Τα καλύτερα στην Κεφαλονιά




Καρτποσταλικές παραλίες με τιρκουάζ νερά και… χολιγουντιανές περγαμηνές, κάστρα και μοναστήρια, διαδρομές με θέα στη θάλασσα που κόβει την ανάσα. Μεγάλο νησί η Κεφαλονιά, σηκώνει καλοκαιρινό σαφάρι για όσους θέλουν να την ανακαλύψουν, ενώ προσφέρει επιλογές και για θεματικό τουρισμό: επισκέψεις σε οινοποιεία, πεζοπορίες στον Εθνικό Δρυμό του ελατοσκέπαστου Αίνου, εξορμήσεις με canoe kayak κ.λπ. Αν δεν φτάσετε αεροπορικώς, το πιθανότερο είναι ότι θα την προσεγγίσετε μέσω Πάτρας ( φτάνει στη Σάμη ) ή Κυλλήνης ( στον Πόρο ), διαθέτει όμως ακτοπλοϊκή σύνδεση και με τα γειτονικά νησιά ( με την Ιθάκη μέσω Σάμης και Φισκάρδου, με τη Ζάκυνθο από την Πεσσάδα και με τη Λευκάδα από το Φισκάρδο ). Όπως κι αν έχει, μια βόλτα στην πρωτεύουσά της Αργοστόλι είναι must για τον Άγιο Σπυρίδωνα, την οικία Κοσμετάτου και, φυσικά, τη χαρακτηριστική πέτρινη γέφυρα του Δραπάνου ή Δεβοσέτου. Κλασικές εκδρομές σε κοντινή απόσταση από το Αργοστόλι είναι αυτές στα γραφικά χωριά της Λειβαθούς, στο βενετσιάνικο κάστρο του Αγίου Γεωργίου καθώς και στο μοναστήρι του πολιούχου του νησιού Αγίου Γερασίμου, στην κοιλάδα του Ομαλού, όπου καλλιεργείται η τοπική ποικιλία σταφυλιού Ρομπόλα. Highlight τα δύο σπήλαια του νησιού Μελισσάνη και Δρογγαράτη κοντά στη Σάμη. Οι πιο σοφιστικέ γωνιές της Κεφαλονιάς, δηλαδή το γραφικό λιμανάκι του Φισκάρδου και το επιβλητικό κάστρο της Άσσου, όπως και η πιο διάσημη παραλία της, ο Μύρτος, βρίσκονται στον Βορρά. Στις διαδρομές σας όμως πρέπει να συμπεριλάβετε και την τουριστική νότια πλευρά ( είτε μείνετε σε κάποιο από ξενοδοχειακά συγκροτήματα της περιοχής είτε έρθετε για βουτιές στις αμμουδιές της ) αλλά και τη χερσόνησο της Παλικής για ένα γύρο με στάσεις στο Ληξούρι, στις παραλίες Ξι και Πετανοί και στη Μονή Κηπουραίων, απ’ όπου θα απολαύσετε το μοναδικό πελαγίσιο ηλιοβασίλεμα.

Τι να δείτε

Αργοστόλι 
Περιηγηθείτε το κεντρικό λιθόστρωτο με τα καταστήματα, δείτε το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Σπυρίδωνα, την οικία Κοσμετάτου ( ένα από τα λίγα αρχοντικά της πόλης που γλίτωσαν από τους σεισμούς του 1953 ) και, φυσικά, τη χαρακτηριστική πέτρινη γέφυρα του Δραπάνου ή Δεβοσέτου, η οποία ενώνει την πόλη με την άλλη όχθη της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου.
Αρχαιολογικό Μουσείο, ΑργοστόλιΕδώ εκτίθενται ευρήματα από το νησί: στην πρώτη αίθουσα θα δείτε εργαλεία της Παλαιολιθικής και αντιπροσωπευτικά πήλινα σκεύη της Μεσοελλαδικής περιόδου, η δεύτερη είναι αφιερωμένη στη σημαντική για την Κεφαλονιά Μυκηναϊκή περίοδο, ενώ στην τρίτη θα δείτε αρχαιότητες που σχετίζονται με την κεφαλληνιακή τετράπολη του 5ου π.Χ. αιώνα αλλά κι ευρήματα των Ρωμαϊκών χρόνων.
Γέφυρα του Δραπάνου ή Δεβοσέτου, Αργοστόλι 
Τοπόσημο του Αργοστολίου, η πέτρινη αψιδωτή γέφυρα κατασκευάστηκε από Βρετανούς και από το 1813 ενώνει το Αργοστόλι με την άλλη όχθη της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου. 
Κάστρο Αγίου Γεωργίου 
Πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1757, δεσπόζει σε ένα ύψωμα κοντά στα Τραυλιάτα, σε απόσταση 7 χλμ. από το Αργοστόλι. Χτίστηκε στα βυζαντινά χρόνια, αλλά έχει δεχτεί μεταγενέστερες επεμβάσεις, κυρίως ενετικές το 16ο αιώνα, και στο εσωτερικό του σώζονται παλιές εκκλησίες και κτίσματα. 
Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Αργοστόλι 
Στεγάζεται στο κτίριο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και διατρέχει την παράδοση, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της αστικής και της αγροτικής ζωής του νησιού, από την ενετοκρατία μέχρι τους σεισμούς του 1953, μέσα από ιστορικά έγγραφα, συλλογές προσωπικών αντικειμένων, οικιακά σκεύη, φωτογραφίες, έργα εκκλησιαστικής τέχνης κ.ά. Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη, ΚαραβόμυλοςΣε απόσταση 2 χλμ. από τη Σάμη, λειτουργεί από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Είναι must η μικρή βόλτα με τις βάρκες στο σπήλαιο – ειδικά στο τμήμα του οποίου η οροφή έχει πέσει το φως κάνει υπέροχα χρωματικά παιχνίδια με το νερό. 
Ληξούρι 
Το… αντίπαλον δέος της πρωτεύουσας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς απλώνεται στα παράλια της χερσονήσου της Παλικής. Σημείο ενδιαφέροντος το νεοκλασικό της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης με την ενδιαφέρουσα συλλογή χειρογράφων και εικόνων, στην αυλή της οποίας φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Για κοντινές εκδρομές σημειώστε τις παραλίες Ξι και Πετανοί και τη Μονή Κηπουραίων. Το Ληξούρι συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το Αργοστόλι. 
Μονή ΚηπουραίωνΧτισμένη το 1759 σε βράχο πάνω από τη θάλασσα, στις δυτικές ακτές της χερσονήσου της Παλικής ( 15 χλμ. από το Ληξούρι ), προσφέρει το πιο συναρπαστικό ηλιοβασίλεμα του νησιού, με τον ήλιο να βυθίζεται στο Ιόνιο. 
Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, ΠερατάταΙστορικό γυναικείο μοναστήρι στα νότια του κάστρου του Αγίου Γεωργίου. Διαθέτει εκκλησιαστικό μουσείο με αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες, ξυλόγλυπτα και θρησκευτικά κειμήλια από όλο το νησί. 
Μονή Αγίου ΓερασίμουΣτην κοιλάδα των Ομαλών, ανάμεσα στους αγρούς της ζώνης της Ρομπόλας, το προσεγμένο προσκύνημα του πολιούχου του νησιού είναι κλασικό σημείο επίσκεψης για τους περιηγητές, καθώς φιλοξενεί το σκήνωμα του αγίου. 
Μονή της Άτρου 
Το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς ( περίπου από τον 8ο αιώνα ), όπου ασκήτευε ο όσιος Κλήμης, στο βουνό Άτρος – σε απόσταση 3 χλμ. με βατό χωματόδρομο από τον Πόρο. Πλέον σώζονται το αρχονταρίκι και ο μεσαιωνικός πύργος του.
Αγία Ευφημία 
Γραφικό τουριστικό αραξοβόλι απέναντι από την Ιθάκη, με cafes και ταβέρνες.
Άσσος 
Γραφικός οικισμός απέναντι από το ομώνυμο βενετσιάνικο φρούριο, στο μυχό ενός κολπίσκου στον Βορρά, σε απόσταση 19 χλμ. από το Φισκάρδο. 
Σάμη 
Τουριστική κωμόπολη και βασικότερο λιμάνι της Κεφαλονιάς ( συνδέεται με την Πάτρα, την Ιθάκη και τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας ), έγινε ευρύτατα γνωστή λόγω των γυρισμάτων της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Στα πέριξ βρίσκονται η όμορφη παραλία της Αντισάμου και τα σπήλαια Μελισσάνη και Δρογκαράτη. 
Φισκάρδο 
Παραδοσιακό χωριό στη βόρεια άκρη του νησιού και αγαπημένος προορισμός των σκαφάτων. Εμπειρία με άρωμα εποχής η βόλτα στην παραλιακή και στα σοκάκια του ανάμεσα σε χρωματιστά δίπατα αρχοντικά. Γραφικές είναι και οι διαδρομές για να φτάσετε μέχρις εδώ, είτε από το Αργοστόλι είτε από την Αγία Ευφημία ( από στενούς δρόμους με πανοραμική θέα στη θάλασσα ). Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Λευκάδα ( στη Βασιλική ) και την Ιθάκη ( στις Φρίκες ). 
Περιοχή ΛειβαθούςΕκτείνεται νοτιοδυτικά του Αργοστολίου, από τα «πόδια» του Αίνου μέχρι το Ιόνιο, με δημοφιλείς αμμουδιές ( Άβυθος, Αϊ-Χέλης, Άμμες κ.λπ. ), γραφικά χωριά ( Κουρκουμελάτα, Καραβάδος, Σβορωνάτα, Μεταξάτα, Καλιγάτα κ.λπ. ) και, φυσικά, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου. 
ΠόροςΠαραλιακός τουριστικός οικισμός στα νοτιοδυτικά με υποδομές για τους επισκέπτες και ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κυλλήνη της Πελοποννήσου.
ΣκάλαΗ πλέον τουριστική περιοχή του νησιού μετά τη Λάσση, στη νοτιοανατολική άκρη του, με μεγάλη και φαρδιά βοτσαλωτή παραλία. Στο χωριό σώζονται ερείπια ρωμαϊκής έπαυλης με ψηφιδωτό δάπεδο. 
Σπήλαιο Δρογκαράτη, Χαλιωτάτα Επισκέψιμο σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες κοντά στη Σάμη. 
Εθνικός Δρυμός ΑίνουΟ μικρότερος από τους δρυμούς της χώρας βρίσκεται ανάμεσα στο Αργοστόλι, στη Σάμη και τη Σκάλα. Κύρια διαδρομή για τους πεζοπόρους αυτή που ξεκινά από το διάσελο του Αγίου Ελευθερίου και καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή, τον Μέγα Σωρό, διασχίζοντας το δάσος ενδημικής ελάτης ( μήκους 10 χλμ. και μικρού βαθμού δυσκολίας ). Στην κορυφή θα δείτε και λείψανα ιερού του Αινησίου Διός. Στο δρυμό υπάρχει βιότοπος άγριων αλόγων ( στη διαδρομή από τον Μέγα Σωρό προς τα Αργίνια και την περιοχή της Μονής Ζωοδόχου Πηγής ). 
Φάρος Αγίων Θεοδώρων 
Κυκλικό κτίριο με φάρο που ξαναχτίστηκε μετά το σεισμό, στα περίχωρα του Αργοστολίου.
Φρούριο ΆσσουΕξαιρετικό δείγμα της οχυρωματικής τέχνης των Βενετών, ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης προσφέροντας υπέροχη θέα από τη μία στο Ιόνιο και από την άλλη στο χωριουδάκι της Άσσου.

Εκδρομές

Από τη Σάμη μπορείτε να περάσετε στον Πισαετό Ιθάκης σε μισή ώρα. Στα οπωσδήποτε είναι η παραλιακή βόλτα στο γοητευτικό Βαθύ, το Κιόνι και τις Φρίκες και οι βουτιές στον ειδυλλιακό κολπίσκο του Σχίνου, στο βοτσαλωτό Γιδάκι ή στον Αϊ-Γιάννη με φόντο την Κεφαλονιά. Και ακόμη, ανακαλύψτε τις παμπάλαιες εκκλησιές της ερειπωμένης Παλαιοχώρας, τη μικρή αρχαιολογική συλλογή στον Σταυρό, την εκκλησία της Παναγίας και τα μενίρ της Ανωγής. Για πανοραμική θέα αράξτε στη Μονή Καθαρών και στο παλιό μοναστήρι της Παναγίας στα Περναράκια. Το πλοίο από το Φισκάρδο φτάνει στη Βασιλική της Λευκάδας σε περίπου μία ώρα, οπότε από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε για το παραθαλάσσιο ψαροχώρι Σύβοτα και την πόλη της Λευκάδας. Όμορφες διαδρομές για τους λάτρεις της οδήγησης είναι αυτές προς τα ορεινά, στα χωριά των Σφακιωτών, στην Καρυά και την Εγκλουβή, μέσα από ρεματιές, πλαγιές με κυπαρίσσια και λιοχώραφα.

Παραλίες

Απλόχωρες φίνες αμμουδιές με beach bars, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ στα νότια, παραλίες με τιρκουάζ νερά και πράσινο σχεδόν μέχρι το κύμα αλλά και βοτσαλωτές «αγκαλιές» με πιο χαλαρό προφίλ – απ’ όλα έχει ο κεφαλονίτικος αιγιαλός. Καρτποσταλικός και οργανωμένος ο Μύρτος στα βόρεια, κρατά τα σκήπτρα της πιο διάσημης παραλίας του νησιού με τα βαθιά γαλανά νερά και τα λευκά βοτσαλάκια του. Προς το Φισκάρδο σημειώστε ακόμη την Έμπλυση με τα λευκά βράχια, το μικροσκοπικό βοτσαλωτό κολπίσκο στις Αλατιές, κοντά στον Μάγγανο, τη βοτσαλάδα στο Φώκι και το όμορφο Δαφνούδι με τα γαλαζοπράσινα δροσερά νερά και τα χοντρά βότσαλα ( γι’ αυτό θα χρειαστεί δεκάλεπτο περπάτημα σε μονοπάτι ). Στην περιοχή της Σάμης, η Νο 1 επιλογή είναι η απλόχωρη Αντίσαμος με τιρκουάζ νερά και beach bar, ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια ποδήλατα και καγιάκ κάτω από κατάφυτες βουνοπλαγιές. Αξίζει να φτάσετε με βάρκα και μέχρι την ερημική αμμουδιά της Κουτσουπιάς, μετά την Αντίσαμο, για κολύμπι με φόντο τις καταπράσινες πλαγιές. Στη διαδρομή από τη Σάμη προς το λιμανάκι της Αγίας Ευφημίας υπάρχουν πολλοί μικροί όρμοι με βότσαλα, προσβάσιμοι με σκαλοπάτια ή μονοπάτι. Οι πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού ξετυλίγονται στην περιοχή της Λάσσης, σε κοντινή απόσταση από το Αργοστόλι: ο Μακρύς Γιαλός με τη λεπτή ξανθή άμμο, beach bar, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ αλλά και ο διπλανός του Πλατύς Γιαλός. Στην περιοχή της Λειβαθούς, τώρα, ξεχωρίζει η μικρή αμμουδερή και οργανωμένη παραλία Αϊ-Χέλης, κοντά στα Σβορωνάτα ( πρέπει όμως να κατεβείτε καμιά πενηνταριά σκαλιά ). Δημοφιλείς και οργανωμένες είναι και οι Μηνιές, οι Άμμες και ο Λουρδάς αλλά και το Τραπεζάκι και η Άβυθος με τα αβαθή διάφανα νερά και τα ταβερνάκια ( γι’ αυτό τις προτιμούν και οικογένειες ). Στα νοτιοανατολικά, πάλι, το Κορώνι είναι από τις κορυφαίες παραλίες χάρη στα διάφανα νερά, τη φίνα αμμουδιά και το φυσικό spa με άργιλο από τα βράχια. Στις ακρογιαλιές του Κατελειού συχνάζουν συνήθως οικογένειες που παραθερίζουν στην περιοχή. Έπειτα από αυτές, στο δρόμο για τη Σκάλα, διαγράφεται στο βάθος το ακρωτήρι της Μούντας. Από το χωριό Ρατζακλί ένα κατηφορικό δρομάκι οδηγεί στις μεγάλες και ήσυχες αμμουδερές παραλίες Ποταμάκια και Καμίνια, οι οποίες διαθέτουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ προσφέρονται και για windsurfing. Για relax σε ξαπλώστρα και θαλάσσια σπορ κλασική επιλογή είναι η παραλία του τουριστικού θέρετρου Σκάλα. Πιο μοναχικά θα κολυμπήσετε στο Κακό Λαγκάδι, μεταξύ Σκάλας και Πόρου ( για να φτάσετε όμως, πρέπει να κατεβείτε από τα βράχια ). Στη χερσόνησο της Παλικής, τέλος, στα νότια του Ληξουρίου, το Ξι με την κεραμιδί αμμουδιά προσφέρει ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό ( και γι’ αυτό είναι και αρκετά τουριστικό ), ενώ ο γραφικός όρμος στα Βάτσα έχει αποκτήσει τους πιστούς του χάρη και στο χύμα στην αμμουδιά ταβερνάκι του. Η παραλία Πετανοί στα δυτικά είναι αντίστοιχη του Μύρτου, με διάφανα νερά, λευκό βότσαλο και αμμουδιά, αλλά αποφύγετέ την όταν πνέει δυνατός βορειοδυτικός αέρας. Εξίσου όμορφη, με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά, η απλόχωρη Πλατιά Άμμος στην περιοχή της Μονής Κηπουραίων ( πρέπει όμως να κατεβείτε από απότομο μονοπάτι με πολλά σκαλιά και να έχετε προμήθειες μαζί σας ). Κλείνοντας μια οργανωμένη εκδρομή με καγιάκ, θα έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε και στις μη προσεγγίσιμες από τη στεριά παραλίες Φτέρη και Αμοίδι, κάτω από απόκρημνα ασβεστολιθικά βράχια.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Πίτες, χόρτα και κρεατικά χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή κεφαλονίτικη κουζίνα, με συνταγές που ενδεχομένως δεν θα βρείτε αλλού. Αναζητήστε στις ταβέρνες του νησιού τη χαρακτηριστική μπακαλιαρόπιτα, γίδα σοφιγάδο ( κοκκινιστή με πατάτες ), τσιγαρίδια ( σέσκουλο, σπανάκι και μυρωδικά με ρύζι ) και σάλτσα λαγού ( κουνέλι που μπαίνει στο ξίδι, τηγανίζεται και μαγειρεύεται με σκόρδο και λεμόνι ). Οι Κεφαλονίτες αγαπούν επίσης την καυτερή σκορδαλιά ( με πατάτα ) και τα βραστά κολοκυθάκια, τα οποία όμως εδώ θα τα ζητήσετε ως μωρόπουλα! Και, φυσικά, δεν θα φύγετε από το νησί χωρίς να πάρετε μαζί σας κάποια από τις παραδοσιακές γεύσεις του: μάντολες ( τα χαρακτηριστικά κεφαλονίτικα καβουρδισμένα αμύγδαλα με επικάλυψη ζάχαρης ), κρασί Ρομπόλα ή θυμαρίσιο μέλι.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.