Τα καλύτερα στη Μήλο





Με περισσότερες από 75 παραλίες, όμορφα χωριά με κυκλαδίτικο χρώμα αλλά και μνημεία που μαρτυρούν μια ενδιαφέρουσα διαδρομή στο χρόνο, από την αρχαιότητα μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια κι από την εποχή των Ενετών μέχρι τον Μεσοπόλεμο, στη Μήλο γεμίζεις εύκολα ένα άκρως ενδιαφέρον δεκαήμερο. Βασικό πόλο έλξης βέβαια για τους επισκέπτες του καλοκαιριού ( η Μήλος είναι ψηλά στη λίστα των ερωτευμένων ζευγαριών ) αποτελούν οι συγκλονιστικές παραλίες-γέννημα του ηφαιστειογενούς παρελθόντος. Φτάνοντας με το πλοίο ( γιατί υπάρχει και αεροδρόμιο ), την πρώτη σας εικόνα προσφέρει το χτισμένο στο μυχό του βαθιού κόλπου λιμάνι του Αδάμαντα. Τουριστική η παραλιακή περαντζάδα, γεμάτη μπαρ και καφέ, μια πιο προσεκτική βόλτα όμως θα σας φέρει στο αξιόλογο Εκκλησιαστικό Μουσείο στον σπάνιας αρχιτεκτονικής ναό της Αγίας Τριάδας, καθώς και στο σύγχρονο Μεταλλευτικό Μουσείο, όπου θα κατατοπιστείτε σχετικά για να ανακαλύψετε κατόπιν το ενδιαφέρον γεωλογικό βιογραφικό του νησιού με εξορμήσεις στα παροπλισμένα αλλά άκρως υποβλητικά θειωρυχεία και στο γιγαντιαίο όσο και εντυπωσιακό μεταλλείο της Αγγεριάς. Στον αντίποδα του Αδάμαντα, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, τα Πολλώνια, το δεύτερο λιμάνι της Μήλου απ’ όπου γίνεται η σύνδεση με τη γειτονική Κίμωλο, προσφέρονται για πιο ήσυχες διακοπές διαθέτοντας τις ανάλογες υποδομές ( ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες ). Στο δρόμο για τα Πολλώνια, κάντε μια στάση στον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής. Με το σούρουπο όλοι ανεβαίνουν στην πρωτεύουσα Πλάκα, για ποτό, φαγητό και shopping στα γραφικά ασπρισμένα σοκάκια της και φυσικά για να ατενίσουν το ηλιοβασίλεμα από τη μαρμάρινη αυλή της Παναγίας της Κορφιάτισσας ή, ακόμα πιο πανοραμικά, από το ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα. Στα πέριξ της Πλάκας, σε απόσταση που καλύπτεται ευχάριστα με πεζοπορίες, απλώνονται τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα του νησιού: οι κατακόμβες, το θέατρο και η αρχαία πόλη όπου βρισκόταν το άγαλμα της Αφροδίτης προτού καταλήξει στο Λούβρο και, τέλος, τα «σύρματα», τα σπίτια για τις βάρκες σε ψαροχώρια όπως το κουκλίστικο Κλήμα, το Φουρκοβούνι και η Αρετή.

Τι να δείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο Πλάκας 
Σε νεοκλασικό του Τσίλερ που ξεχωρίζει στεγάζεται η προϊστορική συλλογή από τη Φυλακωπή ( με ζωγραφιστά αγγεία, ειδώλια, και φυσικά τη διάσημη «Kυρά της Φυλακωπής» ), καθώς και ευρήματα από την αρχαία πόλη του Κλήματος, γλυπτά της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου και συλλογή επιγραφών. 
Αρχαία πόλη Κλήματος και ρωμαϊκό θέατροΚοντά στις Κατακόμβες, σε πλαγιά με ωραία θαλασσινή θέα, νότια της Τρυπητής, θα δείτε ό,τι έχει απομείνει από τον οικισμό που έχτισαν οι Δωριείς μετά την παρακμή της Φυλακωπής: τις δύο ακροπόλεις του οικισμού, τμήματα του τείχους της αγοράς και ενός ναού της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, το σημείο όπου βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, καθώς και το ρωμαϊκό θέατρο. 
Εκκλησιαστικό Μουσείο ΑδάμανταΣτην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που απαντά στο σπάνιο τύπο της σταυρεπίστεγης τρίκλιτης βασιλικής μετά τρουλοκαμάρας, σας περιμένουν δείγματα της μηλέικης εκκλησιαστικής παράδοσης: εικόνες από τον 14ο αιώνα, έργα της κρητικής σχολής και των ονομαστών ζωγράφων Εμμανουήλ και Αντώνιου Σκορδίλη, επιτάφιοι και ξυλόγλυπτα αναλόγια, εικονοστάσια του 17ου αιώνα, χρυσά αφιερώματα και, φυσικά, ο δεσποτικός θρόνος και τα τέμπλα του ναού. 
Θειωρυχεία 
Στην ανατολική πλευρά της Μήλου, στον όρμο Παλιόρεμα λειτουργούσε έως το 1957 η παλαιότερη επιχείρηση εξαγωγής θείου πανελλαδικά. Αξίζει η διαδρομή ( σε χωματόδρομο ) για να περπατήσετε ανάμεσα στις ερειπωμένες εγκαταστάσεις ( το βαγονέτο, τα εγκαταλελειμμένα γραφεία και μηχανήματα, τις παροπλισμένες στοές ) και να βουτήξετε στα θειούχα νερά της παραλίας. 
Κάστρο Πλάκας 
Χτισμένο στο λόφο του Προφήτη Ηλία, το ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα δεν περιβαλλόταν από τείχη, όπως και τα περισσότερα κάστρα των Κυκλάδων, αλλά προστατευόταν από τα ίδια τα σπίτια. Ανηφορίζοντας, θα δείτε την εκκλησία της Παναγίας της Θαλασσίτρας καθώς και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παναγιά Σκινιώτισσα ( κλασικό σημείο για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα με φόντο την Πλάκα και τον κόλπο του Αδάμαντα ). 
Λαογραφικό Μουσείο Πλάκας 
Στεγάζεται σε κτίριο πίσω από την εκκλησία της Παναγίας της Κορφιάτισσας και προσφέρει μια αναπαράσταση ενός αστικού μηλέικου νοικοκυριού του 19ου αιώνα, με τον αργαλειό, την κουζίνα, το υπνοδωμάτιο και το κελάρι του παρουσιάζοντας έπιπλα, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες της εποχής, διακοσμητικά και καθημερινά αντικείμενα καθώς και παλιές φωτογραφίες. Μεταλλευτικό Μουσείο Αδάμαντα 
Σε δύο επίπεδα παρουσιάζει την εντυπωσιακή γεωλογική ιδιαιτερότητα και τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού μέσα από εργαλεία, αντικείμενα, εικόνες, δείγματα ορυκτών ( με πληροφορίες για τον τρόπο επεξεργασίας και τις χρήσεις τους ), καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Κατόπιν συνεννόησης οργανώνουν γεωλογικές εξορμήσεις στην Αγγεριά, στις Αλυκές, στην παλιά πρωτεύουσα Ζεφυρία αλλά και στο ηφαίστειο στην περιοχή Κάλαμος.
 Παλαιοχριστιανικές κατακόμβεςΜοναδικές σε μέγεθος σε όλο τον ελλαδικό χώρο, βρίσκονται κοντά στο χωριό Τρυπητή, σε σπηλιές 70 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το συγκρότημα αποτελείται από τρεις μεγάλες υπόγειες στοές ( είναι επισκέψιμες μόνο η Α και η Β ) λαξευμένες στο πορώδες ηφαιστειογενές πέτρωμα και ιδρύθηκε πιθανότατα στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. Το συνολικό του μήκος είναι 185 μέτρα και σήμερα σώζονται στα τοιχώματα των στοών 126 «αρκοσόλια» ( λαξεμένοι αψιδωτοί τάφοι ). 
Προϊστορική πόλη ΦυλακωπήςΣτο δρόμο για τα Πολλώνια, πλάι στη φημισμένη παραλία του Παπάφραγκα, απλώνεται ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς του κυκλαδικού πολιτισμού ( 3.300 π.Χ.-1.100 π.Χ. ). Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά μπορείτε να θαυμάσετε ό,τι σώζεται από το επιβλητικό κυκλώπειο τείχος, το ιερό, καθώς και το μέγαρο του οικισμού, ενώ τα κινητά ευρήματα στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πλάκας. 
ΣύρματαΑπό τον 18ο αιώνα ακόμα, τα ( σκαμμένα στους βράχους ή χτισμένα στην ακροθαλασσιά ) σπίτια για τις βάρκες δίνουν ιδιαίτερο χρώμα σε ψαροχώρια όπως το κουκλίστικο Κλήμα, το Φουρκοβούνι, η Αρετή, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Φυροπόταμος.

Εκδρομές

Κίμωλος 
Με το ferry boat από τα Πολλώνια περνάτε ακόμα και για μονοήμερη στο μικρονήσι της Κιμώλου για αίσθηση και ρυθμούς από παλιές Κυκλάδες ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο. Αποκάλυψη το γαλήνιο κυκλαδίτικο Χωριό, με το κάστρο, τις εκκλησίες του 17ου αιώνα και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους. 
Γύρος του νησιού 
Την καλοκαιρινή περίοδο από το λιμάνι του Αδάμαντα ξεκινούν πλοιάρια για το γύρο του νησιού, τα οποία κάνουν στάσεις σε δημοφιλείς παραλίες καθώς και στην Κίμωλο. Εναλλακτικά, υπάρχουν και περιηγήσεις με σκάφη που καλύπτουν μικρότερη διαδρομή αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στο καρτποσταλικό Κλέφτικο. Αν το κλείσετε με την παρέα σας, μπορείτε να κολυμπήσετε στα υπέροχα νερά της ακατοίκητης Πολύαιγου.

Παραλίες

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ
ΑχιβαδόλιμνηΗ μεγαλύτερη παραλία του νησιού, με λευκή αμμουδιά και γαλανά ρηχά νερά. Φτάνετε από τον Αδάμαντα ακόμα και με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, αφού εδώ βρίσκεται το οργανωμένο camping του νησιού.


ΝΟΤΙΑ ΜΗΛΟΣ
Αγία ΚυριακήΑπό τις δημοφιλείς παραλίες του νησιού, είναι απλόχωρη και διαθέτει beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Όταν αρχίζει να πέφτει ο ήλιος, είναι η καλύτερη ώρα για να απολαύσετε τις αποχρώσεις του γαλάζιου της θάλασσας.

Γέροντας
Φτάνετε είτε με πλοιάριο από τον Κήπο είτε από χωματόδρομο ( αλλά και περπάτημα ) για βουτιές σε γαλαζοπράσινα νερά με φόντο την βράχινη αψίδα που σχηματίζεται μες στη θάλασσα στη μια άκρη της παραλίας.

Γέρακας
Ιδανική για κολύμπι χωρίς πολυκοσμία, αφού η πρόσβαση γίνεται με καϊκι από την Αγία Κυριακή. Θα βουτήξετε σε καταγάλανα νερά και θα απλώσετε την ψάθα σας σε μια λευκή αμμουδιά με φόντο τα βράχια και τους αμμόλοφους που «κατρακυλούν» στην παραλία.

Κλέφτικο
 
Δικαίως η ντίβα του νησιού, αυτή η δαντελένια ακτογραμμή που ξετυλίγεται γεμάτη σπηλιές και υδάτινους διαδρόμους μέσα σε βράχια φιγουράρει ως μία από τις καλύτερες της Ελλάδας! Το όνομά της το οφείλει στους πειρατές που τη χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο. Κάπως έτσι θα φτάσετε κι εσείς, με καραβάκι ( ιστιοπλοϊκό, καταμαράν ) ή με καγιάκ.

Παλιοχώρι
 
Εύκολα προσβάσιμη με ΙΧ αλλά και με συγκοινωνία, και άρα ιδιαίτερα δημοφιλής. Αποτελείται στη ουσία από τρία επιμέρους τμήματα: το κεντρικό και οργανωμένο με ταβέρνες και beach bars, το πιο απομακρυσμένο βοτσαλωτό όπου συχνάζουν γυμνιστές, καθώς και ένα μικρό κομμάτι όπου αναβλύζουν θερμά νερά.

Προβατάς
 
Ιδανική για οικογένειες, αφού διαθέτει όμορφη χρυσοκόκκινη αμμουδιά και ρηχά νερά, ό,τι πρέπει για να διασκεδάσουν τα πιτσιρίκια σας. Διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες, στα πέριξ υπάρχουν ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Φτάνετε και με λεωφορείο από τον Αδάμαντα.

Τσιγκράδο
Από τις παραλίες-εμπειρία της Μήλου, με τιρκουάζ νερά και βράχινη «πλάτη» σαν αγκαλιά. Προετοιμαστείτε όμως για ζόρικη κατάβαση από μονοπάτι ( υπάρχει σκοινί για να πιαστείτε ).


Φυριπλάκα
 
Στη «γειτονιά» του Τσιγκράδου αλλά χωρίς «ορειβατικές» προδιαγραφές στην πρόσβαση, είναι δημοφιλής επειδή συνδυάζει εξαιρετικό φόντο ( κατακόρυφα χρωματιστά βράχια ) και beach bar. Πιο δημοφιλές είναι το πρώτο αμμουδερό κομμάτι. Για πιο χαλαρή φάση, προχωρήστε μετά το παραλιακό «μενίρ» στο βοτσαλωτό τμήμα ( τα ηφαιστειακά βράχια εδώ βγάζουν πιο εντυπωσιακές αποχρώσεις ).


ΒΟΡΕΙΑ ΜΗΛΟΣ

Αλογόμαντρα 
Δεν θέλει και πολύ για να γεμίσει αυτή η περίκλειστη από βράχους, αμμουδερή αγκαλιά με τα αβαθή γαλαζοπράσινα νερά. Τη βρίσκετε στο δρόμο για τα Πολλώνια, μετά το γραφικό Άγιο Κωνσταντίνο.

Κάπρος
 
Στενή παραλία με βράχινες όχθες, αλλά και ένα πέτρινο φυσικό γεφύρι-πρόκληση για βουτιές, είναι η καλύτερη εναλλακτική αν δεν θέλετε ( ή δεν μπορείτε ) να κατεβείτε στο γειτονικό Παπάφραγκα.

Παπάφραγκας
Δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής, οι σπηλιές με τα κατακόρυφα ανοιχτόχρωμα βράχια προσφέρουν σκηνικό μοναδικής ομορφιάς για κολύμπι όταν δεν φυσάει βοριάς. Για να κολυμπήσετε στο στενό φιόρδ του Παπάφραγκα, όμως, θα πρέπει να κατεβείτε με προσοχή τα γλιστερά λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια.

Πλάθιενα
 
Η εύκολη πρόσβαση μέχρις εκεί που σκάει το κύμα, η αμμουδιά, τα αρμυρίκια και η σχετική οργάνωση ( ομπρέλες και καντίνα ) την κάνουν αγαπητή σε οικογένειες, παρέες αλλά και ζευγάρια με χαλαρή διάθεση.

Σαρακίνικο
 
Σεληνιακής ομορφιάς τα ολόλευκα «γλυπτά» βράχια του, περιβάλλουν βαθιές θαλασσινές στενωπούς και αναπτύσσονται σε μοναδικούς «εικαστικούς» σχηματισμούς.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.