7 μυστικά για νόστιμα κολοκύθια στο μπαλκόνι σας!


Επτά μυστικά για νόστιμα κολοκύθια


Το κολοκύθι είναι από τα δημοφιλέστερα λαχανικά που καλλιεργούμε την ανοιξιάτικη περίοδο στο κήπο μας, αλλά και στο μπαλκόνι μας. Αποτελεί το βασικό συστατικό για πολλές αγαπημένες συνταγές καλοκαιρινών φαγητών. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τα σημαντικότερα μυστικά για να εξασφαλίσετε μια επιτυχημένη παραγωγή κολοκυθιών.

• Επιλέξτε ποικιλίες κολοκυθιού ανάλογα την εποχή

Ο καλλιεργητής θα πρέπει να διατηρεί, κάθε χρόνο, δικό του σπόρο για να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας κολοκυθιού που φυτεύει. Επιλέξτε διαφορετικές ποικιλίες, ανάλογα με την πρωιμότητα της φύτευσης, που θα έχουν δοκιμαστεί στις τοπικές συνθήκες και θα σας εξασφαλίσουν καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή. Ελάτε σε επαφή με καλλιεργητές της περιοχής σας που διαθέτουν ντόπιους σπόρους.

• Φυτέψτε απευθείας σπόρο ή μεταφυτέψτε σπορόφυτα

Αν θέλετε να φυτέψετε πρώιμα τα κολοκύθια σας, στην αρχή της άνοιξης, θα πρέπει στα τέλη του χειμώνα να ετοιμάσετε τα σπορόφυτα κολοκυθιού σε ειδικό σπορείο-θερμοκήπιο και να τα μεταφυτέψετε μόλις είναι έτοιμα. Αν φυτέψετε οψιμότερα, στα τέλη της άνοιξης, καλό είναι να φυτέψετε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο, καθώς το φυτό ριζώνει καλύτερα και δεν ταλαιπωρείται από “στρες” μεταφύτευσης.

• Εμπλουτίστε με οργανική ουσία τις θέσεις φύτευσης

Είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση οργανικής ουσίας, δηλαδή κομπόστ, καλά χωνεμένης κοπριάς και βιολογικού λιπάσματος στις θέσεις φύτευσης. Συμπληρωματικά, παρέχετε βιολογικό λίπασμα κάθε 20 μέρες στις κολοκυθιές σας για να βοηθήσετε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών.

• Αποφύγετε την πυκνή φύτευση στα φυτά

Φυτέψτε τα φυτά της κολοκυθιάς στις κατάλληλες αποστάσεις, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις, καθώς βοηθάτε στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών και στην μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Η ιδανική φύτευση του κολοκυθιού είναι ανά 70-100 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 100-140 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

• Πραγματοποιείτε τακτικό πότισμα

Η κολοκυθιά είναι σχετικά απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Η υπερβολική ποσότητα νερού συντελεί στην εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών, όπως το ωιδίο.

• Αντιμετωπίστε προληπτικά ασθένειες και έντομα

Για την φυτοπροστασία, σκονίστε με θειάφι γύρω από τη ρίζα αλλά και πάνω στα φύλλα για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες και από τον τετράνυχο. Επίσης, ψεκάζετε τα φυτά κάθε βδομάδα διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο νερό για να τα προστατέψετε προληπτικά από τη μελίγκρα.

• Πραγματοποιείστε έγκαιρα τη συγκομιδή

Ο καρπός του κολοκυθιού πρέπει να κόβεται με τμήμα του ποδίσκου, για να διατηρείται φρέσκος και δροσερός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επειδή ο καρπός του κολοκυθιού μεγαλώνει πολύ γρήγορα, φροντίστε να συγκομίζετε συχνά. Ειδικά, την περίοδο του καλοκαιριού, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται κάθε δυο μέρες ,όταν ο καρπός φθάνει σε μήκος τα 10-15 εκατοστά.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.




from MEMORY LIFE

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.