θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Στην πόλη της Ζακύνθου, τέλος, θα περιπλανηθείτε στο κάστρο της Μπόχαλης και στον καταπράσινο λόφο του Στράνη, εκεί όπου ο Σολωμός έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν».

Τι να δείτε 

Ναυάγιο και Μπλε ΣπήλαιαΟ γύρος του νησιού με καραβάκι ή ιδιωτικό πλεούμενο επιβάλλεται. Μόνο έτσι μπορείτε, εξάλλου, να φτάσετε στο πολυφωτογραφημένο Ναυάγιο, την παραλία όπου γινόταν επί χρόνια λαθρεμπόριο κι έγινε διάσημη μόλις το 1982, όταν ναυάγησε εκεί το εμπορικό πλοίο «Παναγιώτης», το οποίο κουβαλούσε παράνομο φορτίο με αφορολόγητα τσιγάρα. Το άγριας ομορφιάς τοπίο και το σκουριασμένο σκαρί του έχουν έκτοτε κάνει τον γύρο του κόσμου ως η απόλυτη ελληνική καρτ ποστάλ. Μην παραλείψετε και μια κατάδυση στις θεαματικές Μπλε Σπηλιές, οι οποίες επίσης προσεγγίζονται μόνον ακτοπλοϊκώς. 
Αϊ-Γιώργης των Γκρεμνών 
Στην απόκρημνη κι ερημική περιοχή των Γκρεμνών, ο ιερομόναχος Μακάριος και ο μοναχός Βαρλαάμ ίδρυσαν το 1535 τη Μονή του Αγίου Γεωργίου, με τον ιδιότυπο πύργο που χτίστηκε λίγο αργότερα για προστασία από τις πειρατικές επιδρομές. Λίγο πιο κάτω θα δείτε και μια σιδερένια εξέδρα που κρέμεται στο κενό: είναι must η πανοραμική θέα στο Ναυάγιο. 
Μονή Παναγίας Αναφωνήτριας 
Η παράδοση θέλει τον Άγιο Διονύσιο, προστάτη του νησιού, να βοηθά τον φονιά του αδερφού του να καταφύγει σε αυτήν τη μονή του 15ου αιώνα, όπως και την εικόνα της Θεοτόκου να έχει φτάσει από την Κωνσταντινούπολη εδώ με θαυματουργό τρόπο, αμέσως μετά την άλωση. Θρύλοι ή Ιστορία, το ειδυλλιακό τοπίο της Μονής αξίζει ούτως ή άλλως μια επίσκεψη. 
Πλατεία Αγίου ΜάρκουΜε βενετσιάνικη αίγλη, αποτελεί επίκεντρο της κοινωνικής ζωής του νησιού. Εκεί έγινε και η επανάσταση των ποπολάρων το 1797, οι οποίοι έκαψαν το περιβόητο Libro d’Oro, καταργώντας έτσι τα κληρονομικά προνόμια των ευγενών. Θα καθίσετε στα αναρίθμητα cafes και μπαρ, μπορείτε όμως να κάνετε και μια επίσκεψη στο Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων. 
Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών ΖακυνθίωνΣτους δύο ορόφους αυτού του λαογραφικού μουσείου της Πλατείας Αγίου Μάρκου, εκτός από τα χειρόγραφα του εθνικού μας ποιητή και την πρώτη έκδοση του «Ύμνου εις την Ελευθερία», εκτίθενται έργα τέχνης του 17ου αιώνα (έπιπλα, κεντήματα, γκραβούρες, κοσμήματα και μουσικά όργανα από τα αρχοντόσπιτα της εποχής, οικόσημα και ακρόπρωρα), οι παρτιτούρες και τα λιμπρέτα του μεγάλου συνθέτη όπερας του 19ου αιώνα Παύλου Καρρέρ αλλά και ιδιόχειρες σημειώσεις κι έργα των θεατρικών συγγραφέων Αντώνιου Μάτεση, Διονυσίου Ρώμα και Γρηγόριου Ξενόπουλου. 
Αρέκια, Μπόχαλη, Γαϊτάνι 
Αν θέλετε να ακούσετε τις περίφημες ζακυνθινές καντάδες από τις ντόπιες κομπανίες, τότε η Αρέκια στα Ρεπάρα (παλιά ακτή ΕΟΤ) και Το Σπίτι του Λάτα στην Μπόχαλη είναι το φυσικό σκηνικό τους: ξύλινα τραπέζια και πάγκοι στήνονται στις ανοιχτές αυλές και –συνοδεία ζωντανής μουσικής– δοκιμάζετε την τοπική κουζίνα. Φροντίστε όμως να κάνετε κράτηση, διότι κατά τους θερινούς μήνες υπάρχει συνωστισμός. Για να δείτε ομιλίες επίσης, αυτό το μοναδικό παγκοσμίως είδος ελευθερόστομου λαϊκού θεάτρου, θα πρέπει να πάτε στο χωριό Γαϊτάνι. 
Πέτρινο Πάρκο Ασκός 
Σε µια κατάφυτη ρεματιά έκτασης 500 στρ. στις Βολίμες, θα σας δώσει την ευκαιρία, ακολουθώντας το πέτρινο μονοπάτι, να δείτε 45 είδη ζώων (κατσικάκια, χελώνες κι ελάφια μέχρι ρακούν και λάµα!), τα οποία ζουν ελεύθερα σε ειδικούς χώρους (www.askos.gr ).

Εκδρομές

Από τα ακατοίκητα νησάκια που περιβάλλουν τη Ζάκυνθο, το Μαραθονήσι είναι ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό τοπίο, με ειδυλλιακούς όρμους και… αναπάντεχες συναντήσεις τόσο με χελώνες Caretta-Caretta όσο και με φώκιες Monahus-Monahus, οι οποίες έχουν φωλιά σε μία από τις σπηλιές του νησιού. Σημειώστε, τέλος, πως η Ζάκυνθος απέχει μόλις μία ώρα από την Κεφαλονιά – το καλοκαίρι, μάλιστα, εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με φεριμπότ από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών.

Παραλίες

Η ανατολική πλευρά ενδείκνυται για οικογενειακές διακοπές λόγω της ατελείωτης ακτογραμμής με τα καταγάλανα νερά και τα ταβερνάκια στην ακρογιαλιά. Η δυτική είναι γεμάτη απόκρημνους βράχους, που καταλήγουν σε σπάνιας ομορφιάς, αλλά πιο δύσκολης πρόσβασης όρμους. Δύο παραλίες-αξιοθέατα είναι ο Γέρακας, με την υπέροχη αμμουδιά, τα τεράστια αργιλικά φυσικά γλυπτά και τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών Caretta-Caretta ( χρειάζεται τεράστια προσοχή για να βλέπετε πού πατάτε! ), και ο βραχώδης Λιμνιώνας, με τα μεσογειακού τύπου φιόρδ, τις υποθαλάσσιες σπηλιές για καταδύσεις και το ταβερνάκι με την πανοραμική θέα. Πολύ γραφικές είναι ο απάνεμος Μαραθιάς με το λευκό βότσαλο και τα καταγάλανα νερά, τα Ξύγκια με τα ζεστά θειούχα νερά και τις ιαματικές θαλάσσιες πηγές και η «προστατευόμενη» –λόγω της Caretta-Caretta– αμμουδιά της Δάφνης, με τα ταβερνάκια που θυμίζουν Ελλάδα του ’60. Από τις πιο προσεγμένες μαζικές παραλίες, με beach bars και αθλητικές εγκαταστάσεις, είναι η Μπανάνα, το Τσιλιβί, οι Αλυκές, ο Αλυκανάς και το Πόρτο Ζόρο. Προσοχή: οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας κλείνουν για το κοινό μισή ώρα πριν από τη δύση του ήλιου.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Στα ορεινά χωριά, από τον Κοιλιωμένο μέχρι τον Άγιο Λέοντα και από τη Λούχα μέχρι την Αγία Μαρίνα, θα βρείτε οικογενειακά ταβερνάκια και παραδοσιακά καφενεία κάτω από τα πλατάνια και τις κληματαριές και θα γευτείτε ζακυνθινό γεμιστό κουνέλι, μοσχαρίσιο ή αρνίσιο καβουρμά, παπατόλι ( μοσχαρίσιο κότσι ) και σοφιγαδούρα ( ζακυνθινή παραλλαγή του κοκκινιστού με πρόβιο κρέας, σκόρδο, ξίδι και κεφαλογραβιέρα ), λαδοτύρι, χειροποίητα παστέλια και φριτούρες ( σιμιγδαλένιες τηγανίτες ) καθώς επίσης και ντόπιο φρουτώδες πολυποικιλιακό κρασί Βερντέα.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.